RED-S: Suhteellinen energiavaje ja naisurheilijan oireyhtymä

Aamulla noustaan lenkille ilman aamupalaa tai vedetään joku herajuoma. Lenkin jälkeen aamupalaksi rahka marjoilla. Päivällä töiden lomassa salaattilounas ja ehkä viipale leipää, koska onhan se treeni tulossa vielä illalla. Välipalaksi rahka tai smoothie. Töiden jälkeen salille hammeroimaan jalkoja muussiksi. Tämän jälkeen on tiedossa ruhtinaallinen palkkari eli banaani ja proteiinijauhetta. Illalla vielä ruoaksi kanaa ja riisiä kasviksilla, ehkä tähän settiin nyt liraus öljyä. Paitsi jos on kiristelyt menossa, silloin pärjää kanalla ja kasviksilla.

Seuraavana päivänä sama setti uusiksi. Toisinaan voi aamulenkin tilalla olla sali ja illalla jumppa. Välillä ei oikein jaksaisi nousta vaan unet houkuttaisivat enemmän. Aika usein tosiaan väsyttää, mutta sitähän se kehitys kai vaatii? Töissä ei keskittyminen tahdo oikein sujua ja tulee tehtyä tyhmiä virheitä. Ärsyttää ja kiukuttaa. Lihaksia kolottaa jo valmiiksi ja illan treeni kauhistuttaa. Treeneissäkin tulee oltua huolimattomampi, ihan kuin olisi kömpelöitynyt ajan mittaan. Sairastelua ja pieniä vammojakin tulee tämän tästä. Hälytyskellot alkavat kuitenkin soida vasta, kun kuukausittaisia naisten iloja ei ala ilmaantua sitten millään.

RED4

Mistä onkaan kyse?

RED-S (Relative energy deficiency in Sport) tarkoittaa tilannetta, jossa suhteellinen energiavaje aiheuttaa urheilijalle tai aktiiviliikkujalle erilaisia haittavaikutuksia liittyen terveydentilaan tai suorituskykyyn. Suhteellisessa energiavajeessa energian saatavuus eli harjoittelun aiheuttaman energiankulutuksen jälkeen jäljelle jäävä energiamäärä on liian pieni kattamaan muut elimistön tärkeät tehtävät. Tällaisia ovat muun muassa lepoaineenvaihdunta, immuunipuolustus, harjoituksien aiheuttamien kudosvaurioiden korjaaminen ja harjoittelussa kehittyminen sekä hormonitoiminnan ylläpito.
Energiaa ei välttämättä siis tule sedentaarisempaan kanssakulkijaan nähden vähäisesti, vaan jopa runsaasti, mutta liikunnan energiankulutuksen huomioiden jää tilanne miinuksen puolelle. Tilasta on käytetty myös nimitystä Naisurheilijan oireyhtymä, sillä hyvin usein oireilevat ovat naispuolisia liikkujia. Suhteellinen energiavaje koskee kuitenkin myös miehiä, joten sen vuoksi on sopivampaa käyttää termiä RED-S.

Minkälaisia oireita RED-S aiheuttaa?

Oireet voivat vaihdella yksilöittäin riippuen suhteellisen energiavajeen suuruudesta ja kestosta sekä elimistön yksilöllisestä sietokyvystä. Edellä olevassa listauksessa kuitenkin mainittiin suuri määrä systeemejä, joille ei jää riittävästi energiaa matalan energiansaatavuuden vuoksi. Vaikutukset heijastuvat siis esimerkiksi hormonitoimintaan, luuston kuntoon, palautumiseen ja suorituskykyyn.

Naisilla hyvin yleinen oire on kuukautiskierron häiriintyminen tai kuukautisten pois jääminen. Alhainen energiansaatavuus laskee hormonien tuotantoa hypotalamuksessa, minkä seurauksena estrogeenin eritys vähenee. Kuukautishäiriöihin voi vaikuttaa matalan energiansaatavuuden lisäksi myös liiallinen kova harjoittelu, alipalautuminen ja matala rasvaprosentti. Myös henkisellä kuormittumisella ja stressillä on katsottu olevan yhteys kuukautishäiriöihin.

Matalan estrogeenitason seurauksena myös luuntiheys voi alentua. Tästä seurauksena on osteopenia eli luun pehmeneminen, joka on osteoporoosin esiaste. Pitkään jatkuessaan estrogeenivajaus sekä matala energiansaatavuus saattavat siis altistaa osteoporoosille myös nuorella ihmisellä.

Suhteellinen energiavaje voi jo itsessään heikentää suorituskykyä harjoituksissa. Esimerkiksi kestävyyskunto ja lihasvoima heikkenevät selkeästi, kun harjoitellaan energiansaatavuuden ollessa matala. Kuitenkin iso osa suorituskyvyn heikkenemisestä on seurausta huonosta palautumisesta, immuunipuolustuksen heikkenemisen aiheuttamasta sairastelusta ja keskittymis- ja koordinaatiokyvyn heikkenemisen kasvattamasta vammariskistä. Suhteellisella energiavajeella on myös omat vaikutuksensa psyykeeseen: Henkilö voi tuntea itsensä väsyneeksi, ärtyneeksi ja masentuneeksi ilman varsinaista syytä.

RED1

Oma kokemukseni suhteellisesta energiavajeesta

Itselläni oli taustalla haasteellinen syömishäiriö ja siitä toipuminen. Jos et ole vielä tarinaani lukenut, niin se löytyy täältä! Vaikka pääsin normaalipainoon nopeasti, meni kuitenkin vuosia, että kroppa oli jälleen tasapainossa moisen rääkin jäljiltä. Liikuin vielä pitkään niin hurjan paljon ja söin vähän hiilihydraatteja suhteessa liikkumiseeni. Kaikkein suurimpana tekijänä nostaisin kyllä omalla kohdallani sen henkisen puolen eli järjettömän stressaamisen. Elin todella hektistä elämää, enkä antanut itselleni aikaa palautua henkisesti. Enkä kyllä oikein fyysisestikään. Nukuin huonosti jatkuvan ylivirittyneisyystilan vuoksi ja paikkasin väsymystäni kittaamalla kupeittain kahvia. Vaikka perusluonteeltani olenkin erittäin iloinen ja optimistinen, toi suhteellinen energiavaje minussa esiin ärtyneisyyttä ja ahdistuneisuutta.

Hormonitoiminta olikin vuosia sekaisin kuin seinäkello. En tällä tarkoita pelkästään kuukautistoiminnan häiriöitä, vaan laajempaa kuvaa: Esimerkiksi kortisoliarvoni olivat sairauden aikana noin tuhatkertaiset viitearvoihin nähden, kun taas kilpirauhas- ja kasvuhormonit pohjalukemissa. Näiden arvojen normalisoitumiseen meni useita vuosia. Erikoista sinänsä, että estrogeenitasot ovat omalla kohdallani olleet aina normaalin rajoissa, vaikkei kuukautisia kuulunutkaan moneen vuoteen. Vasta rasvaprosentin nousun, parempien unien, liikunnan merkittävän vähenemisen ja runsaamman hiilihydraattien syömisen myötä homma alkoi oikeasti tasoittua.

Onnekseni luustoni tiheyttä on mittailtu eri sairausepäilyiden ja tutkimusten myötä vuosien varrella: Näyttäisi siltä, että olen säästynyt luuntiheyden alenemiselta. Tässä kohtaa on siis todella ollut onni matkassa, sillä osteoporoosi ei ole mikään leikin asia.

Palautuminen oli varsin kökköä pitkän aikaa. Madaltuneeseen suorituskykyyn sekä heikkoon palautumiseenkin kuitenkin tottuu. Oli helppo vain olla ajattelematta asiaa. Kai se on normaalia, että lihakset ovat viikon kipeänä yksittäisestä treenistä? No oikeastaan jos harjoittelee järkevästi, ei lihasten tulisi olla kuolettavan kipeät vielä viikon kuluttua harjoituksesta. Tällöin palautumisessa jokin sakkaa ja pahasti. Oman osansa tähän toi varmasti heikkolaatuinen uni sekä stressinpirulainen.

RED2

Miten toimia, jos itsellä on RED-syndroomaan viittaavia oireita?

Ihan ensimmäisenä ohjeena sanoisin, että harjoittelua on kevennettävä ihan selkeästi NYT eikä huomenna. Varsinkin pidempään jatkuneena RED-S altistaa ylirasitukselle ja alipalautumiselle, joista on hyvä hankkiutua eroon. Aluksi voi ottaa ihan liikuntataukoa pari viikkoa ja siitä jatkaa sitten kohtuullisella harjoitusmäärällä palautumista seuraten.

On huomioitava myös riittävä uni sekä stressinhallinta. Varsinkin jos on taipuvainen stressaamaan ja käymään ylikierroksilla, suosittelen näiden piirteiden tasapainottamiseen rentoutus- ja hengitysharjoituksia, tunne- tai kiitollisuuspäiväkirjaa sekä leppoisaa tekemistä kuten venyttelyä tai kevyttä kävelyä. Liikuntatauko on myös hyvä hetki tehdä kaikkea muuta, mistä pidät: Käsityöt, uusimmat telkkarisarjat, kirjojen lukeminen, kavereiden tapaaminen, musiikin kuuntelu tai soittaminen…

Sitten monelle se vaikein steppi: Lisää ruokaa lautaselle. Suhteellinen energiavaje johtuu usein paitsi suuresta kulutuksesta, myös liian vähäisestä syömisestä, “yliterveellisestä” ruokavaliosta tai ruokarajoitteista. Ota kerralla aina vähän lisää ja syö masu täyteen ihan jokaisella aterialla. Jos tuntuu, ettei ruoka meinaa upota alas, lisää pieniä määriä energiatiheitä raaka-aineita normaalin ruoan lisäksi. Tällaisia ovat esimerkiksi täysmehut, kuivahedelmät, pähkinät, pähkinävoit ja avokado.

Painota erityisesti riittävää hiilihydraattien ja rasvan saantia. Erityisesti hiilihydraattien saantia voi korostaa, sillä ne toimivat energianlähteenä tehokkaassa liikunnassa. Suhteellisen energiavajeen tapauksessa hiilihydraattivarastot ovat usein myös melko tyhjillään, joten niitä on tarpeen täyttää palautumisen edistämiseksi sekä suorituskyvyn nostamiseksi. Proteiinin saanti on usein kunnossa suhteellisesta energiavajeesta kärsivillä liikkujilla: Sitä saattaa tulla jopa liikaa, jolloin vatsaan ei jää tilaa riittävälle määrälle hiilihydraatteja ja rasvoja.

Äkillistä pullahtamista ei tarvitse pelätä, sillä yleensä kroppa alkaa myös kuluttaa enemmän kun energiansaantia lisää energiavajeen jäljiltä. Lihasten hiilihydraattivarastot ovat myös todennäköisesti tyhjähköt lähtötilanteessa, joten myös niiden täyttyminen voi pompsauttaa painoa ylös 1-3kg. Aluksi voi siis toki kertyä nestettä ja hieman sitä rasvaakin, mutta yleensä tämä on välttämätöntä ja jopa suotavaa, kun yritetään saada kroppa taas pelittämään. Kun keho on taas toimiva ja hyvin ravittu, voi alkaa miettiä rasvavarastojen karistelua jos se on tarpeen. Kuitenkin kannattaa olla suht varovainen, ettei löydä itseään uudelleen samasta kuopasta!

RED5

Jos ehdottamani muutokset tuntuvat todella vaikeilta tai jopa mahdottomilta, suosittelen tarkastelemaan syömiseen ja liikkumiseen kohdistuvia ajatuksia tarkemmin, mieluusti yhdessä ammattilaisen kanssa. Näin voidaan sulkea pois häiriintynyt syömiskäyttäytyminen sekä mahdollisesti estää syömishäiriön puhkeaminen.

Näen tällä hetkellä erittäin tärkeäksi kirjoittaa tästä aiheesta, sillä yhä useammin vastaavaan ilmiöön törmää kuntokeskusmaailmassa ja valmentajan työssä. Vielä en ole törmännyt yhteenkään naisihmiseen, joka söisi liikaa! Suhteellisessa energiavajeessa kehitys ja harjoittelun mielekkyys kärsii, samalla kun keho joutuu suuren stressin alle. Tästä on melko lyhyt matka häiriintyneen syömiskäyttäytymisen ja syömishäiriön puolelle, mikäli henkilö on siihen taipuvainen.
Onko sun kohdalle koskaan osunut vastaavaa? Miten selvitit tilanteen? 🙂

 

5 thoughts on “RED-S: Suhteellinen energiavaje ja naisurheilijan oireyhtymä

 1. Erittäin ajatuksia herättävää tekstiä, johon uskon todella monen samaistuvan tavalla tai toisella. Itsekin olen vastaavaa kokenut kuten olen aiemminkin esille tuonut, mutta viime puolivuotinen on ollut muutosten osa-alue itselläni. On mahtavaa huomata kuinka kroppa toimii sille omanlaisella tavalla useamman vuoden jälkeen! Varjopuolena kuitenkin ajatuksia raastaa ortoreksia tyyppinen syömiskäyttäytyminen, mitä työstän edelleen. Se on käsittämätöntä kuinka paljon energiaa saa tuhlaamaan ravintoon jos sikseen tulee.. 😀 Itselleni juurikin määrät ovat ne mitkä ovat hakusessa eniten. Varsinaisesti painonpudotuksesta ei ole kyse vaan juurikin suorituskyvyn optimoinnista. Ristiriitaista sinänsä, sillä tavallaan en haluaisi lähteä metsästämään tietoa, koska pelkään alkavani liikaa ylianalaysoimaan, mutta toisaalta jos en etsi tietoa, en todennäköisesti saa välttämättä mielenrauhaa asian suhteen.. Mutta ehkä tämäkin asia kulminoituu omalla tavallaan ajan kanssa:)
  Luen postauksiasi ahkerasti, mutta kommentointi on jäänyt vähälle, sillä kännykällä kommentointi ei itselleni tunnu ominaiselta ja koneella postauksia ei niiin usein tule luettua. Vaikka kommentointi on harvasta, postauksesi ovat kuitenkin mukavia ja lukemisen arvoisia 🙂
  Ihana vuoden alkua!

  Like

  1. Kiitos jälleen ihanasta ja ajatuksia täynnä olevasta kommentista! ❤
   Tosi hienoa, että olet jo kuluneen puolen vuoden aikana saanut muutosta aikaan ja kroppaa pelittämään normaalisti. Se on jo hieno saavutus! Monesti mielen työstäminen vie aika paljon kauemmin aikaa, mutta varmasti sekin sieltä seuraa perässä.
   Heittäisin sulle kuitenkin sellaisen kysymyksen, että onko juuri tällä hetkellä se suorituskyvyn optimointi välttämätöntä? Oma mielenterveys on huomattavasti arvokkaampaa kuin pieni nousu suorituskyvyssä. Sen vuoksi keskittyisin ensin saamaan ajatusmaailman kuntoon ja pyrkimään mahdollisimman rentoon syömiseen.
   Tosi kiva kuulla, että olet siellä ruudun toisella puolella lueskelemassa, vaikket usein kommentoikaan! Sama juttu kyllä minulla, en useinkaan puhelimella jaksa kommenttia kirjoittaa, varsinkin kun se niin usein häviää jonnekin bittiavaruuteen 😀 kiitokset siis sinulle, että jaksoit kirjoitella 🙂
   Mukavaa vuoden alkua sinullekin J!

   Like

 2. Heippa! Olipa ihanan informatiivinen postaus!
  Itselläni on kyseinen probleema paraillaan käynnissä. :/ Treenaan salilla voimaa kolme kertaa viikossa ja siihen päälle päivittäiset kävelyt ja jooga sekä ainakin yksi jumppa. Paino on vähän alakanttiin normaalista ja nyt iski jäätävä väsymys! Ruokapuoli on kyllä nyt hanskassa, mutta kannattaako salilla treenaaminen jättää tauolle ja keskittyä joogaan ja kävelyihin, kunnes kuukautiskierto palaa? Syy kierron poisjäämiseen lienee osaltani matalahko rasvaprosentti.

  Like

  1. Heippa ihana! Tosi ikävä kuulla, että sä(kin) oot joutunut kohtaamaan tämän aiheen. Yksilöohjeistusta on hyvin vaikea sanoa somen välityksellä, mutta kyllä mä tsekkaisin sen ruokailun vielä uudestaan; paljonkin treeniä voi olla ok, jos energiaa (erityisesti hiilareita ja rasvaa) tulee tarpeeksi. Miten palaudut treeneistä? Miten uni maistuu?

   Kuten mainitsitkin, saattaa kierron poisjäämisen syynä olla sinun kehollesi turhan matala rasvaprosentti; keho tulkitsee, että nyt on liian vähän energiaa tarjolla eikä lisääntyminen ole ajankohtaista. Se siis ikäänkuin säästää voimavaroja supistamalla hormonitoimintaa. Voisiko olla mahdollista hieman nostaa päivittäistä energiansaantia, keventää harjoittelua sekä saada rasvaprosenttia vähän ylemmäs?

   Kannattaa muistaa, että jokaisen keho on yksilöllinen. Vaikka yksi pärjäisi hyvin matalissakin rasvoissa, ei se tarkoita että meidän muidenkin pitäisi. Emme myöskään näe päällepäin, miten oikeasti näillä tyypeillä menee!

   Tsemppiä hurjasti, kyllä se tilanne kohenee vielä 💛

   Like

   1. Kiitos vastauksestasi! Tottahan somessa on vaikea antaa one to one- vastauksia, mutta vahvistit haluani selvittää syy kierron katoamiselle. 🙂 Uneni tosiaan on olematonta kieriskelyä ja kivut vaivaavat treenien jälkeen useamman päivän.
    Olen satavarma, että syyllinen on matalahko painoni ja se rasva. Kaloreita (inhottavaa laskea, mutta pakko oli tsekata) on kolmetonnia ja napa ei oikein enää vedä, joten panostan rasvan laatuun ja määrään, sekä kevennän harjoittelua. Eipä tuo treeni kamalasti edes maistu, kun aamulla ei jaksa jaloilleen kampeutua. :/ Toivon, että tilanne alkaa pian korjaantua.
    Halauksia ja tsemppiä kevääseen! ❤

    Like

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: