Asiat, joita olen kaivannut raskausaikana

raskaus

Raskaus tuo mukanaan väistämättä erilaisia suosituksia ja rajoituksia. Nämä koskevat niin ruokaa, liikkumista kuin ihan käytännön elämääkin. Itsellänikin on muutama juttu, joita kaipaan ihan hurjasti “entisestä elämästäni”! Onneksi raskaus on rajallinen ja lopulta hyvin lyhyt ajanjakso, jonka lopussa saa parhaan mahdollisen palkinnon. Kokosin alle listan pienistä ja suurista asioista, joita olen ikävöinyt eniten raskausaikanani!

raskaus

Raskaus – Mitä olen kaivannut 9kk aikana?

Inkivääri – Oh my, miten kamala ikävä mulla onkaan inkiväärikarkkeja, tujun inkiväärisiä sosekeittoja ja inkivääriteetä! Inkivääriä ei suositella suuremmissa määrin, mutta maustekäytössä se on ok. Herkkuni kuivatut inkiväärit eivät kuitenkaan mene tähän kategoriaan… Onneksi ne odottelevat tuolla sairaalakassissa sopivaa hetkeä onnelliselle jälleen näkemiselle!

Vatsamakuu – Alkuraskaudessa tämä tietysti vielä onnistuu, mutta masun alkaessa pilkistellä paidan helman alta ei enää tulisi mieleenkään mennä sen päälle köllimään. Vatsamakuu on varsinkin selkäkipuisena ihan paras asento, joten odotan synnytyksen jälkeisiä vatsamakuusessioita innolla! Pienet ilot ja silleen.

Treenihiki – Hikoilu on supertärkeää mun mielenterveydelle. Fiilis kivan hikisen treenin jälkeen on aina ihan mieletön ja sillä jaksaa taas pitkälle eteenpäin. Mulla loppui treenihikoilu jossain vaiheessa raskautta, sillä harjoitukset kävivät niin kevyiksi. No ehkä vähän kainalot kostuivat, muttei mitään verrattuna tahattomaan yöhikoiluun, jossa herää yöpaita kauttaaltaan märkänä. Kuitenkin haluaisin taas pian sellaisen tulin juuri saunasta -hikilookin treenin seuraksena!

Kahvi – Alkuraskaudesta kahvi alkoi yllättäen ällöttää. Puolet jäi juomatta kuppiin, kunnes sitten pystyin ottamaan enää yhden hörpyn. Pian en sitäkään, kun jo miehen kahvin haju alkoi oksettaa. Ikävöin aluksi kahvihetkiä ihan superpaljon, sillä kuten kaikki kahvikissat tietävät, tee ei vaan ole sama juttu! Kahvittelu on ollut mulle aina sellainen sallittu tauko ja rentoutumisen hetki, jota en oikein osaa ilman ottaa. Olen kuitenkin miettinyt nyt, haluanko edes ottaa kahvia osaksi rutiinejani enää raskauden jälkeen, sillä olen nukkunut ilman kofeiinitankkausta ihan mielettömän paljon paremmin! Jää siis nähtäväksi, palaako kahvinkeitin lomaltaan kaapista vai jääkö sinne pölyttymään!

Kontrolli – Lievästi kontrollifriikkinä ja perfektionistisena ihmisenä raskaus on välillä laittanut mut koville. Jossain kohtaa oli vain myönnettävä, ettei se kontrolli omasta kehosta (ja mielestä) ollut enää täysin itsellä. Hormonihuurut ovat jotain aika uskomatonta, eikä sitä oikein voikaan uskoa ennen kuin itse kokee. Ennen ehkä itsekin naureskelin ajatukselle, mutta siinä kohtaa kun on saman minuutin aikana itkenyt, nauranut ja kiukunnut hysteerisesti eikä itsekään tiedä miksi, on pakko alkaa uskoa. Tähän kun lisää kehossa tapahtuvat väistämättömät muutokset ja huolen pienestä, iskee helposti tunne siitä, ettei voi itse vaikuttaa tilanteeseen. En nyt voi sanoa kaipaavani kontrollia, mutta on toisaalta kiva tunne, kun voi itse päättää omasta kehostaan ja mielestään.

Omat vaatteet – Siinä kohtaa, kun on yli puoli vuotta käyttänyt vuorotellen äitiyslegginsejä, sukkahousuja ja lökäreitä tekisi oikeasti mieli pukeutua vähän johonkin muuhunkin. Näiden lisäksi käytössä ovat olleet lähinnä Niklaksen vanhat t-paidat, omat isommat villapaidat ja topit sekä muutamat mekot. Suurimman osan kuluneesta vuodesta olen näyttänyt aika pellosta repäistyltä. En kuitenkaan halunnut ostaa näin lyhyelle ajanjaksolle vaatteita, joita en kuitenkaan käyttäisi myöhemmin. Ennemmin panostan sitten laadukkaisiin ja pitkäikäisiin vaatteisiin raskausajan jälkeen, niiden vaatekaapissa jo roikkuvien vaatteiden lisäksi. Miten odotankaan tätä vaatekaapin laajenemista!

Ruokahalu – Voi että kun haluaisin taas pystyä syömään kunnolla! Mulle oikeastaan koko raskaus on ollut huonon ruokahalun aikaa, poikkeuksena ainoastaan kyläilyt kotikotona äidin ruokapatojen ääressä. Aina kun elämässäni on ajanjakso, jolloin en pysty syystä tai toisesta liikkumaan, katoaa ruokahalu tyystin. On todella turhauttavaa yrittää syödä, jos ei vaan maistu eikä nälkä tule. Varsinkin kun tietää, että riittävä ruokamäärä olisi tärkeää sekä itselle että vauvalle. Ihanaa, että tähänkin on kohta tulossa muutos, sillä imetyksen ja liikkumisen yhdistelmän luulisi herättävän ruokahalun taas talviuniltaan!

Kävely normaalilla tahdilla – Juuri tällä hetkellä kävely ei oikein onnistu edes lähikauppaan ja takaisin, mutta sitä ennenkin oli se aikamoista lyllertämistä. Hidasta vaappumista, minkä seurauksena jokaiseen matkaan sai varata ainakin tupla-ajan. Kävely on mulle sellaista yksin toteutettavaa terapiaa ja ajatteluaikaa, joten sitä todellakin on ikävä!

Siemenet – Huoh! Siemenet kuuluvat raskausaikana rajoitettaviin ruoka-aineisiin, sillä ne sisältävät raskasmetalleja. Pieniä määriä voi syödä, jos esimerkiksi leivän seassa sattuu olemaan. Olen noin sata kertaa innostunut jostain siemenleivästä tai chiavanukkaasta vain tajutakseni, etten voikaan syödä sitä. En tykkää näistä rajoitteista, jotka eivät johdu allergioista tai masuongelmista, buu! Tällainen rajoittaminen ei tosiaan ole mua varten. Valitettavasti tämä rajoite tulee jatkumaan vielä pitkään, sillä siemeniä ei suositella yhtään sen enempää myöskään imetysaikana…

Vapaus – Ehkä ihan kaikkein eniten on ikävä vapautta. On ihanaa, että pian sen saa takaisin! Tietysti se pieni vauvendaali sitoo paljon varsinkin alussa, mutta en nyt tarkoitakaan, että haluaisin lähteä patikoimaan alpeille tai hypätä benjihyppyä. Pointtini on siinä, ettei tarvitse enää jatkuvasti varoa mahaa. Voin taas alkaa tehdä asioita myös itselleni. Kuntouttaa keskivartaloa, seistä käsilläni ja jossain kohtaa myös treenata kunnolla. Voin lähteä yksin ulos. Pääsen itse valitsemaan kaupasta raaka-aineet päivälliselle. Se tuntuu erittäin hienolta ajatukselta!

raskaus

Näitähän voisi varmasti keksiä vaikka kuinka! Toisaalta varmasti tulee myös ikävä tuota massua, kun raskausajasta on hetki ehtinyt vierähtää. Tuleeko sulle mieleen asioita, joita olet kaivannut raskausaikana? 🙂

Muita raskausaiheisia tekstejäni:
Raskauden puoliväli – fiilikset, yllätykset ja kuulumiset
Raskausviikko 35 – Sekalaisia tunteita, kilpavarustelua ja mietteitä tulevasta
Raskaus ja kehonkuva
Päivä raskaana kanssani

 

2 thoughts on “Asiat, joita olen kaivannut raskausaikana

    1. Hahah, voin kuvitella salmiakin ystävän tuskan! Meillähän on sitten melkein sama laskettu aika, mulla on tänään tj4 😊 voin jo melkein maistaa sen inkiväärin! 🤤
      Kiva kun kävit kommentoimassa!

      Like

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: