Aineenvaihdunta Q&A – Mitä aineenvaihdunta on?

🔍Mitä on aineenvaihdunta?

Aineenvaihdunta on suuri kokonaisuus. Voidaan puhua perusaineenvaihdunnasta, jolla tarkoitetaan elimistön energiankulutusta levossa. Voidaan puhua yksittäisten ravintoaineiden, kuten vaikka rasvan tai sokereiden aineenvaihdunnasta.

Lyhyesti määriteltynä aineenvaihdunta tarkoittaa elävässä organismissa tapahtuvien kemiallisten reaktioiden summaa. Nyt tarkastellaan erityisesti prosessia, jossa syödystä ravinnosta saadaan energiaa ja sitä käytetään solujen tarpeisiin.

🔍Mitä aineenvaihdunta ei ole?

Usein aineenvaihdunta ja kehon eritystoiminta menevät keskenään sekaisin. Aineenvaihdunnan nopeudella ja vessareissuilla ei ole toistensa kanssa juurikaan tekemistä, vaan aineenvaihdunnassa on kyse solutason tapahtumista.

🔍Miten aineenvaihdunta liittyy lihomiseen tai laihtumiseen?

Tässäpä tämä käykin mielenkiintoiseksi. Aineenvaihdunnassa on merkittäviä yksilöllisiä eroja, joihin vaikuttavat esimerkiksi paino, kehonkoostumus, aktiivisuus ja geenit. Osalla ihmisistä näyttäisi aineenvaihdunta käyvän hieman kovemmilla kierroksilla kuin toisilla.

🔍Minun aineenvaihduntani on jumissa!!

Aineenvaihdunta ei ”lopeta toimintaansa” tai ”ole jumissa”. Jos olet elossa, sinulla on toimiva aineenvaihdunta.Soluissa on jatkuvasti käynnissä aineenvaihduntaa: Rasvaa, proteiinia ja hiilihydraattia muodostetaan ja puretaan varastoista. Aineenvaihdunta ei siis koskaan lopu!

Aineenvaihdunnan hidastumisesta voisi esimerkkinä mainita pitkän tai rajun laihduttamisen tuoman perusaineenvaihdunnan alenemisen.

🔍Voiko aineenvaihduntaa nopeuttaa?

Sitruunavedet ja detoxhömpät kannattaa ainakin unohtaa. Sen sijaan liikunta aiheuttaa ainakin tilapäisen nousun aineenvaihdunnassa oli se sitten kevyttä tai raskasta harjoittelua.

Voimaharjoittelulla on etunsa, sillä lihasmassan kasvu nostaa aineenvaihduntaa pysyvästi: Lihassolujen kasvaessa ihan vain olemiseen tarvitaan enemmän energiaa!

🔍Syön aineenvaihduntani tehokkaaksi!

Ravitsemuksella ei voi merkittävästi vaikuttaa aineenvaihdunnan nopeuteen. Riittävä ja monipuolinen syöminen on tässäkin se tärkein tekijä. Jos joku siis tulee sanomaan, että X ja Y lisäravinne boostaavat aineenvaihduntaa… I call bs!

Jäikö sinulla kysyttävää? Kysy!

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.