Ajatukset,tunteet ja some toiminnan taustalla

Sillä mitä päivittäin syötämme päähämme, on valtava vaikutus hyvinvointiimme. Teemme omien ajatusmalliemme pohjalta tulkinnan lukemastamme/näkemästämme tilanteesta. Ajatukset puolestaan synnyttävät tunteita ja tunteet toimintaa. Siten joku alitajuisena pitämäsi toiminta saattaa olla seurausta keskustelusta ruokatunneilla, puolison asenteista, työilmapiiristä tai esimerkiksi sosiaalisesta mediasta.

Hyvin usein seuraamme somessa henkilöitä, joilla on jotakin mitä itse haluaisimme: Rahaa, ulkonäköä, unelmakoti tai upean kuuloinen parisuhde. Eikä siinä mitään, jos se kannustaa sinua eteenpäin konkreettisesti tavoittelemaan haluamaasi!
Harmillisen usein näin ei kuitenkaan ole. Motivaation ja inspiraation sijaan syntyy katkeria ajatuksia, ärsytystä, kateutta, itseinhoa tai huonoa mieltä. Johtavatko nämä ajatukset ja tunteet todella sinua kohti sellaista toimintaa, jotka tukevat tavoitettasi? Niinpä niin. Pian sitä löytää itsensä käsi keksipurkissa, tiuskimassa puolisolleen, kommentoimassa ikäviä juttuja bloggaajan kommenttiboksiin tai syytämässä rahaa turhuuksiin nettikaupoissa.

Voidaan ihan toisella kertaa jutella siitä, miten toisiin vertaileminen vertaileminen ei ole yhtään järkevää puuhaa ja millaista on somekriittisyys. Somessa ei useimmiten näy se arki, työmäärä kaiken sen sisällön taustalla ja “likainen todellisuus”. Kaikki tuskin menee niinkuin strömsössä niillä sometähdilläkään.

22851340_10215486018250406_1218954002_o

Tärkeintä on tiedostaa, että sinä pystyt vaikuttamaan toimintaasi. Se tapahtuu vaikuttamalla ajatuksiisi ja tunteisiisi. Hyvin usein havaitsemme ensin toiminnan: Itse ainakin tuhisen ja puhisen kiukkuisena sekä järjestelen ärsyyntyneesti pikkusälää paikoilleen.
Tässä tilanteessa voisi pysähtyä miettimään, mikä on tunne toiminnan taustalla. Miltä minusta tuntuu? Yleensä kiukkusiivous on omalla kohdallani seurausta turhautumisen ja harmituksen tunteista. Kaikki tunteet ovat ok ja monesti helpottaakin jo ihan vain sen hetkisen tunnetilan hyväksyminen.

Seuraavaksi miettimisen voi kohdistaa tunteita herättävään ajatukseen. Minun ehdottomasti turhautumisen syyni nro 1 on ajatus siitä, ettei minua kuunnella tai arvosteta. Siinä kohtaa ärsytyskynnys on varsin matala tai lähes olematon = harmittaa = puhina ja sukkien viikkaamista.

Kun bongaa alkuperäisen ajatuksen toiminnan taustalla, on helpompi vaikuttaa koko prosessiin. Nykyisin tiedostan tämän ajatuksen olemassaolon vahvasti ja osaan tarpeen tullen kommunikoida ajatukseni myös muille. Tämä purkaa tunnelatausta tilanteesta ja auttaa suhtautumaan ajatukseen neutraalimmin.
Omien toimien ymmärtämisessä ja muuttamisessa on siis pitkälti kyse ajatuksien ja tunteiden tiedostamisesta, hyväksymisestä ja käsittelystä.

22851614_10215486018330408_278759819_o

Miksi sitten alussa toin sosiaalisen median esille, kun lopulta prosessi on kiinni itsestä? Vaikka loppujen lopuksi vain sinä voit valita suhtautumisesi tilanteisiin ja ajatuksiin, onko pointtia altistaa itseään negatiivisille ajatus- ja tunnekokemuksille päivittäin jopa useita kertoja? Saa olla aikamoinen zenmunkki, jos meinaa antaa kaiken mennä vaan toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Minä en ainakaan siihen pysty!

Teinkin hetki sitten tietoisen päätöksen että a) vietän vähemmän aikaa instagramissa ja facebookissa b) seuraan vain tyyppejä, joiden postauksista tulee hyvä olo. Tämä tarkoitti siis sitä, että klikkasin itseni pois monen sadan tyypin seuraajalistoilta. Seuraan vain ihmisiä, joista välittyy aitous, positiivinen elämänasenne sekä inhimillisyys. Se jos mikä on inspiroivaa!

Haastan sutkin kokeilemaan samaa, varsinkin jos huomaat, että somehetkien jälkeen olo on kurjempi! Somen kohtuukäyttö on huomattavasti miellyttävämpää sekä niska-hartiaseudulle että mielenterveydelle 🙂

5 thoughts on “Ajatukset,tunteet ja some toiminnan taustalla

 1. Tämä on niin totta. Siivosin itse juuri myös seurattavien listaa läpi instagramissa, kun se kasvaa aina yhtäkkiä. Näin bloggajina se on vähän hulluakin kuinka riippuvaisia me ollaan somesta. Ja se ainakin ahdistaa minua välillä. En jaksa ihmisten läpi selaamista ja kuvien klikkailua vain näkyvyyden vuoksi.

  Facebookissa en juurikaan käy -muuten kuin blogin tiimoilta. Jollain tapaa ahdistaa ylipäätään se, kun pitäisi kokoajan olla tavoitettavissa. Siksi puhelinkin on mulla yleensä aina vaan värinällä/piippauksella.

  Tein aikanani sen tietoisen valinnan, että ehkä jään jostain porukasta sitten ulos, kun en facebookin messengeriä ole puhelimeen ladannut. Ja ole siten kokoajan tavoitettavissa ja naputtelemassa vastauksia. Mutta sitten jään jos se sen edellytys on. Jotenkin haluan uskoa, että ne oikeasti elämässä olevat ja tärkeät ihmiset pitää yhteyttä myös ihan muilla tavoilla kuin somella. Vaikka soittamalla. Ja ne negatiiviset ihmisetkin kannattaa tylysti vaan putsata pois. Se oli ainakin mulla sairastumisen jälkeen ehkä paras päätös ikinä.

  Ja tuo instagram on kyllä näin visuaaliselle ihmiselle aika petollinen, siellä kun on kiva selailla inspiroivia kuvia ja yhtäkkiä onkin kulunut hetki jos toinenkin. Ja kun se oikea, merkityksellinen elämä on ihan muualla.

  Liked by 1 person

  1. Mä voin kyllä hyvin samaistua tuohon some ahdistukseen – valmentajana ja blogitaajana se some on nykyaikana välttämätön työkalu, jos meinaa saada ääntään kuuluville. Silti vaikka tämän tiedostaa, meinaa välillä somessa roikkuminen käydä mielen päälle.

   Oispa hyvä, jos FB olisi vain samanlaisessa käytössä kuin sinulla! Nostan hattua 🙂 Mulla tietysti FB ja Messengerin käyttöä nostavat yhteydenpito asiakkaisiin -se kun tapahtuu monen kanssa Messengerillä. Toisaalta voisin hyvin poistaa messengerin ja vastata viesteihin vain koneella. Jakaisi selkeämmin työaikaa ja vapaa-aikaa! Hyvä idea 👌

   Kyllä mäkin uskon, että ne ihmiset joiden on tarkoitus pysyä elämässä, pysyvät ilman sometustakin. Mäkin olen aika kyllästynyt naputtamaan luuria ja olemaan tavoitettavissa 24/7! Vähän onneksi olen pystynyt vähentämään, eivätkä ne ihmiset ole mihinkään kadonneet 😊

   Olipa kiva kun tulit jakamaan ajatuksiasi! Hyvä huomata, että joku muukin ajattelee samalla tavalla. Sulla vaikuttaisi olevan se Suomen käyttö jo varsin fiksulta mallilla 😊 mä itse sorrun kyllä myös siihen päättämään instaselailuun, kun tyypeillä on niin kivoja kuvia ja ajatuksia 😅

   Mukavaa tulevaa viikkoa sinulle!

   Liked by 1 person

   1. Mukavaa viikonlopun loppua sinnekin -ja paljon parannettavaa olisi vielä tuossa somessa itselläkin. Toki meillä lisähaastetta tuo se, että oma “vapaa-aika” on iltaisin klo21:n jälkeen, koska taapero ei ole enää päiväunilla ja mies tekee pitkää päivää tai on reissussa. Tarvitsisi oikeasti itsekin jo päivittäin vähintään sen muutaman tunnin “työajan”.

    Varmaan sinulla selkeyttäisi tuo messengerin poistaminen puhelimesta, jolloin tosiaan olisi pakko keskittää ne työt ja viesteihin vastaamiset koneella tehtäviksi 🙂 Varmaan helpottaisi teilläkin, kun arki keväällä muuttuu 😉

    Liked by 1 person

   2. Olisi kyllä sullekin hyvä, että olisi sitä työaikaa muutama tunti, jolloin voisi oikeasti keskittyä ja keskittää ne duunit sinne! Sillä on oikeasti iso merkitys jaksamisen kannalta 🙂 varmasti se arki on lapsiperheessä hieman erilaista, eikä sitä (vielä) voi täysin tässä tilantessa ymmärtää. Varsinkin jos yhdistelmässä on mukana tuo kovasti töitä paiskiva mies! Tiedänkin hänet itseasiassa Spartanin koulutuksista ja vastaanotolta 🙂

    Messenger lähtee nyt kävelemään puhelimesta, katsotaan millaisia vaikutuksia sillä on puhelimessa kiinni roikkumiseen! Sitä arjen muutosta odotellessa 😀

    Liked by 1 person

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: