Positiivisuuden paine – Entä jos ei huvita olla positiivinen?

positiivisuus

Selkäongelmat, ahdistus, kohtutulehdus, liikkumattomuus, uusi arki ja vauvan itkuisuus. Tuntuu välillä ihan tunteettomalta ja turtuneelta. Miten tämän keskellä voi olla positiivinen?

Pitäisikö edes olla positiivinen?

“Pelkkien positiivisten asioiden näkeminen on kuitenkin yhtä kapeaa, kuin pelkän pahan alleviivaaminen. Tunteitaan ei voi turruttaa valikoivasti. Jos mielii hyvältä tuntuvaa elämää, on uskallettava taipua myös kärsimyksen ja kivun kohtaamiselle.” Maaret Kallio

Mediassa on nousevissa määrin esillä vaatimus positiivisuudesta, onnellisuudesta ja iloisuudesta. Saanko sanoa olevani huonolla mielellä? Pitäisikö jakaa vain #goodvibes? Tajusin tässä kokeneeni huonoa omaatuntoa epäpositiivisuudestani. En sanoisi tunnetilan olevan negatiivinen vaan ennemminkin neutraali. Ei ole tuntunut hyvältä suurimman osan aikaa, mutta ajoittain ihan tosi ikävältä. Päälleliimattu positiivisuus saattaa vain haudata ongelmat alleen ja potentiaalisesti lisätä huonoa fiilistä. Kun en osaa edes olla positiivinen.

Päädyin pisteeseen, jossa ahdistuin vain lisää siitä, kun en ollut positiivinen ja saanut arjestani iloa. Olisi siis ehkä osaltani ollut fiksumpaa hyväksyä se neutraalius ja ajoittainen mielipaha, kuin ottaa paineita positiivisuudesta ja ahdistua lisää. Onhan se aina mahdollista etsiä kaikesta niitä positiivisia puolia ja niin teenkin suurimman osan aikaa. Ihan joka hetki niin ei vain ehkä huvita tehdä.

Olisiko silloin parempi vain hyväksyä, ettei kokoajan olekaan kovin aurinkoinen olo? Antaa fiiliksen olla blaah, kunnes tilanne tasaantuu?

Koska kyllä se aina jossain vaiheessa tasaantuu. Tätä kirjoittaessani on tovi kulunut noista hankalimmista hetkistä. Kohtutulehdus oli ja meni, selkä on kuntoutumassa entistä ehommaksi ja vauvakin itkee paljon vähemmän. Positiivisuus tulee itsestään, eikä sitä tarvitse “järkeillä”. Tiedätkö, siis kaivaa väkisin niitä positiivisia asioita esiin vaikkei yhtään tuntuisi siltä.

En nyt missään tapauksessa tarkoita, että positiivinen asenne olisi huono juttu. Päin vastoin, jos se sulta tulee luonnostaan tilanteessa kuin tilanteessa, go for it! Kuitenkin monelle meistä tekisi hyvää antaa itselleen ja tunteilleen vähän siimaa. Se ei tarkoita märehtimistä tai negatiivisuutta, vaan tunteiden vastaanottamista sellaisina kuin ne tulevat.

Tämä on taas yksi aihe, joka on ollut mielessäni todella pitkään! Päässäni kytee hirveästi ajatuksia, mutten oikein saa niitä jäsenneltyä järkeväksi tekstiksi. Ehkä sä voisit auttaa mua! Jos kerrot vähän omia ajatuksiasi aiheesta, niin saadaan hyvää keskustelua aikaan 🙂

Lissää positiivisuudesta:
Mitä on aito positiivisuus?
Perjantain positiiviset

2 thoughts on “Positiivisuuden paine – Entä jos ei huvita olla positiivinen?

 1. Asiaa!
  Ei elämä voi kokoajan olla “happy, happy, joy, joy”-meininkiä. Surut ja kärttyilyt kuuluu asiaan, sillä jos kaikki olisi jatkuvalla syötöllä vaan lovely, niin alkaisi sekin jurppia jossakin vaiheessa. Näitä tunteiden muutoksia tarvitaan, jotta ne erot huomaa. Jo lukion filosofiassa tuli tutuksi pahuuden käsite, siis miksi maailmassa on pahaa. No siksi, että erottaa sen, mikä on hyvää. Vähän kaukaa haettua, mutta pointti tuli selväksi. 😀 Muistan aikoinaan kun sain ensimmäisen kännykän ja siihen sai tilattua soittoääniä ja näyttöön kuvia tai tekstejä, mulla luki “positiivisuus on perseestä”. Kuvasi hyvin teiniangstia ja nykyisinkin ajattelen usein sen pahimman skenaarion asioista, niin ei ainakaan pety! Liekö suomalainen tyyli ja elämänohje. ;D Mutta kiva, että sinullakin alkaa mieli piristyä. Lapsiperheen arjessa on välillä positiivisuus kiven alla. Ihanaa viikonloppua! ❤

  Like

  1. Hei ihana Nella! Kiitos kun tulit jakamaan ajatuksiasi ja anteeksi että vastaukseni viivästyi ❤️ tottahan se on, että kontrastit tuovat elämään niitä monenlaisia sävyjä. Pelkkä hattara alkaisi jossain kohtaa ällöttää, välillä tarvitaan sitä harmautta (salmiakkia? En tiiä mistä tää karkkivertaus oikeen tuli 😅). Voi tosiaan olla hieman suomalainen tyyli tuo lievä pessimistisyys!

   Onneksi täällä tilanne kohenee kokoajan ja positiivisuutta alkaa löytyä! Aurinkoa päivääsi ☀️

   Like

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: