Ateriarytmin pelastajat – MAIDOTON VÄLIPALA x 10 + 1

Kuinka monta kertaa olet tuskastellut välipalojen kanssa? Mä oon monesti! Se rahka tai jogurtti kun olisi niin älyttömän helppo vaihtoehto. Haluaisin itse välipalojen olevan vaivattomia ja nopeita, tarvittaessa myös mukana kuljetettavia. Päivisin ei jotenkin löydy energiaa liialliseen keittiöpipertämiseen. Lisäksi jos iltapäivän välipalan sattuu skippaamaan… Noh siinä menee monesti koko illan syömiset päin kettua.

Jos ei voi tai halua syödä maitotuotteita, minkälaisia terveellisiä, monipuolisia ja herkullisia välipaloja sitten voisi syödä? Tässä olisi MAIDOTON VÄLIPALA x 10 + 1!

DSC_1231

Smoothie

You saw this one coming? Smoothie on maidottomien välipalojen numero uno. Helppo ja nopea valmistaa sekä vetää sisäänsä hurjat määrät marjoja, kasviksia ja hedelmiä. Kun valitsee raaka-aineet huolella, on se myös tasapainoinen ja täyttävä ateria! Ihanien marjojen ja hedelmien lisäksi siis aina mukaan jotain proteiinipitoista sekä pehmeää rasvaa.

Oma lempparismuutti pitää sisällään banaania, ison kasan marjoja, mantelimaitoa, maapähkinävoita sekä valkuaisproteiinia. Valkuaisproden tilalla voit kokeilla myös riisi-, soija-, hamppu- tai herneproteiinia tai heittää sekaan soijapohjaista rahkaa ja runsaammin pähkinöitä. Kun jäisiä ainesosia on mukana reippaasti, tuntuu kun söisi välipalaksi jätskiä, namsk!

Munakas kasviksilla

Toinen kestosuosikki! Todella helposti varioitavissa oleva, monipuolinen välipala. Mun lemppariversiossa on lehtikaalia sekä mausteena cayennepippuria. Oikeastaan ihan mitkä tahansa kasvikset pelittävät munakkaassa – Kokeile vaikka uunikasvisten tai -juuresten jämiä!

Munakkaan kanssa syön hyvin usein myös jotakin hiilihydraattipitoista, kuten hedelmiä, riisikakkuja tai leipää. Tämä riippuu kuitenkin myös ihan sinun kropastasi, aktiivisuudestasi ja makumieltymyksistäsi. Mun lautaselle päätyy aika usein myös punajuurihummusta, koska se on niin namia!

20170602_061252
Mukikakku

Kun tekee mieli erityisen makeaa välipalaa, käännyn mikron ja mukikakun puoleen. Resepti on superhelppo, nopea ja tosiaan tyydyttää makeanhimon. Parasta tarjoiltuna kasvipohjaisen jogurtin, marjojen ja kookoshiutaleiden kanssa.

Puuro

Oiva liikkujan välipala, joka palauttaa treeneistä ja antaa lisää hitaasti imeytyvää energiaa! Hiutaleita voi vaihdella ihan maun mukaan perinteisestä kaurasta ruishiutaleisiin, tattariin, hirssiin tai kvinoaan. Puuroon proteiinit saa mielestäni kätevimmin kananmunan valkuaisista tai proteiinijauheesta. Itse käytän Foodinin riisiproteiinia suklaan makuisena, koska se on vaan paras maidoton proteiinijauhe!

Kypsennän puuroni yleensä mikrossa (koska laiskuus). Laitan reippaasti vettä, mikrotan pitkään ja lopuksi sekoittelen proteiinit joukkoon. Lisukkeeksi iso läjä marjoja ja pähkinöitä niin avot!

DSC_0809

Chiapudding

Ajattelin aluksi, että koko homma maistuu ulkonäkönsä mukaisesti sammakonkudulta. Olin väärässä ja myönnän sen! Koko juju on siinä pehmeässä koostumuksessa sekä suussa hauskasti muljuvissa siemenissä. Chiasiemenet sisältävät tujusti omega-3 rasvahappoja sekä suolistoa helliviä kuituja. Käyttösuositus on kuitenkin vain 2rkl päivässä öljykasvien siementen sisältämän kadmiumin ja muiden raskasmetallien vuoksi. Kauheen montaa kertaa päivässä ei siis chiapuddingia kannata nautiskella!

Oma lemppari chiavanukas syntyy näin:
2rkl chiasiemeniä
3rkl kasvipohjaista jogurttia (kaura/soija)
1dl mantelimaitoa
1rkl kookosmaitoa
1rkl riisiproteiinia (voi halutessaan jättää pois)
1,5tl tummaa kaakaojauhetta
Sekoita ainekset kipossa ja anna turvota 10-15min. Parasta vanukkaasta tulee kun se saa turvota yön yli! Tarjoile hedelmien ja marjojen kera.

Paahdetut kikherneet tai härkäpavut

Ihan superhyviä herkkuja suolaisenhimoon! Napostelen näitä mielelläni kuumilla keleillä suolaisen mieliteon yllättäessä tai leffaillassa poppareiden/sipsien tilalla. Paahdettuja härkäpapuja saa ostettua valmiina kaupoista, eivätkä ne sisällä mitään epämääräisiä ainesosia! Maistuvatkin sitäpaitsi tosi namilta. Kikherneiden kohdalla suosittelen tarkkaavaisuutta, sillä valmiiksi maustetut kikherneet ovat usein kuorrutettu ties millä. Suosittelen kokeilemaan kikherneiden paahtamista itse!

Lisukkeeksi tietysti iso kasa kasviksia, hedelmiä ja pähkinöitä. Välipala täynnä kuitua, vitamiineja ja kasviproteiinia!

DSC_1435

Salaatti

Kuka muka sanoi, ettei salaattia voisi syödä välipalaksi? Itse ainakin koen sen olevan ihanan täyttävä ja raikas välipala. Lautanen siis kukkuroilleen erilaisia tuoreita kasviksia, kylkeen joku protskurikas lisuke (broileri, erilaiset kalat, kananmuna, tofu, quorn) sekä päälle liraus öljyä ja tujaus mausteita.

Salaatteja saa myös kätevästi napattua mukaan lähes mistä tahansa marketista, isommasta kaupasta tai huoltoasemalta. Ne usein ovatkin niin pieniä, että menevät korkeintaan välipalasta, hahah!

20170311_115009

Hedelmä ja pähkinät

Pikavälipala, joka on helppo syödä lähes missä vain! Ei todennäköisesti pidä nälkää älyttömän pitkään, mutta on kätevä ensiapu. Pähkinöitä on helppo pitää mukana vaikka joka päivä, mikä toisinaan on pelastus muuttuvien aikataulujen keskellä. Hedelmä taittaa mukavasti makeanhimon, pähkinöitä puolestaan on hauska rouskutella. Lisäksi pähkinöiden sisältämät pehmeät rasvat, kuitu ja proteiini lisäävät kylläisyydentunnetta ja hidastavat verensokerin nousua.

Keitetyt kananmunat ja kasvikset

Pikavälipala numero kaksi! Aika usein mulla on laukussa pari keitettyä munaa ja pilkottuja porkkanoita. Viime aikoina niiden kaveriksi on päätynyt myös ananasta, koska se vaan on niin hyvää. Eihän tuokaan ikuisuuksia nälkää pidä tai loputtomiin laukussa säily, mutta pari tuntia ainakin ihan hyvin säilyy sekä kassissa että masussa.

Bataattitoast

Uusi tulokas mun päivittäisessä menussa. Tykkään kokeilla uusia juttuja ja näin vilja-allergisena leipää tulee harvemmin syötyä, sillä sopivat leivät ovat kalliita sekä vähän kumisia. Nähtyäni bataattitoastin tiesin heti, että tykkäisin siitä! Siinä on nimittäin juuri se kovasti rakastamani makean ja suolaisen liitto. Päälle myös avokadoa, suolaa ja pippuria niin aaijjettä! Lisäksi leipäset on erittäin nopea valmistaa, bataattitoast pyörähtää pöytään noin kymmenessä minuutissa.

+1 Proteiinikaakao

Tästä en ole varma, voisiko kutsua edes välipalaksi. Tämä on sellainen hätävarojen hätävara, kun ei ehdi tai ei yhtään tee mieli syödä. Sekoitan sheikkerissä soijamaitoa, suklaan makuista riisiproteiinia, kaakaojauhetta sekä lorauksen rypsiöljyä. Voi kuulostaa kummalliselta lisätä öljyä kaakaoon, mutta olen todennut sen pitävän nälkää loitolla sekä antavan kivasti lisäenergiaa, jos ei ruoka maistu. Jos herra Kokolla on voikahvi, niin mulla on sitten rypsikaakao!

Mikä ylläolevista välipaloista on sun lemppari? Lähteekö joku näistä testiin? 🙂 Vinkkaa myös uusista ideoista kommenttiboksiin! Mä rakastan kokeilla uusia ruokia, joten reseptivinkkejä vaan tulemaan 🙂

4 thoughts on “Ateriarytmin pelastajat – MAIDOTON VÄLIPALA x 10 + 1

 1. Bataattitoast kuulostaa kokeilunarvoiselta, samoin paahdetut kikherneet 🙂 . Mun välipalana on useimmiten se perus jogurtti+marjat+pähkinät, tai sitten banaanijäätelö. Banaanijäätelöön pistän banaanin lisäksi mustikoita, maapähkinävoita, hiukan vaniljaheraproteiinia sekä reippaasti kardemummaa, koristeeksi vielä kaakaonibsejä ja pähkinöitä. Maistuu etäisesti Kolmen kaverin mustikkakardemumma-jäätelölle 😛 Joskus syön myös kikhernejauhoista tehtyjä sämpylöitä, ohje löytyy täältä:
  http://syotava.blogspot.fi/2016/11/lohturuokaa-kirja-viljattomat.html?m=1

  Liked by 1 person

  1. Uujee, superhyviä vinkkejä! Kiitos kun tulit kommentoimaan 🙂 Toi sun versio banskujädestä lähtee kyllä testiin, tosin hera vaihtuu johonkin muuhun! Nuo kikhernesämpylät kuulostavat aika vekkuleilta, mulla ois niitä jauhojakin vielä kaapissa 🙂 Leipomaan siis!
   Kokeile ihmeessä tuota toastia, söin viimeksi tänään sitä välipalaksi 😀

   Like

 2. Ai niin ja tuosta rypsikaakaosta tuli mieleen, että muutaman kerran olen tehnyt sheikkerissä frappea, johon tuli kauramaitoa, kylmää kahvia, muutama jääpala, sekä 1/2 mitallinen vaniljaheraa. Oli aika makeaa, mutta oikein hyvää 🙂

  Liked by 1 person

  1. Raaaaahhh, kuulostaa niin hyvältä! Tosin itse en voi heraa maitoallergian vuoksi käyttää, joten kasviprotskuilla mennään. Niistä tulee vaan aina jännä koostumus, enkä oikein uskaltaisi riskeerata my beloved coffee 😀

   Like

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: