Pysyvä elämäntapamuutos – Unohda ääripäät!

elämäntapamuutos

Jos pitäisi nimetä yksi eniten elämäntapamuutosta häiritsevä ajatusmalli, olisi se varmaankin tämä: Kaikki tai ei mitään. Joko ollaan dieetillä 110% tai heitetään koko homma pläskiksi. Ei ole normaalia välimuotoa, on vain ääripäitä.

Tällöin yksi pienikin “lipsahdus” romuttaa koko projektin. Koska söin yhden palan suklaata, on sama syödä se koko levy. Koska unohdin aamulla kävellä portaat hissin sijaan niin sama se jatkaa tätä käytäntöä koko päivä. Koska eilen illalla menin myöhään nukkumaan, koska selasin puhelinta, on sitä ihan sama selata tänäänkin. Koska tänään skippasin treenin, on se sama skipata huomennakin. Usein tästä tulee aika paha mieli ja morkkis.

Mutta tiiätkö mitä? Se ei ole ihan sama. Sä voit aina muuttaa tilanteen kulkua. Sulla on vapaus valita mihin suuntaan etenet. Ei ole ihan sama syödä yhtä jätskipalloa tai litran pakettia. Yksi suklaapala tai vaikka kourallinen karkkia ei kaada mitään. Tämä tuntuu tässä loogiselta, mutta tilanteen ollessa päällä on vaikea nähdä selkeästi.

elämäntapamuutos

Elämäntapamuutos lähtee mielestä

Koetko aidosti sallivasi herkuttelun tai vapaamman syömisen itsellesi?
Näetkö poikkeavan syömisen tai liikunnan skippaamisen “repsahduksena” tai epäonnistumisena?
Soimaatko itseäsi tavoitteidesi täyttymättömyydestä? Ovatko tavoitteesi realistiset?
Pyritkö täydellisyyteen?

Pohdi hetki yllä olevia kysymyksiä. Jos tunnistat itsessäsi kaikki tai ei mitään -ajatusmallin, voi olla hyvä miettiä omaa suhtautumistaan syömiseen, liikkumiseen ja elämään ylipäänsä. Elämässä ei oikeasti ole repsahduksia tai mitään täydellistä kaavaa, jonka mukaan pitäisi suorittaa. Moni sanoo, ettei heillä ole itsekuria elämäntapamuutokseen, mutta se kertoo lähinnä lähestymistavasta: Jos uusi elämä vaatii tolkuttomasti kuria, ei se ole kestävällä pohjalla. Liian tiukat dieetit ja elämäntapamuutokset ohjaavat skenarioon, jossa yksi karkki tai pulla on suuri epäonnistuminen. Tiiätkö mitä? Ei se ole. Elämäntapojen ja elämän opettelussa ei ole epäonnistumisia tai repsahduksia, on vain oppimisia.

elämäntapamuutos

Tämä aihe tuli itseasiassa mieleeni tehdessäni selän kuntoutusharjoituksia. Olin kiirepäivänä onnistunut skippaamaan jo kolme harjoituskertaa, mikä tuntui selässäni aika pahalta. Siinä heräsin miettimään, että yksikin kerta on ihan konkreettisesti kotiin päin. Oli se sitten treeni, portaiden nousu, kohtuuteen päätetty herkuttelukerta tai kuntoutusharjoitus.

Keho ei tiedä missä kohtaa vuorokausi vaihtuu uuteen päivään, josta voi taas yrittää tehdä oppikirjasuoritteen. Elämä on lopulta kuitenkin yhtä jatkumoa, jossa sinun valinnoillasi on merkitystä. Mitä jos ajattelisit huomenna sitten sijaan mitä voisin tehdä jo tänään?

elämäntapamuutos

Mä olen itse ollut joskus todella todella ääripäiden ihminen. Sittemmin olen onneksi löytänyt sen kultaisen keskitien. Onko tämä kaikki tai ei mitään -ajattelumalli sulle tuttu?

Lissää elämäntapamuutoksesta:

Uskomusten työstämisellä kohti onnistunutta elämäntapamuutosta
Miksi huonoja tapoja on niin vaikea muuttaa? 4 vinkkiä parempaan muutokseen

4 thoughts on “Pysyvä elämäntapamuutos – Unohda ääripäät!

 1. Hieno teksti! Tottahan se on, että usein ajatellaan tosi mustavalkoisesti kaikki-tai-ei-mitään-mentaliteetilla. Kuitenkin, jos hommaan ryhtyy (oli asia mikä hyvänsä), niin pienikin asian eteen tehty työ on osa kokonaisuutta. Letkajenkkaa on elämä yleensäkin, kaksi askelta eteen yksi taakse. 😉 Itselläkin takana 12 vuotta tahkoamista anoreksian kanssa ja nyt alan olla selvillä vesillä. En jaksa enää soimata itseäni jos joskus ei onnistu kun kyseessä on kuitenkin loppuelämää koskeva projekti. Iloa alkavaan viikkoosi! ❤

  Like

  1. Kiitos Nella! 🙂 Hyvä vertaus tuo letkajenkka, sitä se elämä todella on! Harvemmin kovin tasaista kyytiä.
   Kiitos kun jaoit oman kokemuksesi. Tosi hienoa, että tiedostat projektin pitkäikäisen luonteen. Onneksi et enää soimaa itseäsi samaan tapaan ja olet toipumisen tiellä ❤ Iloa ja valoa tähän viikkoon! 🙂

   Like

 2. Mulla on tulossa (taas) samasta aiheesta huomenna juttua. Juurikin nuo ääripäät. Joko-tai. Mustavalkoinen hyvä-paha ajattelu. Sallittu ja kielletty ruoka. Ja nuo syyllisyydentunteet jne mitä ruoanvalintaan monilla liittyy. Sinulla vähän eri kantilta tästä kokemusta ja varmasti seuraajissa monia vertaistovereita, joten kiva kun jaat näitä ajatuksia! 🙂

  Like

  1. Hahah, meillä menee usein nämä postausaiheet samoja uomia myöten! Great minds think alike? 😉 Hyvä-paha -asetelma on yksi mun inhokki, mitä tulee terveelliseen elämäntapaan! Odotan innolla sun tekstiä aiheesta! 🙂
   Sen takia näitä onkin kiva kirjoittaa ja jakaa avoimesti kokemuksiaan, että joku saisi potentiaalisesti ajateltavaa ja vertaistukea. Kiva että uppoaa 🙂

   Like

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: