Ekologiset ja eettiset joululahjaideat osa 2 – Kierrätyslahjat

Joulukalenterin luukku 12! Tämä postaus on toteutettu osana Instagramissa pyörivää joulukalenteria: Lauantaisin ilmestyy tänne blogin puolelle Lahjalauantai eli ideoita hieman kestävämpien joululahjojen metsästykseen.

Tällä kertaa jutellaan kierrätetyistä lahjoista: Mitä jos antaisikin tämän vuoden joululahjat omasta kaapista tai kierrätyslöydöistä? Toiselle tarpeeton tavara voi olla toisen aarre! Alla on esitelty muutama idea, jota voi metsästää kirppareilta ja kaapeista sekä pohdintaa siitä, miten voisi tietää mistä toinen tykkää ja mitä hän tarvitsee.

Kirpparit käyttöön – Kirppareilta voi löytää vaikka mitä helmiä! Vintagelaukut, lelut, lastenvaatteet, kirjat, astiat ja koriste-esineet saa murto-osalla kirpparilta kunnon ollessa usein uutta vastaava. Toki tämä usein vaatii, että on aikaa ja jaksamista kierrellä kirppareita. Yksi huippu vaihtoehto on myös nettikirppissivustot, kuten Rekki ja Vähän käytetty, jos pyrkii ostamaan esimerkiksi vaatteita tai asusteita.

Tori.fi – Torista voi löytää edullisesti esimerkiksi hyötytavaraa, kuten hyväkuntoisia Marimekon astioita, keramiikkaa, pieniä huonekaluja ja sisustuselementtejä tai vaikka tulevalle perheelle syöttötuolin, pinnasängyn tai lämpöpussin.

Korut kiertoon – Mikäli sulla on esimerkiksi hopea- tai kultakoruja, jota et käytä, mutta tiedät toisen käyttävän, on sulla siinä valmis lahja! Tässä olisin aika tarkka siitä, että a) esine on hyvässä kunnossa, kukaan ei halua lahjaksi lumppuja ja b) lahja on oikeasti saajan tyylinen.

Vaatteet ja asusteet – Onko sulla hyväkuntoisia vaatteita, jotka eivät ole syystä tai toisesta tulleet käyttöön? Ne voi hyvin antaa lahjaksi samantyyliselle ystävälle tai kysäistä sukulaisperheeltä, josko lapsille kävisivät nämä vaatteet X. Toki vaatteissa koko saattaa vaihdella eri yksilöiden välillä, mutta esimerkiksi huivit ja laukut ovat suht varma valinta.

Swappie – Jos vaikka perheen teini tai sukulaisten nuori haaveilee uudemmasta puhelimesta, voi käytettynä saada hyvinkin kohtuullisen hintaan aivan pätevän puhelimen.

Tärkeää on mielestäni seuraava (tässä kuin ihan kaikessa muussakin lahjomisessa): Onko lahja oikeasti tarpeellinen saajalle? Ihan sama kuinka hieno se on, se ei ole ekologinen saati sitten ilahduttava, jos se ei tule käyttöön. Voi myös miettiä, että mitä saajalla jo on. Mistä väreistä hän pitää tai mitä asustetta hän käyttää usein? Onko tiettyä tyyliä tai muotokieltä, josta hän pitää? Onko hän isojen korvisten tai kenties huivien fani? Aina voi myös kysyä lempiväriä tai udella toiveista suoraan tai epäsuorasti.

Ja hei, jos sulla on extratavaraa, joka ei tule käyttöön: Lahjoita se vähävaraisille. Facebookissa on lukuisia alueellisia vähävaraisten avustusryhmiä, jonka kautta voit antaa jollekin merkityksellisen joululahjan ❤

Tuleeko sulla jotain muuta mieleen? Ootko ostanut kirpparilta lahjoja? 🙂 Ensiviikolla onkin jo vika lahjalauantai mattimyöhäisille aka jutellaan ekologisemmista, eettisemmistä sekä aineettomista lahjahankinnoista!

2 thoughts on “Ekologiset ja eettiset joululahjaideat osa 2 – Kierrätyslahjat

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: