Miten arki sujuu? Kuulumisia ja pohdintoja viime kuulta

arki

Heippahei ja ihanaa uutta viikkoa! En ole pitkään aikaan kirjoitellut ihan rehellistä kuulumispostausta meidän arjestamme, joten tässä se tulee. Luvassa on lisätietoa selän tilanteesta, vauvan masukivuista, mun treeneistä, pohdinnoista ja syömishaasteita. Millaista se arki on tällaisella coctaililla?

Liikettä, ruokahaasteita ja vatsakipua

Jos seurailet minua instagramissa, varmaan tiedätkin, että olen päässyt kevyesti liikkeelle ja tekemään kotijumppaa fysioterapeutin ohjeistamana. Voi että mikä fiilis siitä liikunnasta tuleekaan, vaikka se onkin lähinnä kevyttä satujumppaa! Tällä hetkellä liikunnan rooli on arjessani nimenomaan sen hyvän olon ja energian tuojana: Jaksan huomattavasti paremmin (nimenomaan henkisesti) kun saan välillä vähän verta kiertämään! Liikkumiseni koostuu tällä hetkellä niistä kotijumpista, hyötyliikuntapyöräilystä ja vesijuoksusta.

Kun liikkuminen on ollut ihan huippua, syöminen taas ei. Ilonan vatsa on tuottanut hieman päänvaivaa, mistä kerronkin lisää tuossa hieman alempana. Olen vältellyt muutamia ruoka-aineita testimielessä ja yhdistettynä jo ennestään hieman kapeahkoon ruokavaliooni, on toisinaan tuntunut, etten voi syödä yhtään mitään hyvää. Ja kun en voi syödä mielestäni hyvää ruokaa ja juuri sitä mitä haluan, ei huvittaisi syödä ollenkaan. Mies on siis saanut kuulla riittämiin sellaista en tiiä mitä mä syöööön, meillä ei oo mitään ruokaaaa -valitusta.

Onnistuin myös saamaan oman masuni kipeäksi juhannuksen aikana. Todennäköisesti jostain olen saanut pienen määrän vehnää pariin otteeseen ja se sitten näkyy järjettömänä vatsan kipuiluna sekä nivelsärkynä. Raskauden jälkeen olen ollut entistä herkempi ja allergisempi muun muassa viljoille, mikä ei puolestaan yhtään auta tähän syömishaasteisuuteen.

arki

Vauvan naurua, refluksia ja pulloruokintaa

Tässä kuluneen kuukauden aikana on ollut monenlaista vaihetta niin meillä vanhemmilla kuin vauvallakin. Pienen olo ei ole aina ollut mikään parhain ja varsinkin tämän kuun alkupuolella arki oli lähinnä huutoa. Lääkärikäynnillä epäilyni vahvistui: Pikkumurulla on refluksia. Mahan sisältö jää pyörimään jonnekin mahalaukun ja suun välille aiheuttaen epämiellyttävän olon. Tätä vauva taas pyrkii helpottamaan jatkuvalla syömisellä, mikä taas pahentaa oireita. Tilannetta on onneksi saatu kohennettua pidentämällä syöntivälejä, käyttämällä maidonsakeuttajaa sekä hoitamalla osa ruokailuista pullolla. Lisäksi jotkin ruoka-aineet selkeästi pahentavat masukipuja, mutta näiden selvittely on vielä vähän vaiheessa. Ainakin kahvi, kookos, tuoreet mansikat ja kananmunan keltuaiset ovat pahiksia! Epäilyksen alla ovat myös soija, palkokasvit, chili, sipuli, valkosipuli sekä voimakkaat mausteet.

Nyt kun olemme saaneet hieman helpotettua pikkuisen oloa, on hän alkanut ilmeillä ja elehtiä ihan eri tavalla. On ollut ihana huomata hänen olevan varsin iloinen vauva! Ekat hymyt ja jopa kunnon naurut on tullut koettua. On vaan hirmuisen suloista, kun tuo pieni koittaa ”puhua” sekä sekoittaa naurua ja itkua hassuksi kiljahteluhihittelyksi. Ihanaa seurata hänen kehitystään ja kasvuaan!

Hyvä fiilis, huono fiilis

Kuten otsikkokin sen jo kertoo, mieliala on edelleen ollut melkoisen ailahteleva ja arki aaltoilevaa. Toisinaan tuntuu, että hei tää arkihan rullaa jo kivasti, we can do this! ja toisinaan tekisi mieli kaivautua peiton alle sohvan nurkkaan vähintään seuraavaksi vuodeksi. On hämmentävää, miten nopeasti fiilis voi vaihtua. Onneksi olen saanut tuon liikkeen jo osaksi arkeani, sillä se aina vakiinnuttaa tuota fiilistä positiivisen puolelle!

Kyllä mulla välillä menee hermot, ihan rehellisesti sanottuna. Tuntuu hölmöltä suuttua vauvalle, kun eihän se nyt voi mitään omalle vatsakivulleen tai sille ettei nukuta. Kuitenkin siinä kohtaa, kun on valvonut vauvan kanssa jo X tuntia eikä vieläkään unesta ole tietoakaan, alkaa itseäkin kiukuttaa. Unenpuute näyttäisikin olevan itselläni yksi suurimmista syistä kärttypyllyisyyteen ja asennevammaisuuteen. Onneksi nämä olot menevät kyllä ohi, kunhan hetken hengittelee syvään ja päästää vähän höyryjä pihalle.

arki

Case selkä ja hermosärky

Muutama teistä onkin kysellyt selkäni tilannetta. Tiivistetysti se menisi näin: Parempi, muttei edelleenkään hyvä. Leposärkyä ei juurikaan enää ole, ellen sitten ole oikealla kyljellä tai riehunut liikaa. Toisaalta liike tuntuu auttavan, sillä osa kivuista syntyy jo ihan liikkumattomuuden tuomista syväjumeista. Pystyn jo kävelemään lyhyitä matkoja keskittyen huolellisesti askeltamiseen. Kuitenkin 15-20 minuuttia on ihan maksimiaika ja tätä pidemmät matkat pitää hoitaa pyöräillen. Hoitona on vatsamakuulla oloa sekä taaksetaivutuksia ja kokonaisvaltaista kehonhuoltoa. Käyn edelleen fysioterapeutilla kerran viikossa tai kahdessa.

Tämä selkäkipu on opettanut mulle ihan hurjasti omasta mielestä, kehosta ja suhteestani liikkumiseen. Arki on varsin erilaista verrattuna vaikka vuoden takaiseen. Uskon sen myös tulleen parhaaseen mahdolliseen aikaan: En tiedä, olisinko malttanut palautua raskaudesta ja aloittaa liikuntaa maltillisesti ilman selän pettämistä. Kaikesta pystyy löytämään hyvää, kun hetken on ottanut etäisyyttä tilanteeseen.

Matkustamista, arkea ja juhlaa

Kuluneisiin viikkoihin mahtuu myös Ilonan ensimmäinen junamatka sekä ensimmäiset vierailut mummoloihin. Tulipa käytyä yksissä häissäkin. Vietimme juhannuksen tienoilla melkein viikon vanhempieni luona maaseudulla. Saimme paitsi paljon hyvää ruokaa valmiiksi kokattuna, myös omaa aikaa ja hetkiä miehen kanssa. Teki kyllä äärimmäisen hyvää! Vaikka aina on kiva matkustaa ja käydä juhlissa, on kotiin tuleminen ehkä se paras hetki. Huomasimme kyllä selkeästi vauvasta, että hänkin väsyy matkustamisesta, uusista ihmisistä ja ärsykkeistä. Taitaa olla äitiinsä tullut tässä asiassa!

Meillä ei oikeastaan ole mitään suunnitelmia tälle kesälle. Yritämme saada arkea pikkuhiljaa rullaamaan siten, että meillä kaikilla olisi mahdollisimman hyvä olla. Tämä tarkoittaa siis rutiinien opettelua, aikaisin nukkumaan menoa, liikkumista jaksamisen rajoissa sekä nopeita arkiruokareseptejä. Varmaan tehdään muutamia extemporereissuja kotisuomessa, mutta jää nähtäväksi minne ja milloin mennään. Ihanaa perustavallista elämää tämä meidän arki siis!

arki

Tunnelukkoja ja oman itsen etsimistä

Mun on tosi vaikea tällä hetkellä sanoa, kuka olen. Mulla on paha tapa sitoa identiteettini johonkin sen hetken rooliin: Olen valmentaja. Olen tanssija. Olen ravitsemustieteilijä. Uusimpana määreenä on äitiys. En oikein pääse yli tunteesta, että olen ”vain” äiti. Tottakai olen myös paljon kaikkea muuta, mutta tämä ajatus jotenkin vaivaa suorituskeskeistä osaa minusta. Tässä on työstämistä.

Olen nyt kuunnellut Book Beatistä äänikirjoja muun muassa vauvaa nukuttaessa tai ulkoillessa. Viimeisimpänä lukulistalla on ollut Tunne lukkosi -niminen teos, jossa käsitellään lapsuudessa ja nuoruudessa kehittyneitä tunnelukkoja. Tähän mennessä kirja on ollut äärimmäisen mielenkiintoinen ja olen tunnistanut itseni monesta eri kohdasta. Kirjaan liittyy myös ilmainen tunnelukkotesti, joka antaa arvion omista tunnelukoista. Näiden pohdiskelussa menee varmasti hetki jos toinenkin, vaikka tyypilliseen tapaani haluaisin kaiken olevan täydellistä heti. Nyt kun treenaaminen on puoliteholla tehtävää jumppailua, on todella hyvä hetki treenata mieltä!

Olisi iiiiihanaa kuulla mitä teille kuuluu! Millaisia kesäsuunnitelmia teillä on? Lomailetteko vai oletteko töissä? Tell me!

8 thoughts on “Miten arki sujuu? Kuulumisia ja pohdintoja viime kuulta

 1. On kyllä mukava lukea nuita sun/teidän kuulumisia taas vaihteeksi! 😌 Mielenkiintoisia juttuja. En kyllä tiedä pelaako nämä vauva-aiheset enempi omaan ”joskus sitten” vai ”run, run away!” leiriin 😬😂 (vauva-aihe on stressi, ei muiden paineen takia, vaan kun itse ei tiedä eli ei voi suunnitella tulevaisuutta pitkällä aikavälillä) Mutta tykkään silti lukea kuulumisia aiheesta kuin aiheesta.

  Oma kesä on alkanut jälleen kesätöiden merkeissä, jälleen muualla kuin Kuopiossa. Rankkaa olla 3kk pois kotoa ja erossa avokista, kun takana on melkeen 4kk ero opiskeluvaihdon takia. Ehtihän sitä käydä 1,5 viikon mutkan kotonakin. Ainakin työpaikka ja työkaverit on tutut ja hyviksi todetut jo viime kesältä.

  Ehdottoman parasta tässä kesässä on, että sen 4kk tauon jälkeen on päässyt taas jumppaileen! 💪🏻👊🏻 Toivottavasti sullakin alkaa pikkuhiljaa kivut helpottaan ja pääsee Ilonan kans reenaan ☺️ Baby Pumppia!👊🏻

  1. Hei ihana kuulla, että nämä kuulumiset ja vauva-arkihöpinät uppoavat, vaikkei itselle ajankohtaista olisikaan! 🙂 En nimittäin halua muuttua sellaiseksi tyypiksi, joka puhuu vain vauvoista, eikä ketään kiinnosta 😀

   Etäsuhteet ovat kyllä aina vähän ikäviä! Me ollaan oltu erossa max viikko koko yhdessäolon aikana ja sekin oli kamalaa. En tiedä miten kestäisin tuollaista! Onneksi on viikonloput ja kesätyöt, niin aika kuluu nopeasti 🙂

   Mahtava juttu, että olet päässyt jumppailemaan! Se on ihan paras fiilis, kun pääsee taas liikkeelle ja saa pientä hikeä pintaan <3 Heheh, Ilona on jo aika hyvä pieni 4,5kg babykahvakuula! Tuntuu muuten hyvin olkapäissä kun nostelee menemään. Kiitos paljon tsempeistä ja ihanaakin ihanampaa kesää sinulle! Toivottavasti se on etäsuhteesta huolimatta kiva :)

 2. Paljon tsemppiä ja voimia päiviinne! <3 Olet sisukas nainen, mutta muista, että kaikesta ei tarvitse selvitä yksin, turvaudu läheisiin ympärilläsi kun arki uuvuttaa tai on paha olla.

  1. Kiitos muistutuksesta Nella! <3 siinä mielessä siitä sisusta on hieman haittaakin, että se avun pyytäminen on aika vaikea nakki. Onneksi tässä on aikaa opetella ja ihmetellä!

 3. Hellurei! Olipas mukavaa luettavaa tämä kuulumispostaus 🙂 aito onnellisuus ja toiveikkuus välittyi ainakin tänne. Ja voi miten suloinen pikku neiti siellä onkaan arkea elävöittämässä!

  Itselleni vaihteeksi vaihteleva fiilis. Kaksi työtä, koulun kesäkurssit ja harrastuksen yhdistäminen ovat juuri nyt hieman haastavia, mutta tarkoituksena on löytää aikaa myös ystäville ja itselleen. Ja vaikka esim harrastuksesta ja töistäkin toisinaan nauttii, ovat ne kuitenkin tällaisissa tilanteessa myös stressi keholle, joten toivottavasti taakka ei käy liian suureksi. Ehkä se on positiivinen puoli, että jo tiedostaa riskien olemassa olon, mutta toivottavasti osaa itse myös jarrua painaa tarvittaessa. Tällainen tilanne siis seuraavat kolme viikkoa, mutta sitten pitäisi helpottaa kaikilla osa-alueilla ja häämöttää siellä muutaman viikon palkallinen kesälomakin! Onneksi seuraavaan kolmeen viikkoon mahtuu myös pienen pieni mökkireissu ystävien kanssa ja muutenkin ihanaa, että on ystäviä, joihin tukeutua! Kesän suunnitelmista niin tosiaan töitä ja opiskelua, ja sitten niiden rinnalle pieni kisareissu, polttareita ja toivottavasti ystäviäkin 🙂 ehkä vuosiakin tulee täyteen taas yksi lisää kesällä 😀 no mutta päivä kerrallaan ja saa nähdä mitä tapahtuu 🙂

  Huippua kesää koko perheelle=)

  1. Voi kiitos hurjasti ihanasta kommentista! Neiti on kyllä itse suloisuus ❤️

   No huh, sulla on kesässä ohjelmaa! Täysin mun tilanteen vastakohta 😂 onneksi tosiaan tiedostat kuormituksen ja sen loppu on näkyvissä; Tällöin on helpompi välttyä niiltä ylilyönneiltä!

   Ihanalta kuulostavat mökkireissu, kisareissu, ystävät ja synttärit! Toivottavasti ehdit myös ottas rennosti 🙏🏻 tsemppiä kisoihon ja ihanaa kesää! ❤️

   Ps. Sait kommentoitua! Huippua 💪🏻

 4. Ihanan rehellinen ja jotenkin aito postaus. Vauva-arki ei välttämättä ole ollenkaan helppoa (siskoni vauva-arkea vierestä seuranneena) ja itse kyllä arvostan teitä kaikkia vanhempia ihan tosi paljon <3 Tsemppiä huisin paljon!

  Mie olen noihin tunnelukkoihin myös tutustunut, ostin kirjan ihan itsellenikin ja oli kyllä hyvä sijoitus. Moni asia aukesi kirjan kautta omassa mielessä ihan uudella tavalla. Joskin kirjan lukeminen oli välillä myös hyvin rankkaa. Menee vielä pitkään käsitellä noita kaikkia asioita ja olen ajatellut lukea kirjan pian uudestaankin. Mukava kuulla, et löysit tämän opuksen ja se on tuonut sulle oivalluksia 🙂

  Miun kesä on aika rauhallista eloa ja oloa, omaa vointia kuunnellen päivä kerrallaan. Mökkeilyä ehkäpä ja muutama pieni reissu. Sukeltamassa saatetaan käydä vielä myös.

  Iloa kesäpäiviisi!

  1. Kiitos Viivi ❤️ pyrin kirjoittamaan kaikenlaisista tunteista ja ajatuksista niin suoraan kuin pystyn. Tosi hyvä, jos aitous välittyi ruudun sille puolen 🙏🏻 vauvan kanssa ei tosiaan aina ole helppoa, mutta on tää myös palkitsevaa puuhaa!

   Oon kyllä samaa mieltä, että tuo kirjan lukeminen on paikoitellen rankkaa, mutta myös tosi avartavaa! On ihana löytää selityksiä ja saada uusia oivalluksia. Pureskeltavaa tosin riittää useammallekin kuukaudelle vielä. Tosi hyvä, että kirja on toiminut sullekin ❤️

   Kuulostaa ihanalta tuo sun kesä, päivä kerrallaan rennosti! Mökkeily ja sukeltaminen 😍 mä en oikein uskaltaisi sukellella, millaista se onkaan?

   Iloa ja valoa päiviisi Viivi 🙏🏻

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.