Perusta kuntoon – Mikä on sinun hyvinvointitapasi nro 1?

Hyvinvoinnin perustana toimii kolminaisuus: Ravinto, liikunta ja lepo. Tämä lienee tuttua huttua suurimmalle osalle, jotka ovat kiinnostuneita omasta hyvinvoinnistaan. Silti harmillisen usein näkee, että jokin näistä kolmesta jää paitsioon. Joko sitä ihan vähän syrjitään tai jopa kunnolla laiminlyödään. Viidesti viikossa treenaava unohtaa syödä riittävästi, ravinnolla hifistelijä skippaa kaiken arkiaktiivisuuden, treeni- ja ravintorintamalla kukoistava panostaa unen sijaan tv-sarjoihin.

Meidän hyvinvointimme vaatii kaikkia näitä kolmea. Aina ja joka päivä. Toisinaan kuitenkin täytyy arjen tiimellyksessä priorisoida. Silloin on hyvä tietää ja tunnistaa, mikä on sinun hyvinvointitapasi nro 1!

DSC_2700

 

Lähdetäänpä liikkeelle hyvinvointitavan määrittelystä: Hyvinvointitapa tarkoittaa arjessasi säännöllisesti toistuvaa, hyvää oloa ja jaksamista edistävää toimintaa. Voidaan puhua isoista kategorioista, kuten juuri ravinnosta, liikunnasta tai levosta, tai yksittäisistä pienistä teoista. Pieniä tekoja voisivat olla esimerkiksi veden juominen heti aamulla, kävely kauppaan bussin sijaan, puhelimen sammuttaminen tunti ennen nukkumaan menoa.

DSC_2724Miten löydät sen kaikkein tärkeimmän hyvinvointitapasi? Tässä muutama apukysymys!

  • Mistä sinulle tulee joka kerta erityisen hyvä olo?
  • Jos olet viikon ilman liikettä, miten se vaikuttaa hyvinvointiisi?
  • Jos olet viikon ilman säännöllistä, terveellistä ruokailua, miten se vaikuttaa hyvinvointiisi?
  • Jos olet viikon ilman riittävää unta ja lepohetkiä, miten se vaikuttaa hyvinvointiisi?

Nro 1 hyvinvointitavan tunnistaa usein myös siitä, että ilman sitä kaikki muutkin hyvinvoinnin osa-alueet lähtevät hiljalleen romuttumaan. Omalla kohdallani kyse on levosta ja ennen kaikkea unesta. Jos en nuku ja lepää riittävästi, en jaksa laittaa ruokaa tai panostaa muutenkaan siihen mitä syön. Päädyn syömään liian vähän ja yksipuolisesti. Vähäisestä syömisestä taas on seurauksena, että liikunta kiinnostaa yhtä paljon kuin piknikki kaatosateessa. Ihan vain sillä vähäisellä tai huonolaatuisella unella onnistun siis heikentämään hyvinvointiani monella eri tasolla.

DSC_2717

Hyvinvointitapani nro 1 on siis riittävä uni. Pienistä hyvinvointiteoista voisin mainita tärkeimmiksi työn teon lopettamisen pari tuntia ennen uniaikaa, täysin pimeän huoneen sekä älylaitteiden sulkemisen hyvissä ajoin. Näillä pienillä teoilla turvaan oman hyvinvointitapani säilymistä arjessa.
Kun tiedät mikä hyvinvointitapa on sinulle tärkein, voit priorisoida sen tavan täyttymistä omassa arjessasi. Minua ei siis näy kiireviikkoina kirmaamassa aamulenkillä tai food preppaamassa yömyöhään, sillä tiedän unen olevan itselleni se tärkein hyvinvointiteko.

Mikä on sulle hyvinvointitapa nro 1? Mitä pieniä tekoja voisit tehdä sen eteen jo tänään? 🙂

4 thoughts on “Perusta kuntoon – Mikä on sinun hyvinvointitapasi nro 1?

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: