VOI P*IIIP! Mitä tehdä kun kaikki ärsyttää?

Ärsytys, harmitus, ketutus. Kiukutus, äksyily ja hammasten kiristys. Otsikosta se tuleekin ilmi: Mulla oli eilen jostain syystä oikein ketuttava päivä. Tiedättekö, kun vaan ärsyttää ilman mitään syytä? Sitä sitten vaan puhisee ja äksyilee tietokoneelle, banaanin kuorille, typerille hitaasti kasvaville kukkasille, itsestään kasvavalle tiskivuorelle, palaneelle lampulle… sekä itselleen ja muille ihmisille.

DSC_1516

Mitä siis tehdä kun on ärsytys päällä?

 1. HYVÄKSY TILANNE. Vaikka joka paikka pursuaa Stay positive -meemejä, niin se vaan on puhdas fakta, että toisinaan ärsytyskiukuttaa meitä jokaista. Pahimmassa tapauksessa yritämme kieltää kokonaan negatiivisen tunteen olemassa olon: Kuinka monesti olotila muka oikeasti paranee, kun vaan päättää ettei ärsytä ollenkaan? Siitä alkaakin kunnon analysointi, että miksi minusta tuntuu tältä ja kun syytä ei löydy, niin harmittaa että harmittaa ilman syytä. Siitäkös se soppa sitten sakenee.
  Kun siis ärsytys osuu omalle kohdalle, voi tunnetilan antaa tulla ja hyväksyä sen olemassa olon. Minusta tuntuu nyt tältä ja se on ok. Monesti jo tämä tieto, että saan tuntea mitä tunnen, auttaa lievittämään ketutustilaa.
 2. WALK IT OUT. Kotona nysvääminen ja likaisille astioille kiukutteleminen ei paranna oloa. Silloin jää erittäin helposti vain vellomaan siihen ikävään kiukkuoloon turhan pitkäksi aikaan. Trust me, testasin juuri eilen….
  Sen sijaan kannattaa lähteä liikkeelle: Reipas kävely, vaikka tsemppimusat korvilla, tekee oikeasti ihmeitä! Ensimmäiset 10min tulee käveltyä sellaista supernopeaa kiukunpurkamiskävelyä, mutta fiiliksen noustessa tempokin usein kevenee samaa tahtia hartioilla olevan taakan kanssa.
  Kannattaa panostaa musiikkivalintaan: Mä hoilasin eilen kuulokkeet päässä despacitoa keskellä metsää. Toimii!
 3. PYSY EROSSA SOMESTA. Kyllähän me kaikki tiedämme, että sosiaalinen media pitää suurelta osin sisällään vain niitä hyviä hetkiä, eikä niistä maailman ärsyttävimmistä tiskivuorista laiteta kuvia instagramiin. Kun ärsyttää jo valmiiksi, ei muiden “täydellisten elämien” katselu erityisesti auta sinua kohottamaan mielialaasi. Huonotuulisena sortuu hyvin helposti arvostelemaan, jättämään ikäviä kommentteja tai vertaamaan itseään muihin. Kannattaako se? Ei mikäli tavoitteena tosiaan on se oman moodin parantaminen, ei huonontaminen.
  Tein eilen sen virheen, että hilluin ihan liikaa somessa ärsyyntyneenä. Sen jälkeen oli pää kipeä ja fiilis omasta itsestä ihan p*iiiip!
 4. VENYTTELE/JOOGAA/MEDITOI. Kuulostaa hippitouhulta, mutta on kultaakin kalliimpaa äkillisessä ärsytystilassa. Venyttely, jooga ja meditaatio suuntaavat huomion kehoon, kuuntelemaan sen tuntemuksia. Kun mielessä myllertää, voi kehonkuuntelu ja sen tuntemusten mukaan eteneminen helpottaa olotilaa paljon. Silloin havaitsee helposti jos jossain on jumia tai kipua, joka voi osaltaan olla lisäämässä ärsyttävää oloa. Kireydet veks ja ajatukset muualle = täydellinen yhdistelmä! Huonolla ja lysähtäneellä ryhdillä on kyllä osoitettu olevan yhteyttä mielialaan, esimerkiksi masentuneisuuden tunteeseen, mutta ärsytyksestä en sitten tiedä.
  Tämän väitteen paikkansa pitävyydestä minulla ei ole mitään faktatietoa, mutta aina kun minulla on niska ja rintakehä todella jumissa, olen kiukkuinen kuin ampiainen. Kun paikat saa auki ja verta kiertämään, olo kohenee kuin itsestään!
 5. TALK IT OUT! Omista ajatuksista juttelu toimii lähes aina. Samalla kun jäsentelee ajatuksiaan ymmärrettävään muotoon toisen kuultavaksi, tulee ne jäsenneltyä itsellekin selkeämmäksi. Kun puklauttaa sen ärsytyspallon ulos, hartiat kevenevät ainakin kolme kiloa kerralla!
  Tässäkin voi riittää ihan vaan se, että kertoo tänään olevan ärsytyspäivä. Toinen pystyy suhtautumaan tilanteeseen helpommin eikä todennäköisesti loukkaannu jos töksäytät vahingossa jotain astetta tarkoitettua kipakammin.

DSC_1527

Suosittelen muuten tekemään stepit tässä järjestyksessä tai vähintäänkin aloittamaan hyväksymisestä. Kaikki on sen jälkeen helpompaa! Mulla meni pitkään, että sallin itselleni negatiivisia tunteita vuosien patoamisen jälkeen. Oli siis mulle tosi iso juttu, kun opin hyväksymään ärsyyntyneisyydenkin olevan osa ihan normaalia elämää. Se on ihan okei.
Mitä sä teet silloin kun oikein kiukuttaa, vaikkei mitään ihmeellistä syytä olisi? Vai onko sulla edes sellaisia päiviä? 🙂

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: