Miksi kuntosaliharjoittelu ei ole kaikkia varten

Olen aika moneen kertaan kuullut väitteen, että kehittääkseen kroppaansa ja edistääkseen hyvinvointiaan täytyy käydä kuntosalilla. Tässä tuo *pakko* saa karvat nousemaan pystyyn aikalailla heti. Tässä unohtuu muutama tärkeä seikka: Yksilöllisyys niin mieltymyksissä kuin tavoitteissakin.

Snapshot_33

Me emme ole kaikki samanlaisia. Sinun mieltymyksesi unelmavartalon tai hyvinvoinnin suhteen voivat olla täysin erilaiset kuin minun. Täten myös ne tavat, jotka johtavat tuohon lopputulokseen ovat erilaiset.
Toisille nykyisin vallalla oleva lihaksikkaampi kroppa ei ole tavoiteltava, vaan he viihtyvät pienempinä. Silloin salilla harjoittelu 5 päivänä viikossa ei ehkä ole se paras vaihtoehto. Toiset taas haluavat paljon lihasmassaa, isot olkapäät ja megaison takapuolen. Siihen tavoitteeseen kuntosaliharjoittelu on paras ratkaisu.
Toisen mielestä hyvinvointia on se, että lihaksia särkee ja jumittaa, koska silloin tietää tehneensä kehittävän harjoituksen. Hän haluaa olla vahva ja voimakas. Toinen kammoaa lihaskipua, koska kropan liikuttaminen ei tunnu silloin hyvältä. Hän taas haluaa olla notkea ja vetreä.

Yksi juttu täytyy kuitenkin tehdä selväksi: Vaikkei kuntosaliharjoittelu olisi sinun juttusi, lihaskuntoharjoittelu on kaikkia varten. Piste! Riittävän hyvä lihaskunto tukee niveliä, ehkäisee isoja jumituksia, antaa voimaa liikkua ja edistää toimintakykyä vanhetessa. Se on vähän kuin söisi jotain vanhenemisenestopilleriä. Sen lihaskuntoharjoittelun ei vain aina tarvitse tapahtua kuntosalilla.

Snapshot_32

Lihaskuntoharjoittelu voi olla…

Kehonpainoharjoittelua. Kehonpainoharjoittelu on siitä kiva liikuntamuoto, että sitä voi harrastaa ulkona tai kotona, ohjattuna, yksin tai videoiden avulla. Kaikille löytyy oman tason mukaisia liikkeitä ja kehittymismahdollisuudet ovat loputtomat! Uuden oppiminen on älyttömän motivoivaa, joten tämä lihaskuntoharjoittelun muoto sopii erityisesti uusia taitoja haluaville.

Kahvakuulatreeniä. Kahvakuulailu kehittää lihaskestävyyden ja -voiman lisäksi koordinaatiota, räjähtävyyttä, hapenottokykyä ja taito-ominaisuuksia. Aika hyvä kombo yhdelle treenille?

Ryhmäliikuntatunteja. Yep, sanoin että ryhmäliikunnalla voi kehittää lihaskuntoa. Tämä vain riippuu hirveästi tunnista, spinning ei kauheasti lihaskuntoa kehitä. Esimerkiksi viime maanantaisen RVP-jumpan jälkeen mulla oli pakarat niin älyttömän kipeet, ettei mitään rajaa! Jumpat kehittävät yleensä eniten kestovoimaominaisuuksia, sillä sarjat ovat usein melko pitkiä. Jos kuitenkin ohjeistaa jumppaajia laittamaan isot painot ja hidastamaan tempoa, niin minuutin työjaksossa ehtii aika passelisti just sen 10-15 toistoa.

Kotijumppa pienvälineillä. Jos kotoa löytyy jumppapallo, kuminauhoja ja käsipainot, on olemassa jo erittäin hyvät edellytykset lihaskuntoharjoittelulle. Kotona treenaaminen kehittää lihaskunnon lisäksi myös tahdonvoimaa (tekee mieli lopettaa kesken, koska huomaa ympäriltä muita tehtäviä juttuja) sekä mielikuvitusta (miten esimerkiksi tuolia, pöytää tai seinää voisi hyödyntää treeneissä?).

Snapshot_44

Mikä on sun tapa harjoittaa harjoittaa lihaksia? 🙂

 

One thought on “Miksi kuntosaliharjoittelu ei ole kaikkia varten

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: