Kesäherkku – Raikas raparperipiirakka

Kenelle tulee raparperista aina mieleen kesä? Mulle tulee välitön fläsh back kesäpäiviin, jolloin käytiin poimimassa aamupäivällä raparperit shortseissa ja saappaissa. Aurinko paistoi niin kirkkaasti, että piti vetää lippis syvälle päähän. Raparperit näyttivät vähintään yhtä pitkiltä kuin minä ja lehdet muistuttivat mielestäni viidakkokasveja. Raparperia leikatessa ilmassa leijaili tuttu kirpsakka tuoksu. Viidakkosaalis kannettiin tahmein käsin sisälle. Äiti pyöräytti pitkulaisista varsista pehmeän raparperipiirakan, jota syötiin makean vaniljakastikkeen kanssa. Ihania (maku)muistoja!

Olin suunnitellut reseptin päässäni valmiiksi jo aiemmin, joten sormet syyhyten odotin raparperikauden alkamista. Halusin päästä hyödyntämään makumuistoa lapsuudesta ja yhdistää siihen hieman omaa twistiä!

DSC_1355

Kuten varmaan tiedätte, tykkään vääntää ja kääntää reseptejä terveellisempään muotoon. Olen edelleenkin sitä mieltä, ettei kaiken aina tarvitse olla terveellistä. Sopiva määrä mutakakkua silloin tällöin pitää tytön iloisena ja pyllyn pyöreänä. Arjessa luotan kuitenkin erilaisiin terveysherkkuihin, sillä rakastan sitä fiilistä, kun voi syödä tajuttoman herkullista, mutta samalla hyvinvointia tukevaa ruokaa!

Tässä reseptissä raparperin kirpeys yhdistyy maukkaaseen manteliin, joka antaa gluteenittomaan leivontaan lisää makua ja suutuntumaa. Kirpsakkuuden vastapainoksi makeutta tuomassa ovat tuoretaatelit ja kypsä banaani. Mausteisuuden ja mummolafiiliksen puolestaan takaa kardemumma.
Ja hei, yksi randomraaka-aine pitää aina reseptissä olla! Tämän piirakan pohjaan tulee nimittäin kikherneitä. Lupaan, etteivät ne maistu ollenkaan läpi! Kikherneet tuovat lisää sekä koostumusta, että ravintoaineita – Kuitua, kasviproteiinia, hitaasti imeytyvää hiilihydraattia. Lisää palkokasvien huipuista hyödyistä voit lukea tästä tekstistä!

DSC_1357.JPG

Raikas raparperipiirakka

1banaani
3 taatelia
4 munaa
1prk (valutettuna 230g) kypsiä kikherneitä
  0,5dl + 2dl mantelijauhoa
2 tankoa raparperia, kuorittuna
½tl kardemummarouhetta

Tarjoiluun jogurttia, soijajogurttia tai kaurajogurttia

Soseuta banaani, taatelit, munat ja kikherneet tasaiseksi taikinaksi. Jatka niin pitkään, että kikherneet ovat täysin soseutuneet. Sekoita joukkoon 0,5dl mantelijauhoa ja kardemumma. Kaada seoksesta noin 2/3 pieneen silikoniseen piirakkavuokaan. Jos sinulla ei ole silikonivuokaa, käytä tavallista piirakkavuokaa ja voitele reunat!

Sekoita 2dl mantelijauhoa lopun taikinan joukkoon. Kuori ja pilko raparperit. Lisää raparperipalat tasaisesti vuokaan ja lusikoi päälle loput taikinasta. Pinnan voi taiteilla ihan miten tykkää, ei tarvitse olla erityisen tasainen!

Paista 175-asteisessa uunissa noin 30min. Laita lopuksi vielä kiertoilma päälle muutamaksi minuutiksi, jotta piirakka saa kauniin värin. Anna leipomuksen jäähtyä ennen tarjoilua vähintään huoneenlämpöiseksi, sillä kuuma piirakka ei välttämättä pysy kasassa. Tarjoile valitsemasi jogurtin kanssa!

DSC_1359.JPG

Kylläpä muuten maistui! Parasta tällaisessa herkussa on, että annoskoko saa olla normaalia piirakkapalaa isompi: Mikä onkaan hauskempaa, kuin vedellä treenin jälkeen palkkariksi kakkua rasiasta? Tätä voi syödä aamupalaksi, iltapalaksi tai välipalaksikin. Me itseasiassa syötiin tätä tuoreeltaan lounaaksi. Hups.

Onko sulla jotain muistoja raparperiin liittyen? Oisko tässä ainesta tämän juhannuksen herkuksi? 🙂

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: