Mitä syödä, kun ei tee mieli syödä?

Mulla on taas sellainen kausi menossa, ettei ruoka meinaa oikein maistua. Voisin tietysti analysoida maat ja mannut, että mistä tämäkin nyt johtuu: Veikkaisin, että pääsyinä ovat vähentynyt (=nollassa oleva) liikunta sekä kiukustunut suolisto. Crohnin tauti on siitä vekkuli kaveri, että se aaltoilee. Välillä oireita ei ole lähes ollenkaan, välillä saa hyppiä päivystyksessä tiuhaan tahtiin.

Ruokahaluttomuus on sinänsä aika haastava ongelma, sillä syödä pitää joka päivä oli nälkää tai ei. Tavoitteena olisi kuitenkin saada riittävästi energiaa ja ravintoaineita jokapäiväiseen hyvinvointiin. Se voi olla yllättävän haastavaa, jos tekee lähinnä mieli pelkkiä banaaneja ja ananasta.

Vähäistä ruokahalua voi esiintyä ajoittain ja se on tietyssä määrin myös ihan normaalia, eikä toimiin tarvitse ryhtyä heti jos ruoka ei maistu. Ruokahaluttomuus voi johtua esimerkiksi ylirasitustilasta, kovasta treenikuormasta, runsasenergisestä ruokavaliosta, sairaudesta tai vaikka kuumasta kesähelteestä. Haasteeksi ruokahaluttomuus muuttuu pidempään jatkuessaan, jolloin ravitsemustila on vaarassa heikentyä. Mikäli ruokahalu on poissa pidempään, kannattaa siis käydä tsekkaamassa lääkärillä, että kaikki on kunnossa!

DSC_1463

Mitä siis voisi syödä, kun tarvitsee energiaa mutta ei tee mitään mieli?

 • Kannattaa panostaa energiatiheisiin vaihtoehtoihin. Enemmän pääruokaa eikä vatsan täyttämistä salaatilla! Kun ruokahalu on muutenkin niukka, ei ole järkeä tunkea vatsaan suurta määrää vähäenergistä ruokaa. Energiatiheitä valintoja ovat muun muassa pähkinät, siemenet, pähkinävoit, avokadot, öljyt sekä kuivatut hedelmät. Edeltävistä vaihtoehdoista saa paljon hyviä rasvoja, kuivatuista hedelmistä puolestaan hiilihydraatteja. Kuivahedelmien kohdalla kannattaa tosin pitää kohtuus reippaan sokerimäärän vuoksi.
 • Pidä ruoan volyymi pienenä. Etsi siis ruokia, joita ei tarvitse syödä niin valtavasti saman energiamäärän saamiseksi. Esimerkiksi perunoiden sijaan kannattaa syödä riisiä, sillä määrällisesti perunoita pitäisi syödä hurjasti enemmän. Vähäisen ruokahalun kannalta kannattaa siis panostaa riisiin, sillä pienestä määrästä saa enemmän energiaa, hiilihydraatteja ja kuitua.
 • Kuuntele kehoa. Mikä voisi maistua? Mikä tuntuisi houkuttelevalta? Yleensä ruokahalun ollessa kateissa raikkaat ruoat maistuvat parhaiten. Nämä ovat vain harmillisesti melko vähäenergisiä, kuten salaatteja, smoothieta ja hedelmiä. Lisää siis raikkaiden ruokien kaveriksi jotakin edellä olevasta runsasenergisten ruokien listasta!
 • Myös kylmät ruoat saattavat upota paremmin kuin lämpimät. Puuron sijaan tuorepuuroa, jäisiä marjoja smoothieen, banaanijäätelöä…
 • Jos ei millään meinaa saada riittävästi ruokaa alas, voi “epäterveellisempiin” eväisiin. Tärkeämpää olisi saada riittävästi energiaa ja jos terveellinen sapuska ei uppoa, jostain se energia on saatava. Kohtuullisissa määrin, muun ruoan lisänä voi siis käyttää herkkuja ruokavalion energiatiheyden lisäämiseen.
 • Jos jokin tietty ruoka aiheuttaa inhon väristyksiä, niin älä ainakaan sitä yritä syödä! Yökkien tai väkisin syöminen ei ainakaan auta ruokahalun palautumisessa. En oikein vieläkään pysty juomaan mehuja, kun niitä piti joskus tutkimuksiin valmistautuessa juoda energiaksi, koska ei saanut syödä….
 • Myös energian juominen on hyvä tapa lisätä energiansaantia ruokahaluttomuuden aikana. Juomista kun saa kätevästi lisää energiaa ilman, että masu juurikaan täyttyy. Vältä kaikkein runsassokerisimpia vaihtoehtoja, panosta esimerkiksi proteiinipitoiseen maitoon tai soijamaitoon ja pyöräytä niistä vaikka kaakao! Makean raikas fruitie eli hedelmäsmoothie on myös hyvä vaihtoehto, joko kaupasta ostettuna tai itse pyöräytettynä.
 • Pyri syömään säännöllisesti, ennemmin usein ja vähän, kuin kerralla paljon. Näin saa yleensä syötyä enemmän kuin vain muutamalla aterialla.
 • Pidä proteiinin määrä kohtuullisena (max 1,5-2g/kg) sillä proteiinin suuri kylläisyysvaikutus voi entisestään vähentää ruokahalua.
 • Lisää ruokamääriä pikkuhiljaa, kun ruokahalu tuntuu lisääntyvän. Eli jos jää nälkä, ota reippaasti lisää! Ähkyä ei tarvitse tulla, mutta aterian jälkeen tulisi olla sopiva kylläisyyden tunne.

DSC_1465

Mulle kaikkein parhaiten on tosiaan uponnut ananas, jota olenkin syönyt ihan hurjia määriä. Ruokani olen höystänyt avokadolla ja pähkinöillä sekä ujuttanut isot määrät maapähkinävoita smoothieihin. Puuroa olen lusikoinut iltaisin melko vaihtelevalla menestyksellä. Valitettavasti kasvisten syönti on jäänyt aiempaan verrattuna reippaasti vähäisemmäksi, mutta en vain jaksa syödä niin suuria määriä ja tuntuu ettei ruoka sula millään. Jostain on siis pakko tinkiä! Pääsääntöisesti olen myös saanut päiviini sullottua 5 ateriaa ilman väkisin survomista, tosin välillä on menty ehkä välipalamaisemmalla syömisellä koko päivä. Olen myös täyttänyt ruokahaluttomimpia hetkiä raakasuklaalla ja ravintolan vegeburgerilla.

Laskeskelin tässä huvikseni energiansaantini sekä mikro- ja makroravinteet tyypilliseltä päivältä ruokahaluttomana ajanjaksona. Normaalisti en laske mitään, sillä en koe sen olevan tarpeellista. Nyt kuitenkin halusin tietää, saanko energiaa riittävästi toipumiseen ja miltä vitamiinien sekä kivennäis- ja hivenaineiden saanti näyttää.

Yllättäen se näyttikin aika hyvältä: Energiansaannista ei ainakaan tällä hetkellä ole siis akuuttia huolta, sillä lukema näytti pyörivän reippaasti parin tonnin paremmalla puolella. Kiittäkäämme siis maapähkinävoita energiatankkaukseni turvaamisesta! Myös mikroravinteiden saanti näytti olevan riittävää, samoin kuitu, pehmeät rasvat, hiilihydraatit ja proteiini. Proteiinia tosin näyttäisi tulevan melko runsaasti, mutta tässä tilanteessa se saattaa olla jopa eduksi. Nyt kun tosiaan näyttäisi siltä, että Crohnin tauti on jälleen aktiivinen ja tulehdus jyllää suolistossa, joten proteiinia tarvitaan hieman normaalia tilannetta enemmän. Tulehdus nimittäin lisää energian ja proteiinin tarvetta, mutta myös heikentää ravintoaineiden imeytymistä: Osa protskuista ja vitamiineista päätyy siis suoraan pönttöön.

DSC_1466

Tiedän tämän olevan väliaikaista, joten en jaksa tilanteesta hirveästi stressata. Ruokahalu palaa kyllä kunhan saadaan suolet kuntoon ja mimmi taas liikkeelle!

Onko sulla ollut haasteita riittävän syömisen kanssa? Tai vinkkejä ruokahalun palauttamiseen? Jaa tarinasi kommenttiboksiin! 🙂

4 thoughts on “Mitä syödä, kun ei tee mieli syödä?

 1. Mulla on ollut vaikeuksia syödä riittävästi lähinnä silloin kun toivuin syömishäiriöstä ja tietenkin kuumeessa tai vatsataudissa.
  Kipeänä ollessa ainakin minulla jää energiamäärä alle kulutuksen, mutta toisaalta olen hyvin harvoin kipeä, niin en usko että siitä on paljoa haittaa. Kipeänä tekee mieli just kaikkea kylmää, esim. Raakakakkua pakastimesta, jogurttia, hedelmiä ja marjoja. Vatsataudissa tekee mieli kalkkunaleikkeleitä kamalasti, varmaan se suola 😀

  Liked by 1 person

  1. Syömishäiriöstä toipuminen on tietysti ihan oma lukunsa, siinä se henkinen kuorma lisää ruokahaluttomuutta ja syömisen haastavuutta. Kipeänä oleminenkin on aika lailla poikkeustilanne, eikä siitä juuri ole haittaa jos muutaman päivän syö energiankulutuksensa alle 🙂
   Haha, samaistun muuten noihin kalkkunaleikkeleisiin 😀

   Like

 2. Mä olen kärsinyt satunnaisesti ruokahalun puutteesta ainakin yli 15 vuotta. Nälkä on, mutta ei vaan tee mieli syödä mitään. Lääkärille joskus vuosituhanteen vaihteessa asiasta valitin ja hän totesi kyseessä olevan jonkun sortin nimetön syömishäiriö. Tai “syömishäiriö”. Ja kuten sinäkin sanoit, niin silloin ei kannata niin katsella terveellisyyttä vaan keskittyä siihen, että jos mikään edes vähän maistuu niin sitä sitten. Terveellisiin vaihtoehtoihin voi palata sitten, kun ruoka taas maistuu. Inhottava vaiva, kun tosiaan on vaikea keksiä mitä voisi näinä hetkinä syödä. Pahimmillaan juon sitten litratolkulla mehukeittoja.

  Liked by 1 person

  1. Tosi ikävä kuulla, että sulla on jo noinkin pitkään ollut tällaista vaivaa! Mulla ruokahalu palasi aikalailla, kun pääsin taas liikkumaan.
   Oletko miettinyt, että kävisit lääkärin sijaan ravitsemusterapeutilla? 🙂 heillä on lääkäreitä enemmän tietoa ravitsemuksesta ja syömiseen liittyvistä ongelmista.
   Tärkeintä tosiaan olisi saada riittävästi energiaa, vaikka sitten niistä herkuista jos ei mitään muuta saa alas. Näinkin lyhyen kokemuksen myötä olin kyllä ihan hämmentynyt, että mitäs kummaa sitä tässä söisi….
   Toivon että ruohalun puutteeseesi löytyisi ratkaisu! Kiitos kun kommentoit! ❤

   Like

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: