Säästäminen – Miten ja miksi?

Kuten jo instan puolella mainitsinkin, olen innostunut nyt säästämisestä – ja myös sijoittamisesta. En vielä ole sijoittanut mihinkään, mutta ajatuksen tasolla prosessi tekenee. Säästäminen sen sijaan on mulle tuttua puuhaa, sillä olen aina ollut luonteeltani suhteellisen pihi ja säästeliäs. Vasta nyt olen kuitenkin ottanut astetta systemaattisemman lähestymistavan säästämiseen. Tässä postauksessa ajattelin valottaa hiukan miten säästän ja miksi säästän!

Miten säästän?

Säästää voi todella monella tavalla ja lähestymistavan onkin hyvä suhteutua esimerkiksi kuukausittaisiin tuloihin: On aika vaikea säästää, jos tilille ei tule rahaa. Jos on edes jonkin verran säännöllistä tuloa, voi säästää. Alla muutama esimerkki helpoista tavoista kerryttää rahaa säästöön!

Automaattinen säästäminen korttimaksuista

Tämä oli itselleni uusi tapa säästää! Opin tämän kuuntelemalla mainiota Mimmit sijoittaa -podcastiä. Periaate on hyvin yksinkertainen: Omaan verkkopankkiin voi perustaa “säästölippaan” jonne siirtyy rahaa joka kerta, kun käyttää korttimaksua. Summan voi itse valita ja jo pienistä summistakin kertyy ajanmittaan huomattava potti. Jos haluaa olla oikein pro, voi vielä automatisoida säästetyn summan siirtymisen sijoituskohteisiin. Itse en ole (vielä) tätä tehnyt, mutta se on harkinnassa, kunhan löydän itselle mieleiset ja järkevät sijoituskohteet.

Itselleni tässä on ollut toinenkin säästämisen aspekti: Kun tiedän, että jokaisesta korttimaksusta siirtyy rahaa säästötilille, harkitsen huomattavasti enemmän jokaista ostosta. Ei sillä, että olisin huolettomasti vaan ostellut kaikkea aiemmin, mutta tämä lisää vielä extraharkintavaiheen jokaiseen ostokseen.

Mikä on tärkeää? Säästäminen ja suhteuttaminen

Mistä tullaankin seuraavaan tärkeään pointtiin: Mielestäni olennainen osa säästämistä on se, että ostaa vain tarpeeseen tai jotain, joka todella tuo iloa elämään. Ei tarvitse ryhtyä säästämismunkiksi ja elää pelkillä porkkanoilla, mutta mielestäni on hyvä olla tietoinen siitä mihin rahaa menee ja onko se tarpeellinen käyttökohde.

Yksi hyvä keino suhteuttaa tätä onkin, että jos haluaa tehdä ostoksen, siirtää aina saman summan myös säästötilille: Jos siis haluan ostaa erikoiskahvin, joka maksaa 4,90€, pitäisi minun olla valmis siirtämään saman verran rahaa säästötilille. Tämä auttaa siis punnitsemaan, onko ostos todella sen rahan arvoinen. Tietysti kalliimmissa ostoksissa tämä voi olla vähän tiukkaa, enkä itse toteuttaisi tätä ihan perusjuttujen kuten ruoan tai vuokran kanssa. Mutta ulkona syöminen, kahvit, vaatteet ja muut harkinnan varaiset hankinnat voi tällä tavalla suhteuttaa.

Mä en lähtökohtaisesti usko siihen, että pitäisi jättää kauheasti asioita tekemättä säästääkseen. On mun mielestä tärkeää löytää vaihtoehtoja ja miettiä mitkä asiat ovat itselle oikeasti tärkeitä. Jos se viiden euron latte pelastaa sun päivän joka kerta, ei siitä ehkä tarvitse säästää. Joskus kuitenkin se tekemättä jättäminen voi olla kimmoke rahan kerryttämiseen säästötilille. Kerronpa esimerkin tämän hetken arjesta: Mulla on tosiaan tulossa leikkaus ensi viikolla. En siis viitsi ostaa salikorttia tai käydä kertamaksuilla salilla, koska leikkauksen jälkeen on muutenkin tulossa liikuntatauko. Treenailen siis kotona olevilla käsipainoilla ja käyn lenkillä. Jokaisesta painoilla tehtävästä kotitreenistä siirrän kertamaksun 4,50€ verran säästötilille. Sama voisi päteä vaikka sen kuuluisan kahvin kanssa: Säästötilille kilahtaa joka kerta, kun ottaa take away latten sijaan oman termarillisen kahvia mukaan.

Mulle on tärkeää, että se raha siirtyy omalle tililleen. Tähän nimittäin pätee vanha viisaus: Poissa silmistä poissa mielestä. Kun raha ei ole käytettävissä käyttötilillä, ei sitä tule tuhlattua mihinkään.

Mitä asioita täytyy omistaa ja mitä voisi saada edullisemmin?

Aika moni asia on sellainen, että ei niitä varsinaisesti ole pakko itse omistaa, vaan asioita voi myös lainata ja kierrättää esimerkiksi perhepiirissä tai ystäväporukalla. Hyvä esimerkki ovat esimerkiksi kirjat ja lehdet: Useimmiten ne tulee luettua kerran ja sen jälkeen ne voi laittaa eteenpäin. Vaihtokauppasysteemi olisi tässä aika ihana! Myös tällä tavalla pienen lapsen äitinä täytyy sanoa, että kirpparit ovat ihan ykkösiä lastenvaatteiden suhteen: Pienet kasvavat niin nopeasti, että hyvää tavaraa löytää sopuhintaan, jos vain jaksaa etsiä. Tämä on toki vähän sellaista vaihtokauppaa: Koska on järkevää ostaa uutta ajan säästämiseksi ja milloin on järkevämpää käyttää aikaa edullisemman tuotteen etsimiseksi?

Miksi säästäminen kannattaa?

Yrittäjän eläke – Tässä on yksi syy, miksi itseä on alkanut kiinnostaa säästäminen ja sijoittaminen. Kun teen epäsäännöllisesti ja osa-aikaisesti töitä yrittäjänä, on Yel-vakuutukseni minimissään. Tällä hetkellä sitä ei tarvitse tosin maksaa ollenkaan, kun olen päätoimisesti opiskelija. Toisin sanoen näillä maksuilla saisin huonompaa eläkettä kuin sellainen ihminen joka ei ole elämässään tehnyt päivääkään töitä. Reilua? Ei. En kuitenkaan ajatellut kaataa tuohon yhtään enempää rahaa, vaan ennemmin säästän eläkepottia muualle.

Asuntosäästäminen – Ajatuksena olisi joskus omistaa ihan oma koti, ehkä sijoitusasuntokin. Kun itsellä on säännöllisemmät tulot olisi tarkoitus avata ASP-tili, jonne siirtyy kuukausittain X summa. ASP-tilissä on se etu, että kun 10% asunnon hinnasta on säästössä, voi saada edullista ASP-lainaa.

Puskurirahasto – Tämä olisi mielestäni hyvä olla ihan jokaisella. Puskurirahastolla tarkoitan sellaista rahasummaa, joka on yllättäviä tilanteita varten. Jos vaikka tulee maailmanlaajuinen pandemia, joka heittää työkeikat ihan uusiksi? Krhmm täysin hypoteettinen esimerkki. Muita arkisempia esimerkkejä voisivat olla esimerkiksi tiski- tai pesukoneen hajoaminen, varastettu pyörä tai tilapäiseen työkyvyttömyyteen johtava onnettomuus, jolloin puskurista on todellista hyötyä.

Joustavuutta työntekoon – Tämä on itselleni henkilökohtaisesti tärkeää. Säästeliäisyys ja minimalistinen elämäntyyli antavat mulle vapauksia toteuttaa itseäni sekä opiskella pienistä tuloista huolimatta. Itsehän en siis saa enää opintotukea tai -lainaa, vaan rahoitan gradun tekemistä yrittäjyyden tuomilla tuloilla. Säästäminen luo mahdollisuuden siihen, ettei minun tarvitse tehdä töitä kokoaikaisesti, vaan ehdin myös opiskella ja olla perheen kanssa.

Mitä ajatuksia säästäminen sinussa herättää? Säästätkö sinä? Miksi tai miksi et? 🙂

One thought on “Säästäminen – Miten ja miksi?

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: