Treenaamaan flunssan jälkeen?

Huhhei! Tulipas varmaan pisin blogitauko hetkeen. Mulla on kuitenkin hyvä syy: Olin ihan kuoleman flunssassa viikon. Kyseinen viikko kului lähinnä nukkuen ja maaten sohvalla, yskimisen, niistämisen ja kuumemittarin piipityksen kivasti säestäen näitä toimintoja. Yritin monta kertaa “olla tehokas”, mikä päättyi lähinnä yskäkohtaukseen, totaaliväsähdykseen ja nukahtamiseen. Päätin siis antaa keholle mitä se pyytää eli reippaasti lepoa!

Kun kroppaa on runneltu kunnon flunssalla, miten treenien suhteen kannattaisi menetellä? Koska voi lähteä normaaliin tapaan treenille? Saako kipeänä treenata?  Treenien pariin palaaminen riippuu paljon sairastelun luonteesta ja kestosta. Jos kyseessä on lähinnä räkätauti ilman kuumetta, liikuskelemaan pääsee nopeammin kuin kuumeisen flunssan jälkeen.

DSC_2650-01

Kipeänä ei mielestäni kannata treenata ollenkaan. Se ei kehitä suuntaan eikä toiseen, vaan ennemminkin voi saada taudin puhkeamaan kunnolla ja pitkittymään. Mulla on yksi nyrkkisääntö: Jos kurkussa tuntuu jotain, silloin on aina levon paikka. Pienessä kurkkukivussa treenaamisella saattaa nimittäin olla seurauksena kiva keuhkoputken tulehdus tai jopa keuhkokuume. Te lukijat olette onneksi fiksuja, ettekä treenaa kipeenä. Ettehän?  Jos treenaat flunssassa niin tuun kummittelemaan sun uniin! Tähän vois liittää paasauksen sydänlihastulehduksesta ja jälkitaudeista, mutta kyllä te tiiätte. Oon itse saattanut joskus fanaattisessa nuoruudessani kokeilla kovia jalkaprässisarjoja pikkuisen kipeänä. Keuhkoputken tulehdus sucks.

Kevyemmän flunssan tapauksessa sellainen kevyt liike voi jopa helpottaa oloa ja saada limat liikkeelle. Se on myös hyvä testi: Jos kävellessä hapottaa ja hengästyttää, ei tosiaan ole vielä kovemman treenin aika. Kun flunssaoireet on selätetty liikkeelle voi lähteä yleensä parin päivän sisällä.

DSC_2652-01

Kuumeisessa flunssassa on hyvä ottaa käyttöön vanha kaava: Kuumeettomia päiviä tulee olla kaksinkertainen määrä kuumeisten päivien jälkeen ennen kovempaa liikkumista. Olin kuumeessa kolme päivää, minkä jälkeen kuumettomia lepopäiviä tuli vielä kuusi kappaletta.
Liikkeelle ei kannata lähteä ennen kuin on sellainen olo, että haluaa liikkumaan. Kehon kuuntelu on siis tärkeää: Jos on yhtään sellainen sohvannurkka -olo, kannattaa suosiolla levätä päivä tai pari lisää. Se pari päivää on paljon vähemmän lepoaikaa, kuin se minkä verran joudut lepäämään, jos sairastut jälkitautiin liian kovan treeni-innostuksen vuoksi.

Miten kannattaa lähteä liikkeelle?

 • Testiliikuntana kävely ja venyttely. Silloin kun nämä aktiviteetit eivät aiheuta olon huononemista, väsähdystä ja hengästymistä ollaan jo ihan semiterveitä.
 • Jos harrastat normaalisti kovatehoista kestävyystreeniä, aloita rauhallisella peruskuntoharjoituksella ja pidä syke maltillisena.
 • Jos harrastat ryhmäliikuntatunteja, valitse aluksi joko rauhallisempia tunteja tai himmaile tehojen kanssa.
 • Jos harrastat raskasta voimaharjoittelua, tee ekassa treenissä vähemmän sarjoja ja hieman kevyemmillä painoilla.
 • Mikäli kaikki edellä mainittu tuntuu ihan hyvältä, voi pikkuhiljaa nostaa tehoa, koko ajan kuitenkin kehoa kuunnellen.

DSC_2658-01-01

Mä oon saanut riittävästi sohvannurkkaa nyt loppuvuoden tarpeisiin eli vihdoin alkaa energia palautua! Tänään kävin varovasti jo jumppaamassa jalkojakin 1,5 viikon tauon jälkeen. Upposi ja oli kivaa!
Ootteko säästyneet flunssailulta vai onko sielläkin saatu tämä vihulainen?

2 thoughts on “Treenaamaan flunssan jälkeen?

 1. Kunpa pääsisikin salille! Sairastuin flunssaan kolme viikkoa sitten ja vieläkään en ole päässyt jatkamaan liikkumista. Olisin mennyt tänään, mutta eilen alkoi tuntua, että yskä on nyt mennyt keuhkoputkiin. Eli ei vieläkään. :/ Saa nähdä pääseekö ollenkaan ennen ensi viikon puoliväliä, kun on pieni operaatio lääkärissä. Voi olla, että tulee nyt kokonaisuudessaan aika pitkä tauko, kun ei varmaan heti operaation jälkeenkään voi treenata. :/ Mutta joo, itse flunssan takia mennyt nyt kolme viikkoa. Vähän kateellinen olen sun puolentoista viikon tauosta. 😉

  Liked by 1 person

  1. No ohhoh, onpas jatkunut pitkään tuo flunssailu sulla! Sitä on tosin liikkeellä, mutta ei se yhtään fiilistä helpota :/ Onneksi maltat lepäillä!
   Toisinaan elämässä tulee kaikenlaisia haasteita, eikä liikkumaan pääse ihan siten kuin haluaisi. Kuitenkin jos pystyy pysymään edes vähän aktiivisena, säilyy se kuntokin paremmin! Eli esimerkiksi hyötyliikuntaa, kaupassa käyntiä, töissä käyntiä jne.
   Mulla tuo 1,5 viikkoa oli tosiaan taukoa ihan kaikesta, makasin sen ajan ihan levynä sohvalla ja nukuin 😀 sellainen alkaa tosiaan tuntuakin jo hieman kunnossa! Onneksi kuitenkin niin “vähällä” selvisin 🙂
   Tsemppiä sulle hurjasti operaatioon ja flunssan selättämiseen!

   Like

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: