Miksi vatsa pömpöttää? 4 syytä ja 4 ratkaisua

Syy 1. Rasvakudosta on liikaa.

Se on vain valitettava fakta, että vatsa saattaa hieman pömpöttää, jos sen päällä on paksu rasvakerros. Ihonalaista rasvaa paljon haitallisempaa on kuitenkin viskeraalinen rasva, joka kertyy sisäelinten ympärille. Mikäli vatsasi tuntuu kovalta pallolta pehmeän sijaan, on vatsarasvan karistaminen myös merkittävä terveysteko.

Ratkaisu:Maltillinen laihdutus ja kehonkoostumuksen parantaminen. Reseptinä terveellistä perusruokaa ja hengästyttävää aerobista liikuntaa lihaskuntoharjoittelun ohella. Ruokapuolella voi panostaa hieman enemmän pehmeisiin rasvoihin ja vähentää höttöisiä vaaleita hiilihydraatteja.

DSC_1674

Syy 2. Turvotus

Vatsa voi pompsahtaa palloksi myös itsellesi epäsopivien ruoka-aineiden nauttimisen jälkeen. Jos vatsan pönötys yhdistyy selkeästi ruokailuhetkiin ja varsinkin jos turvotukseen liittyy muita vatsaoireita, voi syyllinen piillä turvottavissa ruoissa.

Ratkaisu: Selvitä, mikä vatsaasi kiusaa. Pidä ruokapäiväkirjaa ja seuraa oireiden yhteyksiä ruokavalioosi. Pyydä tähän tarvittaessa apua ammattilaiselta, sillä moista palapeliä on melko vaikea ratkoa yksin. Tsekkaa myös annoskoko ja huolellinen pureskelu! Iso annos mitä tahansa, kehnosti pureskeltuna, saa vatsan kuin vatsan turpoamaan. On myös ihan luonnollista, että illalla kaikkien päivän syömisten jälkeen masu on pyöreämpi kuin aamulla.

DSC_1664

Syy 3. Heikko poikittainen vatsalihas.

Jos sinulla ei ole suurta määrää rasvakudosta vatsalihastesi päällä eikä kyse ole vatsan turvottelusta, voi syy löytyi syvistä vatsalihaksista. Poikittainen vatsalihas kuroo vatsaa sisäänpäin kuin korsetti. Mikäli korsettisi on löysälle nyöritetty, vatsa pääsee pullahtamaan ulospäin. Esteettinen haitta on toissijainen, sillä poikittaisen vatsalihaksen tuen puuttuminen tarkoittaa myös alaselän tuen puutteellisuutta. Esimerkiksi kyykky on hyvin raskas liike keskivartalolle ja puutteellisella keskivartalopidolla se tuo valtavan paineen alaselkään. Välilevynpullistuman rinnalla pömppövatsa on pikkujuttu!

Tämä pätee myös synnyttäneisiin naisiin: Joskus raskauden aikana tapahtuva vatsalihasten erkauma palautuu melko hitaasti ja vatsa jää pullottamaan. Tällöin tulee malttaa mielensä ja välttää kovempia rutistuksia kunnes vatsalihasten jännesauma on kuroutunut normaalimittoihin. Vatsalihasten erkaumankin tapauksessa lähdetään liikkeelle poikittaisen vatsalihaksen aktivoimisesta.

Ratkaisu: Tunnista poikittaisen vatsalihaksen aktivaatio. Sen voi tehdä esimerkiksi näin: Mene selinmakuulle jalat koukussa. Tunnustele lantiolta suoliluunharju (luinen kyhmy lantion etupuolella). Siirrä sormia kyhmystä pari senttiä keskemmälle ja pari senttiä alaspäin. Nyt hengitä ulos, supista lantionpohja ja kuvittele vetäväsi korkeavyötäröiset housut jalkaan. Liikkeen tulisi tuntua liukumisena itseäsi kohden, ei niinkään kohoamisena kohti kattoa. Vatsan kohoaminen kertoo pinnallisten lihasten aktivoitumisesta. Poikittaisen vatsalihaksen aktivaatio saa aluksi olla hyvin hento, jotta pinnalliset lihakset eivät varasta sen työtä!

Kiinnitä huomiota keskivartalon kontrolliin ja tee hallittuja liikkeitä. Esimerkiksi nelinkontinasennosta hallitut raajojen nostot jatkuvalla poikittaisen vatsalihaksen tuella ovat oikein hyviä harjoitteita. Oma lempparini on dead bug niminen keskivartalon aktivointi selinmakuulla! Kun keskivartalopito onnistuu poikittaisen vatsalihaksen harjotteissa, sitä tulisi harjoitella myös raskaampien liikkeiden osana. Muista pitää kevyt pito vatsassa kaiken liikkumisen aikana, oli se sitten salitreeniä, tanssia, juoksua tai aerobikkiä.

DSC_1658

Syy 4. Huono ryhti.

Tämä on oikeastaan syistä kaikkein helpoin hoitaa! Tiukka lantionseudun lihaksisto voi saada lantiokorin kippaamaan ja selän notkolle. Tällainen selkä kaarella ”ankkaryhdissä” käveleminen taas saa vatsan näyttämään pömpöttävältä, vaikkei se oikeastaan sitä olisikaan.

Ratkaisu: Huolla kehoasi säännöllisesti, joko omatoimisesti venytellen ja rullaillen tai hierojalla käyden. Keskity ensisijaisesti lonkankoukistajan, etureiden ja pitkien selkälihasten liikkuvuuden turvaamiseen lantion kääntymisen ehkäisemiseksi. Myös nelikulmaisen lannelihaksen, pakaran, takareisien ja lähentäjien liikkuvuus kannattaa tsekata ja huoltaa kuntoon!

DSC_1659

Nyt kun tiedät syyt, niin eikun ratkaisun pariin! Tsemppiä! 🙂

Ja hei olkaa lempeitä jookoskookos? Ei ollut ihan maailman helpoin tehtävä laittaa omaa napaa nettiin. Vatsan seutu on nimittäin yksi sellainen seikka, josta olen itsessäni eniten epävarma. Meillä kaikilla on sellaisia kohtia, eikö vaan?

One thought on “Miksi vatsa pömpöttää? 4 syytä ja 4 ratkaisua

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.