Mitä on epäterveellinen ravinto?

Monesti näkee leimattavan ja jaoteltavan ruokia terveellisiin ja epäterveellisiin. Olen joskus itsekin pohtinut, että mitä se terveellinen ruoka sitten on. Mutta jospa kääntäisikin tämän toisin päin: Mitä on epäterveellinen ravinto?

Mielestäni siinä mennään metsään, kun todetaan ruoka-aineiden x, y ja z olevan pahasta kaikille. Yksioikoisesti hyviä tai huonoja. Esimerkiksi väite “sokeri on epäterveellistä” ei ole absoluuttisesti tosi, vaan sen todenmukaisuus riippuu monesta tekijästä.

sokeri3

Se ensinnäkin riippuu siitä, että kuka syö. Sohvalla viihtyvälle diabeetikolle sokerin syöminen tuottaa aivan erilaisia haasteita kuin kestävyysurheilijalle. Lisäksi meillä on yksilökohtaisia eroja sokerinsiedossa, vaikkei diabetesta olisikaan. Tähän vaikuttavat esimerkiksi vapaa-ajan aktiivisuus, istumisen määrä, muu passiivisuus ja työnkuva, perintötekijät, tavat ja tottumukset.

Sokerin syömisessä määrä vaikuttaa oleellisesti sen epäterveellisyyden määritelmään: On eri asia syödä kilo karkkia kerralla kuin syödä kourallinen. Samoin myös sokerin syömisen frekvenssi tuo oman osansa yhtälöön: Syödäänkö karkkia kerran kuussa, kerran viikossa vai kerran päivässä?

Laatu on myös huomioitava seikka. Ei ole ihan sama, tuleeko sokeri hedelmistä, kakusta vai limsasta. Näillä kaikilla on omanlaisensa vaste elimistössä. Hedelmissä on mukana kuitua hidastamassa (vähäisen) sokerin imeytymistä ja samassa paketissa saa myös antioksidantteja. Kakku puolestaan sisältää usein reippaasti sokeria, mutta toisaalta myös rasvaa, jolloin verensokeri ei hyppää täysin raketin lailla kattoon. Limsa sen sijaan on sokeroitua nestettä, josta sokeri imeytyy hyvin nopeasti verenkiertoon.

sokeri2

On myös merkitystä, mistä muu ruokailu koostuu. Sokeri ei ole myrkky yhdistettynä perusterveelliseen ruokavalioon ja ruokarytmiin. Ongelmiin sen sijaan joudutaan, jos ruokavalion energiamäärä on liian pieni ja ateriarytmi rakoilee; Lisäenergiaa tulee silloin haettua helposti sokerista. Tietysti myös eineshamppari-limpparilinjalla elävälle se lisäsokeri voi tuntua pieneltä jutulta, mutta kokonaisuuden kannalta hänelle se on huonompi valinta kuin perusterveellisesti syövälle. Kokonaisuus on aina se, mikä ratkaisee.

Oman osansa yhtälöön tuovat sokerin kanssa nautitut ruoat. Sokerin vaikutukset verensokeriin ovat huomattavasti maltillisempia, jos samalla aterialla nautitaan myös proteiinia, rasvaa ja kuitua. Sokerisen herkun nauttimisen jälkiruoaksi aterian päälle ei siis vaikuta yhtään niin huonolta valinnalta verrattuna tyhjään mahaan syötyyn namipalaan.

Jos nyt haluaa lähteä hifistelemään, sokerin epäterveellisyyden määritelmään voisi liittää myös sokerin syömisen ajoituksen. On eriasia syödä aterian jälkeen jälkkäriksi jätskiä kovan treenin päälle, kuin syödä sama jäätelö illalla telkkaria katsellessa. Kovan harjoituksen jälkeen lihasten glykogeenivarastot ovat vähentyneet ja mikä niitä täyttäisi paremmin kuin puhdas hiilihydraatti = sokeri. Tosin suosittelisin tässä kohtaa pitämään tämän tavan satunnaisena, eikä joka treenin jälkeen toistuvana skenaariona.

Sokerin epäterveellisyyttä määritellessä voi myös pohtia, että millä mielellä ja kenen kanssa syödään. Sukulaisten kanssa kahvitellessa ja rupatellessa yksi pulla tuskin tuottaa suurempia ongelmia. Sen sijaan yksin kotona harmitukseen syöty pulla(pussi) tuskin tekee hyvää keholle tai mielelle. Toisaalta voi siellä kahvipöydässäkin ahdistua pullan olemassaolosta ja yksin kotona syödä hyvillä mielin yhden kahvipullan. Näissä tilanteissa olisin enemmän huolestunut juuri sokerin syömiseen yhdistyneestä  negatiivisesta mielentilasta kuin itse sokerinkulutuksesta.

sokeri1

Ei siis voida sanoa, että “sokeri on epäterveellistä”, vaan täytyy määritellä laajempi näkökanta. Kuka syö? Määrä? Kuinka usein? Laatu? Muu ruokavalio? Minkä ruoan kanssa? Ajoitus? Kenen kanssa? Millaisella mielellä?

Vastaus otsikon kysymykseen: Se vähän riippuu. Mielestäni mikään ruoka itsessään ei ole määriteltävissä epäterveelliseksi, vaan kaikille on aikansa ja paikkansa. Vaikka kirjoitus keskittyykin ruotimaan sokeriin liittyvää väitettä, voi ainakin osittain näitä samoja kysymyksiä soveltaa lähes mihin tahansa demonisoituun ruoka-aineeseen. Kokeile ihmeessä, jos sinulla on tiettyyn ruokaan liittyvää antipatiaa – Voisiko mielikuvasi muuttua?

Tarkoitus ei ole myöskään tuputtaa kaikille sokeria tai sanoa, että sitä olisi kaikkien pakko syödä. Ei ole. Sen sijaan haluaisin vähentää ruokiin kohdistuvia turhia syytöksiä ja mustavalkoista ruoka-aineiden leimaamista hyviksi tai huonoiksi. Kohtuus on tässäkin se avainsana.
Minkälaisia ajatuksia sinulle heräsi pohdinnan myötä? 

One thought on “Mitä on epäterveellinen ravinto?

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: