Vegaaninen pannukakku, joka haastaa perinteiset banaaniletut (G, M, V)

En olisi koskaan ajatellut alkavani kehitellä vegaanista pannukakkureseptiä. En kokenut sille olevan tarvetta, sillä kananmunilla syntyy täydellisen pehmeä, kasassa pysyvä ja viljaton masulle sopiva pannukakku. Kuitenkin Ilonan todennäköisen kananmuna-allergian ja refluksin vuoksi olen nyt joutunut jättämään kananmunat pois omistakin ruokailuistani, sillä yksikin kananmuna aiheuttaa parin yön huudot.

Olin ensin vähän hukassa vegaanisten pannukakkujen kanssa; Miten saan ne pysymään kasassa? Miten koostumuksesta tulisi kuohkea eikä turhan tanakka? Miten saisin mukaan myös jotain proteiinipitoista nälkää pitämään? Näihin kaikkiin kysymyksiin löytyikin yksi yllättävän simppeli ratkaisu.

Tämä pannukakku pitää sisällään salaisuuden. Se on kikhernejauho (eikä vissiin enää salaisuus). Kikhernejauho nimittäin sakeuttaa taikinan ja pitää pannukakun koossa ihan yhtä hyvin kuin kananmuna. Lisäksi se toimittaa samalla myös jauhon virkaa sisältäen sekä proteiinia että hiilihydraattia. Lisäsin mukaan mauksi myös lusikallisen vaniljaista riisiproteiinia, mutta resepti onnistuu vallan hyvin myös ilman sitä.

Kun olen pari päivää syönyt tätä herkkua välipalaa, mietin miksi edes tarvitsin tähän aiemmin kananmunia. Molemmissa versioissa lienee puolensa ja tällä hetkellä oma vaakakuppini kallistuu extrakuidun sekä kasviproteiinin puolelle!

Vegaaninen superhyvä pannukakku yhdelle herkkusuulle

1 iso banaani
0,75dl kikhernejauhoa
1rkl vaniljariisiproteiinia (tai +1rkl kikhernejauhoa + vaniljaa + 1tl hunajaa)
0,75-1dl mantelimaitoa
1/4tl kardemummaa
Öljyä paistamiseen

Survo banaani soseeksi haarukalla. Sekoita joukkoon kikhernejauho, proteiinijauhe, mantelimaito ja kardemumma. Nyt vaikea vaihe: Älä missään nimessä maista taikinaa! Se maistuu ihan raa’alle herneelle. Hyh. Lupaan kuitenkin, että kuumennuksen jälkeen lopputulos on vain pelkkää herkullisuutta ja kaukana palkokasvien mausta!

Kuumenna pannulla öljyä. Kaada taikina kuumalle pannulle ja pienennä lämpötilaa. Anna kypsyä miedolla lämmöllä, kunnes pannukakun pinta on kokonaan hyytynyt. Tarjoile esimerkiksi marjojen kanssa!

Täytyy vielä kertoa hauska pieni tarina tämän pannukakun taustalla. Laittelin tuttuun tapaan pannukakkutaikinan pannulle, kun Ilona alkoi kiukutella. Hetken päästä lopputuloksena naapurin mummo kolkutteli ovelle ja oli varma, että täällä palaa. Yritin siinä sitten piipittää, että “mä vähän täällä paistan pannukakkua”. Pannukakku oli siis palanut pohjaan ja ihan mustaksi toiselta puolelta. Ei kannata tehdä montaa asiaa samaan aikaan!

Onko kikhernejauho sulle tuttu raaka-aine? Aiotko olla ennakkoluuloton ja kokeilla? 🙂

Lissää pannukakkuja:
Kaneli-omenapannukakut
Kardemummalätyt
Suklaa-banaanipannarit
Banaanittomat omenapannukakut

6 thoughts on “Vegaaninen pannukakku, joka haastaa perinteiset banaaniletut (G, M, V)

 1. Ostin kikhernejauhoja pari viikkoa sitten aikeena kokeilla tehdä siitä vegaaninen munakas, mutta jostain syystä en tähänkään päivään mennessä oo inspiroitunut tekemään sitä. Mutta tätä vois kokeilla heti vaikka huomenna aamulla, koska pannukakku marjojen kanssa on 😍👌

  Like

  1. Hei mä ymmärrän kyllä tuon, ettei sitten inspiroikaan kokata just nyt sitä mitä oli suunnitellut! Mulle nimittäin kävi ihan samalla tavalla tuon kikhernejauhon kanssa 😅 sittemmin oon kyllä tehnyt myös sitä kikherne”munakasta”, joka sekin oli tosi jees! 🙏🏻 Toivottavasti maistuu 🧡

   Like

 2. Kuulostaa herkulta, pitääpä kokeilla. Oon muuten joskus kikhernejauhojen puutteessa iskenyt kuivattuja kikherneitä bamixin semmoiseen myllyyn (tai mikä nyt onkaan) ja tadaa: jauhoja tuli 🙂 Ootko kuullut sellaisesta kuin farinata? Se on italialainen rieskamainen pannari tai leipä, joka tehdään uunissa. Yksinkertaisimmillaan vaatii tasan vettä, kikhernejauhoja ja suolaa sekä tietty taikinan turpoamisen, mutta sen voi vaikka yön yli jättää turpoamaan. Tutustuin tähän viime kesänä, oli hyvää ja muokattavissa monin tavoin maustamalla ja päällisillä.

  Like

  1. Uuuu en tiennytkään, että ne itse kikherneet voi jauhaa noin! Kiitos vinkistä 😍 En ole kuullut tuosta leivästä, mytta tein kikhernemunakasta samalla logiikalla, ilman taikinan turpoamisen odottelua. Kuulostaa sekin tosi hyvältä, pitääpä kokeilla! Toivottavasti tykkäät pannarista 🧡🙏🏻

   Like

 3. Heissan 🙂

  Tämä postaus oli hyvä muistutus itselle kikherne jauhon käytöstä, jota löytyy kaapista. Tosin munakkaaksi en sitä kutsuisi vaan nimenomaan lätyksi 😀 mutta hyvää oli! Toinen ihan uusi löytö arkiruokailuun oli jakamasi munakoiso-linssivuoka. Toki munakoison tilalle tuli laitettua varhaiskaalia, koska kaupasta ei munakoisoa löytynyt enää ja kaalia oli kotona, eli tuli sekin kaalinjämä säästettyä hävikiltä mikä sopeisi edellisen postauksesi aiheeseen 😀 mutta hyvää oli kuitenkin ja niin yksinkertainen tehdä jos vain aikaa on se tunti, helposti sain kolmen päivän lounaat sillä tehtyä. Varmasti tulen jatkossakin tekemään =)

  Ihanaa syksyn jatkoa sinne päin ja kiitos postauksistasi joilla olet piristänyt!

  Like

  1. Voi kiitos kommentistasi ❤ Tulin monen postauksen kommentoinnit samassa 😀 Onhan se kikhernejauho "munakas" vähän sellainen lätty, mutta toisaalta lähinnä varmaan kananmunamaisuutta vegaaneilla. Mahtavaa, että kokeilit linssivuokaa! Näköjään siihen sopii melkein mikä vaan kasvis, kesäkurpitsaakin on ehdotettu!

   Kiitos sulle, kun jaksat piristää kommenteilla 🙂

   Like

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: