Suurempi merkitys – Mikä on sinulle tärkeää?

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä tärkeämpään arvoon nouseen kaiken tekemäni merkityksellisyys. Minulle on aina ollut vaikeaa saada itseni tekemään asioita, joita en koe tärkeäksi. Tällaisia ovat esimerkiksi imurointi, silittäminen, sängyn petaaminen, tietokoneen ruudun putsaus, rahan tahkoaminen, kasvoveden käyttö, kampaajalla käynti ja kestävyystreeni. Tai no viimeisen koen tärkeäksi, mutta en ehkä tavoitteeni kannalta kovin merkitykselliseksi juuri tällä hetkellä.

Sen sijaan itselleni merkityksellisiä asioita voisin tehdä lähes taukoamatta ilman minkäänlaisia motivaatio-ongelmia. Voisin kirjoittaa, ja kirjoitankin, tunti tolkulla putkeen. Valmentaessa ajantaju häviää ja 45min tapaaminen venähtää tuntiin.  Salitreenissä kolmen sarjan jälkeen täytyy tehdä vielä neljäs kun oli niin kivaa. Ydin ei ole kuitenkaan se, että tämä kaikki on aina niin kivaa. Kirjoittaminen repii välillä todella syvältä, valmennettaessa nousee pintaa suuria tunteita. Salitreeni tuottaa (positiivista) kipua sekä treenissä että sen jälkeen. Rakkaani tai perheeni eteen olisin valmis tekemään lähes mitä tahansa, oli se sitten kivaa tai ei.

Ydin on siinä, että koen kaiken tämän homman niin äärettömän tärkeäksi.

Kaupassa käyminenkin saa uuden merkityksen, kun ajattelee sen satsauksena omaan hyvinvointiin: Jos en käy kaupassa, ei minulla ja perheellä ole terveellistä ruokaa, joka pitää meidät virkeinä ja hyvinvoivina. Hyvinvointi on minulle tärkeä arvo, joten sen eteen olen valmis näkemään hieman vaivaa, käyttämään rahaa ja aikaa.

Itselleen tärkeisiin asioihin kannattaa panostaa. Itselle merkityksettömiin asioihin ei kannata käyttää aikaa, rahaa tai turhaa energiaa. Jotta tietäisi mihin kannattaa ne paukut laittaa, tulisi tietää omat arvonsa. Arvot ja tärkeät asiat eivät saisi olla ristiriidassa tekemisen kanssa. Kun löydät ne omat tärkeät arvot ja panostuksen kohteet, tekemisesi merkityksellisyys nousee uudelle tasolle! Siitä saa voimaa, energiaa ja jaksamista tekemiseen ihan uudella tavalla.

Mikä on sinulle tärkeää?

Käytä hetki aikaa omien arvojesi määrittelyyn. Arvo voi kuulostaa liian “hienolta” sanalta, joten voit myös keskittyä miettimään itsellesi tärkeitä asioita. Arvioi tärkeiden asioiden viereen, kuinka tärkeitä ne ovat sinulle asteikolla 1-10. Alta löydät muutamia apukysymyksiä pohdinnan tueksi. Älä etene pidemmälle ennen kuin olet tehnyt pohdinnan!

Mitkä asiat ovat sinulle oikeasti tärkeitä?
Mihin haluat käyttää aikaasi ja energiaasi?
Minkä asian menettäminen olisi maailman kamalinta?
Mistä tykkäät? Mitä haluat tehdä elämälläsi?
Mikä sytyttää sinut eloon?
Mikä tekee sinut onnelliseksi?

DSC_1696

Kun olet löytänyt vastauksia yllä oleviin kysymyksiin, voit miettiä vastauksia uudelleen, nyt arvioiden eri näkökulmasta. Aseta edellisen numeron viereen uusi numero 1-10 sen perusteella, minkä verran olet käyttänyt aikaa tämän tärkeän asian edistämiseen viimeisen kolmen kuukauden aikana.

Minkä verran käytät tällä hetkellä aikaa näihin tärkeimpiin asioihin?
Käytätkö sopivasti aikaa suhteessa asian tärkeyteen?
Oletko kenties laiminlyönyt jotakin tärkeää asiaa kokonaan?

Mitä lähempänä lukemat ovat toisiaan, sen parempi! Tuliko yllätyksiä? 🙂 Itselle tuli ensimmäisellä kerralla aikamoinen kolahdus, kun tajusin etten eläkään täysin omien arvojeni mukaisesti. Se voi olla yllättävän haastava paikka! Onneksi avaimet ovat sinun käsissäsi ja omaa toimintaansa voi aina muuttaa 🙂

 

One thought on “Suurempi merkitys – Mikä on sinulle tärkeää?

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: