Tasapainoinen loma – Miten nauttia lomasta, mutta pysyä kunnossa?

Jos nyt tehdään ihan aluksi tämä homma selväksi: Yksi loma ei pilaa mitään. Voi toki kerätä mehevän nestekerroksen ihon alle, mutta viikon parin lomalla ei saa aikaan suurta tuhoa. Siitä ei siis kannata ahdistua, eikä koko lomaa tarvitse suunnitella treenien ja ruokien ympärille. Lomalla on tärkeää relata, nauttia ja tehdä asioita joita rakastaa – Jo sen vuoksi on ihan hyvä pitää joillakin keinoin huolta omasta hyvinvoinnista!

Vaikka loma poikkeaakin rutiineista, ei mielestäni ole kannattavaa heittää kaikilla hyvillä tavoilla vesilintua. Jo muutama kikka takaa sulle freshimmän ja energisemmän olon!

DSC_2010

Ruoka

Käsi ylös, kuinka moni elää lomalla ruoalle? *that’s me* Taisin myös vetää ne ruoat niin vauhdilla nassuun, ettei lomaruoista ole tullut otettua lähes ollenkaan kuvia.
Lomalla tekee mieli kokeilla kaikkia paikallisia ruokia, syödä jätskiä biitsillä, juoda kokista ja vetää kuumuuteen suolaisia ranskalaisia. Ja se on ihan täysin ok! En kannata itse mitään tarkkoja dieettejä tai ruokasääntöjä, mutta muutamia perusjuttuja pyrin noudattamaan.
Täytä iso osa lautasestasi kasviksilla. Ne maistuvat herkullisilta, jättävät hyvän olon ja edistävät terveyttäsi. Ravintoloissa voi aina tilata kasviksia lisukkeeksi, jos niitä ei ole varsinaisessa annoksessa. Näin vältyt myös syömästä kiloa ranskiksia kerralla!
Panosta paikallisiin marjoihin ja hedelmiin. Ne ovat ihanan tuoreita ja raikkaita sekä nesteyttävät kuumuudessa!
Syö vain sen verran, että olet kylläinen. Kyllä sitä ruokaa saa lisää jos nälkä yllättää ja varsinkin turistikohteissa kauppoja on kaikkialla. Varastoon syöminen saa aikaan vain ähkyn ja tuhdin olon sekä väsymyksen.

DSC_2307

Aktiivisuus

Repeat after me: Lomalla ei ole pakko treenata. Saa toki jos haluaa ja se ei tunnu pakotteelta. Usein loma tulee kuitenkin kivana kevennysjaksona treeneissä, jolloin akut latautuvat ja kroppa pääsee kunnolla palautumaan.
Se ei silti tarkoita, että pitäisi käyttää koko loma makoiluun. Varsinkin kaupunkikohteissa on hurjasti nähtävää: Lähde tutkimaan ympäristöä kävellen tai pyörällä. Jalkojen päällä hurahtaa helposti useampi tunti ja illalla varpaita pakottaa!
Muutenkin hyötyliikunta on hyvä ottaa osaksi päivää. Kävelemällä portaat hissien sijaan saat jo lisää aktiviisuutta päivään.
Jos haluat vetää treenejä myös lomakohteessa, kannattaa se usein tehdä aamulla: On viileämpää eikä treeni ole juuri pois ympäröivän lomakaupungin tutkailulta.

DSC_1985

Juoma

Alkoholi on monen suomalaisen kompastuskivi mitä lomailuun tulee. Toki on okei nauttia juoma tai kaksi loman kunniaksi, mutta jatkuvat kännit näkyvät kyllä niin olossa kuin ulkomuodossa. Juomalla vähintään joka toisen lasillisen puhtaana vetenä, välttyy todennäköisesti tulevien päivien olotiloilta sekä ehkäisee alkoholin kuivattavaa vaikutusta. Kuumissa kohteissa nestehukan riski on nimittäin todellinen!
Lomajuomia ovat usein oluiden ja viinien lisäksi makeat biitsicocktailit sekä limsat. Näissä voi olla aika älyttömät määrät sokeria, joten näiden suhteen pyrkisin vähintäänkin kohtuuteen. Jokapäiväisinä valintoina parempia ovat esimerkiksi kevytlimsat, jos tekee kuumuudessa mieli jotain muuta kuin vettä. Alkoholijuomista kevyimmästä päästä on valkkarispitzer, jossa on kuivaa valkoviiniä ja kivennäisvettä.

Tosin jos juot yhden cocktailin koko loman aikana, on ihan sama mitä se sisältää. Jos taas imutat juomia perinteiseen suomalaiseen tyyliin, suosittelen pientä kevennystä.

DSC_1999

Mieli

Ethän stressaa lomakiloista, pöhötyksestä tai treenien missaamisesta? Saatat nimittäin menettää monia hyviä hetkiä ja kokemuksia. Rentoutuminen on erittäin vaikeaa, jos vain murehtii.
Jos ottaisitkin sellaisen asenteen, että tää on nyt ansaittu loma ja saat tehdä asiat just niinkuin hyvältä tuntuu? Ei sääntöjä, kieltoja, rankaisua. Anna itsellesi se unelmien loma, rentoutuminen ja ihanat muistot, joita voit muistella Suomen kylmyydessä myöhemmin!

DSC_1994

Minkälainen ois sun unelmien loma? Sisältääkö se aina jotain tiettyjä juttuja, jotka tekevät lomasta loman vai onko jokainen loma oma juttunsa? 🙂 miten sä rentoudut ja tasapainotat sun loman?

 

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: