Kroatian Split lomakohteena – Plussat ja miinukset

Melkoisen nopeasti se 10 päiväinen loma hujahti ohi. Tuntuu vähän hölmöltä sanoa, mutta todella ihanaa olla nyt Suomessa! Istun kahvilassa maailman parhaan cappuchinon kanssa, viileää ilmaa virtaa ovesta, kirjoitan tätä postausta leveä hymy naamalla. Tyttö voi lähteä Suomesta, muttei Suomi tytöstä!

Koimme lomalla vaikka mitä mahtavaa. Nyt olo on rento, palautunut ja ennen kaikkea erittäin valmis syksyn moniin haasteisiin! Ajattelin koota teille loman parhaat palat ja myös ne muutamat miinukset yhteen postaukseen. Kuvamateriaalia ja kerrottavaa on kuitenkin valtavasti, joten jaan tekstin suosiolla useammalle kerralle.

DSC_1983

Hypätäänpä siis suoraan plussiin: Mitkä ovat parhaat puolet, jos lomakohteena on Split?

+ Ihana ihana ihana meri. En tosiaan olisi voinut uskoa sen värin olevan niin puhdas turkoosi. Tosin ihan kaupungin keskellä olevalta betonibunkkeribiitsiltä ei kannata liikoja odottaa, sillä se oli lähinnä täynnä, kaikki tuolit maksoivat, vieressä tupakoitiin ja vesi oli täynnä pikkuroskaa. Sen sijaan kauemmas mentäessä rannat muuttuivat upeammiksi ja upeammiksi. Kirkas puhdas vesi, pohjana valkoiset pikkukivet kuin sisustuskaupasta, sininen taivat ja viherpintaiset vuoristot taustalla. Yksi loman parhaista kokemuksista olikin rantavedessä makoilu vierekkäin.

+ Vanha kaupunki pikkukujineen. Toinen mahtava kokemus! Niin paljon nähtävää ja joka päivä löysi jonkun uuden tunnelmallisen pikkukujan. Musiikki, kivijalkapuodit, ravintoloiden äänet, kellotorni ja paikan koristeellisuus jäivät hyvin mieleen.

+ Lukuisat luonnonpuistot lähellä. Kävimme kaiken kaikkiaan kahdessa luonnonpuistossa, Park Marjanissa maastopyöräillen sekä Plitvice Lakes luonnonpuistossa roadtripillä. Pyöräily 35-asteen lämpötilassa oli itsessään jo aikamoinen kokemus (kuin spinningiä saunassa), mutta kyllä tuo Plitvice vei voiton mennen tullen. Maisemat olivat kerrassaan uskomattomia ja henkeä salpaavia. Alueella oli vesiputouksia, koskia, järviä, kalliota, kasvillisuutta sekä söpöt pienet pitkospuut joita pitkin kuljettiin. En ole ikinä nähnyt mitään niin kaunista, enkä usko tulevani näkemäänkään.

+ Kauneutta kaikkialla: Esimerkiksi vessojen sisustukseen oli panostettu melko usein. Seinille oli maalattu kauniita kuvia ja pesualtaan luona oli pieni kukkakimppu. Talot olivat itsessään taideteoksia kauniine väreineen. Mun lemppareita olivat turkoosit ja persikkaisen pinkit talot!

+ Lämpöä riittää. Kertaakaan ei tarvinnut käyttää pitkähihaista paitaa viileyden takia, lähinnä vain estämään palamista. Jos kaipaa kuumuutta, biitsiä ja rusketusraitoja, on Split ainakin elokuun alussa täydellinen lomakohde!

+ Hieman Suomea edullisempaa ruokaa. Ravintolassa ison annoksen saattoi saada 10-15 eurolla, kun taas Suomessa hinta olisi ollut 20 hujakoilla.

+ Hedelmätori ja sen väriloisto. Aivan todella herkullisia persikoita ja viikunoita sekä maistuvia manteleita ja marjoja. Juuri täydellisen kypsinä ja itse valittuina! Hintataso oli varsinkin marjojen kohdalla Suomea edullisempi.

+ Kävellen pääsee liikkumaan hyvin. Lisäksi esimerkiksi ostoskeskuksiin menee ilmaisia kuljetuksia ja menopelien vuokraaminen on tehty helpoksi. Suosittelen ehdottomasti vuokraamaan skootterin/auton, jolla pääsee tutkailemaan myös lähiseutua ja pikkukyliä!

DSC_2018

DSC_2361

Sitten muutama ei niin mieluisa fakta: Mitkä ovat negatiiviset puolet Splitissä?

– Todella töykeä asiakaspalvelu. Välillä sai tuntea olevansa pelkästään taakka ja tehtiin selväksi, ettei turisteista erityisemmin pidetä. Eräs englantilaisherra kuiskasikin ohimennen perheelleen “I don’t really think that they like tourists here…”
Toki on poikkeuksia ja monissa pikkuliikkeissä oli ihania avuliaita myyjiä.

– Hirmuisesti tupakoivia ihmisiä kaikkialla, mukaan lukien ravintoloissa ja kahviloissa. Varsinkin paikallisten dieetti tuntui olevan tupakkaa, kahvia ja olutta. Minun mielestäni kuka tahansa saa vapaasti myrkyttää itseään, muttei ulkopuolisten pitäisi joutua hengittelemään jatkuvasti savua vasten tahtoaan #dislike

– Kuumuus meni välillä yli. 40-asteen lämpötilassa ei juuri jaksa tehdä mitään ja jos tekee, iskee loppupäivän kestävä vetämättömyys ja nestehukka. Tämä siis siitä huolimatta, että joimme paljon vettä, lisäsimme suolan määrää ja hiilihydraattien saantia. Jopa kävellessä kauppaan saattoi olla niin kuuma, että hiki valui pitkin naamaa ja selkää. Välillä oli pakko hakeutua varjoon ihan vaan oman olotilan takia.
Aina ei varmaan Kroatiassakaan ole näin kuuma, mutta tuo elokuun alku taitaa olla se hotspot.

– Asiat eivät toimi. Koskaan ei oikein tiedä mitä odottaa: Esimerkiksi liikenne on niin huonosti suunniteltu, että ruuhkia on jatkuvasti. Samoin kaupan kassoilla on lähes aina isot jonot, sillä myyjä ottaa asiakkaan korista tavarat, piippaa ne, siirtää ne sitten ostoskassiin ja sitten ottaa vasta maksun.

– Terveellinen syöminen on välillä haastavaa. Monessa paikassa listalla on lähinnä lihaa ja ranskiksia. Lähes kaikkeen on lisätty sokeria ja kieltä ymmärtämättä on aika vaikea setviä ainesosaluetteloita (eihän niitä tarviikaan fanaattisesti kytätä, mutta tällaiselle allergiselle tieto on aika tärkeää). Kaikki vähänkin erikoisemmat jutut täytyy ostaa erillisestä kaupasta. Onneksi hedelmiä, kasviksia ja marjoja oli hyvin tarjolla toreilla, marketeissa aika nihkeästi.

-Järjettömän pahaa kahvia! Tää ei tarvii muuta selitystä.

DSC_2061

Sen turkoosin veden näkemisen lisäksi mulla oli yksi toinenkin tavoite: Halusin, etten pala kertaakaan koko loman aikana. Ihosyöpä ei nimittäin houkuta yhtään, varsinkin kun olen lääkityksen vuoksi jo herkistynyt aurigolle. Onnekseni voin sanoa, että saavutin tämän tavoitteen! Ehdottomina apuina suojakertoimen 30 aurinkorasva, lippis (do you even fashion?), varjoon hakeutuminen tasaisin väliajoin sekä tarvittaessa ohuet pitkähihaiset paidat. Ei itseasiassa maattu ottamassa aurinkoa kertaakaan, vaan ruskettuminen tapahtui kaiken muun aktiviteetin lomassa. En ehkä saanut maailman tumminta brunaa, mutta se ei haittaa yhtään! Terveys aina ensin 🙂

Ootko tehnyt vastaavia havaintoja ulkomaan lomilla? Missä kävit, mikä oli parasta ja mikä haasteellisinta? 🙂 Seuraavassa lomapostauksessa jutellaan vähän loma-aikojen syömisestä ja liikkumisesta!

5 thoughts on “Kroatian Split lomakohteena – Plussat ja miinukset

 1. Hei!

  Oi että tämä tuli juuri sopivaan saumaan, sillä itse lähdössä Splittiin nyt viikonloppuna! Toivottavasti seuraava postauksesi kerkeää tulemaan ennen, jotta voin poimia vinkkejä 😉 Tuota turkoosia mereä odotan kyllä kovasti ja myös omalla tavallaan sitä lämpöä. Itse täytyy tosin suojautua suuremmilla suojakerroilla herkän ihon palamisen vuoksi.. Harmi kuulla tuosta ravintolatarjonnasta sekä kahvin rakastajana kahvin laadusta.. =( Osaatko kuitenkin antaa vierailemisen arvoisia ravintola-/kahvilasuosituksia?:)Ihana kuulla, että loma oli kuitenkin rentouttava ja aurinkoista loppukesää sulle! 🙂

  Liked by 1 person

  1. Loistavaa, ihana sattuma! 🙂 ravintoloista löytyy siis varmasti paljon enemmän valinnanvaraa jos ei ole tämmöinen moniallerginen! Kalaa tms on kaikkialla ☺ jos tykkää vegeruoasta niin Macrovega on kokeilemisen arvoinen: jäätävä lasti terveellistä kasvisruokaa 15eurolla 😄
   Yksi miinus muuten unohtui: paikkoihin on tosi vaikea löytää! Kannattaa siis varata aikaa tietyn paikan etsimiseen, siellä on niin hirmuisesti eri pikkukujia, joita ei välttämättä edes löydy kartalta 😅
   Joo ei kannata käyttää rahaansa kalliisiin erikoiskahveihin! Parasta oli kämpillä juotu pikakahvi, mikä kertoo aika paljon 😅 terveyshippiasioihin kannattaa tsekata tuo biobio joka on vanhassa kaupungissa 🙂

   Ihanaa lomaa sinulle! Koitan puristaa tekstin viimeistään matkalukemisiksi 🙌 kiitos kun kommentoit ❤

   Like

 2. Kroatia on kyllä ihana lomakohde, juurikin ne maisemat ja kirkas vesi! 😊❤️ Käytiin avokin kanssa 2015 elokuun alussa Dubrovnikissa ja lämpöä oli päivällä aikalailla 32-35C (paikallisten mukaan poikkeuksellisen lämmintä). Meidän majapaikasta oli myös vajaan 3km kävely vanhaan kaupunkiin, missä suurimman osan ajasta vietimme. Tuli kokemusta nimenomaan tuosta omassa hiessä uimisesta 😬
  Asiakaspalvelun puolesta en muista yhtään huonoa kokemusta. Mökin vuokraemäntäkin oli aivan huippu, toi meille tuoreita hedelmiä ja rantapäivän jälkeen saattoi yllättää itsetehdyllä kadayifilla ja viinillä (vaikka itse en viinieistä niin välitä) 😍 Toinen miinus hullun lämmön lisäksi taisi olla kivirannat, mihin ei oltu osattu varautua. Mutta lähtisin kyllä uudestaan!

  Liked by 1 person

  1. Se vesi oli kyllä ihan ykkönen! Tykkäsin kyllä myös niistä valkokivisistä rannoista ❤ osassa kivet olivat teräviä, jolloin uintikengät tosiaan tulivat tarpeeseen!
   Ehkä meille sitten sattui juuri ne turismiin ja helteeseen kyllästyneet asiakaspalvelijat sitten 😀 heheh. Tosin meidän AirBnB host oli todella ihana ja huomaavainen 🙂
   Me asuttiin n 500m päässä siitä vanhasta kaupungista ja siinäkin ehti tulla jo älytön hikiputous… Ihanaa kun kommentoit! 🙂

   Like

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: