Miksi en ole vegaani?

vegaani

Olen työstänyt tätä postausta nyt maaliskuun lopulta lähtien. Aihe on ollut itsellekin vaikea ja olen pyöritellyt sitä monesta näkökulmasta. Toisina päivinä kyseenalaistan itsekin, että niiiiin miksi en? ja toisina taas tiedosta syyt varsin hyvin. Toisaalta tiedän, ettei mulla periaatteessa ole mitään velvollisuutta selittää valintojani kenellekään. Toisaalta taas olen saanut kyselyitä aiheesta ja koen tarvetta tuoda minun ajatukseni aiheesta esille.

Ihan ensin pakko sanoa, ettei minulla ole yhtään yhtikäs mitään vegaaniutta vastaan. Minusta on superhienoa ja ihailen tyyppejä, jotka voivat elää täysin kasviperäisesti. Näen itsekin kasvisruokailulle todella monia syitä niin eettisesti kuin ekologisestikin. Miksi en siis ole vegaani?

vegaani

Miksi en ole vegaani?

Yksinkertaisimmillaan voisi sanoa oman terveyteni rajoittavan kasvisruokailun tietylle tasolle. Olen jo vuosia sairastanut Crohnin tautia, tulehduksellista suolistosairautta, joka tuo oireettomuudestaan huolimatta omat rajoitteensa ruokavalion suhteen. Mukana on itselläni nimittäin myös IBS-oireilua eli samanlaisia haasteita kuin ärtyvän suolen oireyhtymässä. Toiminnalliset vatsavaivat kuten IBS pahenevat tiettyjen ruoka-aineiden kuluttamisen myötä; Näihin FODMAP-hiilihydraatteihin lukeutuvat muun muassa vegaaniruokavaliossa keskeisessä roolissa olevat palkokasvit. Minulla on myös allergioita lukuisia erilaisia ruokia kohtaan. Tällaisia ovat muun muassa kaikki kotimaiset viljat sekä osa pähkinöistä ja siemenistä.

Jos siis karsisin ruokavaliossani jäljellä olevat eläinperäiset tuotteet, mitä jäisi jäljelle? Tottakai suurta osaa kasviksista pystyn syömään, samoin kauraa, riisiä, banaania, marjoja ja osaa kasviproteiinijauheista. Voin tällä hetkellä syödä kohtuullisesti kasvisruokaa, mutta liika on liikaa: Kaksi peräkkäistä ateriaa palkokasveilla höystettynä saa vatsan sekaisin, turvonneeksi ja olon tukalaksi. Tofua aina kokeilen syödä tasaisin väliajoin vain huomatakseni, ettei se toimi ollenkaan. Soijajogurtti ja soijarahka tuntuvat sopivan, mistä olen todella iloinen. En kuitenkaan voi aktiivisesti elävänä ja liikunnallisena tyyppinä elää pelkästään kaurapuurolla, protskujauheella ja soijajogurtilla. Tai no teoriassa voi, mutten pidä sitä järkevänä henkisesti tai fyysisesti.

vegaani

Näkisin kuitenkin henkisen puolen vielä suuremmaksi esteeksi vegaaniudelle. En usko mustavalkoisuuteen oikein missään asiassa, kaikkein vähiten ruokailussa. Syömishäiriön kokeneena en halua enää koskaan rajata ehdottomasti pois mitään ruoka-aineita. En koe rajoittamisen (vaikkei se edes tuntuisi rajoittavalta) olevan hyväksi psyykeelleni, oli kyse sitten eettisestä, ekologisesta tai terveydellisestä näkökulmasta. En halua lokeroida itseäni kuuluvaksi tiettyyn ihmisryhmään ja luoda itselleni sääntöjä noudatettavaksi. Mieluummin teen valintoja sallivuuden näkökulmasta, enkä kiellä itseltäni mitään. Jos haluaa tälle etsiä jonkin sopivan määritteen, voitaisiin puhua fleksaamisesta eli joustavasta kasvissyönnistä.

Tämä ei missään tapauksessa tarkoita, etten välittäisi ympäristöstä tai eläimistä. Koen välillä asiasta suurtakin maailmantuskaa ja silloin kokkaan padallisen vegeruokaa. Tämä on kuitenkin parasta mihin tällä hetkellä pystyn. Pyrin noudattamaan kestävää elämäntapaa: Suosin suomalaisia tuotteita ja ruokaa, kierrätän, harkitsen ostoksiani tarkkaan, ostan ekobrändeiltä ja kirpputoreilta, valitsen kasvisruoan silloin kun pystyn. Vaikken pystyisi millään osa-alueella täydellisyyteen, eikö se ole silti parempi kuin täysi välinpitämättömyys?

vegaani

Tuntuupa hyvältä saada pullautettua nämä ajatukset ulos! Tilanne kun meni ihan siihen pisteeseen, että minua ahdisti kamalasti laittaa kuvia, reseptejä tai videoita ruoista, jotka sisälsivät jotain eläinperäistä. Ehkä tämä vapauttaa hiukan mieltä ja poistaa stressiä aiheen ympäriltä? Ja hei mä ymmärrän täysin eroavat mielipiteet. Sä saat olla sitä mieltä, että pystyisin vegaaniuteen. Minä itse taas tiedän, etten jaksa liikkua, hoitaa vauvaa ja imettää syömällä pelkkää parsaa.

Peace, love and understanding! Minkälaisia ajatuksia teksti sinussa herättää?

Postauksen kuvien (vegaani) reseptit:
Kuningattaren tuorepuuro
Kvinoasalaatti
Banaanisuklaagranola

 

14 thoughts on “Miksi en ole vegaani?

 1. Olen ollut lakto-ovo-ruokavaliolla vajaat 10 vuotta. Olen kokeillut vegaaniutta kahdesti: molemmilla kerroilla paino putosi 3 kg / kk ja tähän osasyynä paluu vanhoihin kalorienkyttäyskaavoihon samalla kun tarkistaa ainesosaluetteloa. Olen stressannut pakkausselosteista riittävästi teini-iässä, enkä lähde siihen enää. Realiteetti on, ettei minun vegestä vegaaniksi -transformaatio maailmaa muuta, joten pysyn toistaiseksi nykyisellä dieetillä. Nykyään pidän tosin maitotuotteet minimissä (veteen tehtyä kaurapuuroa jugurtin sijaan, Yosa-valmisteet välipalaksi) ja muniakin käytän lähinnä silloin, kun joku muu on niitä ruokaan tai tuotteeseen laittanut.

  Minusta se olisi jo hyvä alku, että ihmiset ympäri maailman luopuisivat ajatuksesta, että joka aterialla tulisi saada lihaa, ja että lihaa kunnioitettaisiin raaka-ainena, eikä sitä tehotuotettaisi roskion hirtettäväksi tai tyhjänpäiväisiin tuotteisiin laitettavaksi.

  Like

 2. len ollut lakto-ovo-ruokavaliolla vajaat 10 vuotta. Olen kokeillut vegaaniutta kahdesti: molemmilla kerroilla paino putosi 3 kg / kk ja tähän osasyynä paluu vanhoihin kalorienkyttäyskaavoihon samalla kun tarkistaa ainesosaluetteloa. Olen stressannut pakkausselosteista riittävästi teini-iässä, enkä lähde siihen enää. Realiteetti on, ettei minun vegestä vegaaniksi -transformaatio maailmaa muuta, joten pysyn toistaiseksi nykyisellä dieetillä. Nykyään pidän tosin maitotuotteet minimissä (veteen tehtyä kaurapuuroa jugurtin sijaan, Yosa-valmisteet välipalaksi) ja muniakin käytän lähinnä silloin, kun joku muu on niitä ruokaan tai tuotteeseen laittanut.

  Minusta se olisi jo hyvä alku, että ihmiset ympäri maailman luopuisivat ajatuksesta, että joka aterialla tulisi saada lihaa, ja että lihaa kunnioitettaisiin raaka-ainena, eikä sitä tehotuotettaisi roskion hirtettäväksi tai tyhjänpäiväisiin tuotteisiin laitettavaksi.

  Like

  1. Sulla onkin jo pitkään kasvissyöntiä takana! 👌🏻
   Kuulostaa aika hurjalta tuo painonputoamistahti, hui! Hyvä, että tiedostat vanhoihin kaavoihin lipsahtamisen mahdollisuuden – siitä kalorienkyttäämisestä ei seuraa mitään hyvää! Kohdallasi on varmasti fiksua pitää ruokavalio sellaisenaan, jos se kerran on osoittautunut toimivaksi sekä mielelle että keholle ❤️ ihana kuulla, että oot joustava esimerkiksi muiden kokkailuiden ja munien suhteen!
   Noi Yosat tms on kyllä hyviä 👌🏻 mulla vaan tulee välillä niistä (erityisesti Oatly-merkin) kaurajogurteista allergiaa…

   Lopussa kiteytyi mielestäni superhyvin se, mitä itse ajattelen! On epätodennäköistä, että koko maailman ihmiset saataisiin kertaheitolla vegaaneiksi, mutta kasvisruokien lisääminen lihan kustannuksella voisi olla saavutettavissa. Tähän ne erilaiset lihankorvikkeet (nyhtis, härkis, mifu) ovat tosi jees vaihtoehtoja! Lihaa voisi sitten olla harvemmin, tai vaikka ees kerran päivässä kahden sijaan.

   Kiitos asiapitoisesta kommentista! 😊

   Like

 3. Ymmärrän sun ajatuksia! Ei meidän kenenkään tarvitse olla täydellinen tässäkään 😉 Tekstissä heijastuu että oot pohtinut omia valintoja tämänkin suhteen, mikä on tosi tärkee juttu. Joku voinee tuomita, mutta terveyttään (fyysinen ja psyykkinen) ei kannata riskeerata eettisten valintojen vuoksi. Itsekin pyrin vegaanisiin valintoihin mutta toisinaan joustan kalan ja harvemmin kananmunien suhteen terveyssyistä (suolistosairaus). Joskus se pohdituttaa enemmän mutta tätä voi kompensoida muilla valinnoilla.

  Like

  1. Ihanaa, että ymmärrät! Heheh, helposti sitä haluaisi pyrkiä täydellisyyteen ja viilata aina vähän lisää 😅 tosi hyvä, että pohdiskeluni välittyy ruudun sille puolelle. Ehkä voin vihdoin tehdä tän asian kanssa rauhan!
   Kuulostaa hyvältä tuo sun tasapainoilu ja joustaminen ruokavalion suhteen! Mäkin söisin kalaa, mutta olen tositosi allerginen, joten se ei ole vaihtoehto 😐 kananmunia kyllä syön, tosin nyt vauvan vatsa näyttäisi kiukuttelevan niistä…
   Tosiaan onneksi voi aina tehdä jotain ja kompensoida muilla valinnoilla, kuten sanoit! Kiitos kun tulit kommentoimaan! ❤️

   Like

 4. Mulla myös ibs ja vegaanius ei tulisi kysymykseenkään. Jatkuvat mahakivut olisi seurana, jo nyt liika kasvikset/kuitu saa mahan niin kipeäksi. Ei sovi parsa, pavut, lanttu, viljat jne.

  Olen myös sitä mieltä että suomalaisen geenit on aika lailla lihansyöjän geenit: täällä ei ole ollut kasviksia talvisin tuhansiin vuosiin. Vasta nykyaikana mahdollista syödä talvisin kasviksia kun niitä tuodaan muualta.

  Elimistöni myös vaatii lihaa jos olen ilman sitä päivänkin, tulee tosi huono ja itkuinen, heikko olo. Esim. nykyään muodissa olevat kollageenilisät (kollageeni pitää ihon nuorena) tehdään – naudasta. Koska muualta sitä kollageenia ei saa kuin lihasta. Kasvisruokavalio voi myös lihottaa kun syö enemmän hiilihydraatteja pitääkseen nälän poissa.

  Vegaanius on nyt muotia mutta en usko että muutaman suomalaisen suolistosairautta potevan lihansyönnin takia maapallo tuhoutuu:)

  Kiitos blogista, tsemppiä kaikkeen mitä teet! 🙂❤

  Like

  1. Moi Hanna! Ibs ja vegaanius on kieltämättä hankala kombo. Tosi ikävä kuulla, että sulla tekee liika kasvisten saantikin jo mahan kipeäksi! Ootko tutustunut FODMAP-ruokavalioon? Mulla auttaa myös, että syön osan kasviksista kypsinä 🙂

   Hmmm, suomalaisten geeniperimästä ja lihansyönnistä on kyllä paha sanoa. Geenit muuttuvat tosiaan varsin hitaasti, joten periaatteessa ajatuksessasi voisi olla perää. Toisaalta on myös huomattu, että esimerkiksi palkokasveille siedättyy jossain määrin, kun niitä vaan sinnikkäästi syö kaasuista huolimatta!

   Varmasti on yksilöllisiä eroja siinä, miten kukakin kokee lihansyönnin ja sen tarpeellisuuden. Mulle itselle tulee helposti mahaan tunkkainen ja ikävä olo etenkin punaisesta lihasta (sulaa huonosti, liittynee Crohnin tautiin), kun taas kasvisruoka jättää hyvän olon silloin kun sitä syö kohtuudella. Tuli vaan mieleen kun kerroit heikotuksesta ja huonosta olosta lihattomina päivinä, että oletko syönyt riittävästi sekä energiaa että rasvaa silloin kun et ole syönyt lihaa? 🙂

   Lihomista en ole kyllä vegeilykausinani huomannut, yleensä päinvastoin vaikkei ole ollut tarvetta! Tässäkin toki tasapaino on valttia ja varmasti homman ollessa heikoilla kantimilla voi sitä painoakin kerryttää niillä (höttö)hiilareilla. Lähtökohtaisesti en usko terveen ihmisen lihovan tasapainoisella (hiilarit + proteiinit + rasvat) ruokavaliolla mihinkään 😊

   Vegaanius on toki ollut nyt pinnalla ja varmasti se on osittain myös muoti-ilmiö. Toisaalta hyväkin niin, sillä tietoisuus erilaisista vegeruoista kasvaa ja jo yksi kasvisruokavaihtoehto lihansyöjän menussa on parempi ympäristölle 🙏🏻

   Kiitos paljon sinulle kommentista ja tsempeistä ❤️

   Like

 5. Mulla on itseasiassa täysin sama kanta ja tilanne. Olin jossain vaiheessa (syömishäiriöaikaan..) täysin vegaani mutta myös täysin vääristä syistä. Koin olevani jotenkin “täydellisen terveellinen” ja saihan sillä perusteltua usein myös kieltäytymisen. Nyt olen kasvissyöjä, mutta mahan salliessa tietyt maitotuotteet, käytän niitä muutamia ja kananmunat ovat back. Pidän niistä ja ne sopivat minulle, sekä helpottavat elämääni, joten miksi ei! En koe tarpeelliseksi rajoittaa elämästäni niitä tuotteita, joista pidän, vaikka paljon hyvää haluankin tehdä. Varmasti silti hiilijalanjälkeni on pienempi kuin useilla, ja tosiaan, pihviin tai kalaan en koske – vaikka ei siinäkään mitään väärää ole, jos niistä tykkää!

  Like

  1. Mulla oli myös aika samanlainen suhtautuminen kasvissyöntiin syömishäiriöaikana. Olin tosin lakto-ovovege, kun maitoallergiaa ja crohnia ei oltu vielä todettu. Kasvissyönti ja erityisesti vegaanius ovat helppo keino kieltäytyä syömisestä ja asettaa itselleen ns sallittuja rajoitteita. Onkin just hyvä pohtia, miksi haluaa olla tietyllä ruokavaliolla. Tosi hyvä oivallus, että voit sisällyttää ruokavalioosi joitakin maitotuotteita ja munia! Tosiaan jos ne elämää helpottavat, tuovat syömiseen mielekkyyttä ja maistuvat itselle, niin pelkästään ekologisuuden nimissä ei niitä välttämättä kannata rajata pois. Kuten mainitsitkin, sulla on varmaan muutenkin pienempi hiilijalanjälki 🙂
   Mä taas en voi syödä maitoa ja kalaa, koska olen niin allerginen niille. Sen vuoksi vaalea liha (broileri, kalkkuna) sekä munat, välillä myös riista, ovat mukana ruokailussa. Pysyy vähän monipuolisenpana tämä syöminen 🙂
   Kiitos paljon kun kommentoit ja jaoit omaa tarinaasi! 🙂

   Like

 6. Hyvä kirjoitus! Oon itse pyöritellyt mielessä samaa aihetta. Vegaanisius ei juuri noiden FODMAP hiilareiden vuoksi sopisi itsellenikään ja toisaalta olen sitä mieltä, että kroppa tarvitsee myös eläinper. proteiineja. Jo ruoansulatuselimistön anatomia jne. Ekologisia valintoja on paljon ja muuten mekin ollaan ehkä siinä kierrätysääripäässä. Ja toisaalta lihan laatu (riistan suosiminen jne) vaikuttaa paljon valintoihin. Mutta nykyisin huomaan valitsevani useammin kalaa ja äyriäisiä enkä pihviä. Jää parempi olo 🙂

  Like

  1. Kiitos! Onhan teoriassa tuo FODMAP-vegaanius mahdollista, mutta aika vaikeaksi menisi… Mä en oikein osaa sanoa, että mitä mieltä olen lihan välttämättömyydestä. On toki mahdollista elää ilman, mutta onko se tarpeellista tai edes eduksi? Lihan vähentämisellä on ainakin tutkimuksissa havaittu olevan terveyshyötyjä. Kalan, äyriäisten ja riistan suosiminen on varmasti tosi hyvä valinta muiden arjen ekotekojen tueksi 🙂 riista on myös ihan tosi hyvää ja vatsa tuntuu erilaiselta sen kuin peruspihvin jälkeen!
   Kiitos kun jaoit ajatuksiasi kommentin muodossa 🙏🏻

   Like

 7. Fiksu ja rohkea teksti! Itsellänikin on erittäin ärhäkkä suolistosairaus ja tolkuton lista allergioita, joten vaikka kuinka mielelläni olisinkin täysin vegaani, niin valitettavasti kuolisin proteiininpuutokseen ja aliravitsemukseen aika nopeasti. 😀 Nyt olenkin lakto-vegaani, se helpottaa elämää todella paljon. Yhteen aikaan söin kalaa ja muniakin, mutta ne eivät vain maistuneet, joten oli helpompi pysyä kasvis-maitotuote-linjalla.

  Like

  1. Kiitos Nella! Kuulostaa vähän siltä, ettei sunkaan tapauksessa full on -vegaanius olisi välttämättä fiksu veto. Ei tosiaan kannata tehdä elämästään liian vaikeaa ja rajattua, jos allergioita ja suolistohaasteita on muutenkin. Jos lakto-vege sulle toimii, niin mahtava juttu! 🙂 mä itse varmaan söisin kalaa ja maitotuotteita, jos voisin, mutta allergiat tulevat tässäkin väliin.
   Kiitos kun jätit kommentin ja jaoit omia ajatuksiasi! 🙂

   Like

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: