Elämää ihmiskokeessa

Jos olet lukenut blogiani sen aiemmissa sijainneissa, niin tiedät varmasti että minulta vatsavaivoja, yliherkkyyksiä ja allergioita löytyy. Olenkin suorittanut monesti eri ruokien eliminointijaksoja ja kokeillut jälleen palauttaa niitä takaisin ruokavaliooni. Kutsun näitä rupeamia aina ihmiskokeiksi!

Nyt olisi taas luvassa pieni ihmiskoe. Voisin kertoa tähän lyhyesti taustaa tämän hetken ruokavalinnoistani, jotta kävisi paremmin selväksi miksi ne näyttävät siltä miltä näyttävät. Jos tausta ei kiinnosta tai se on sulle tuttu, voit hyvin hypätä myös tekstin loppuun!

DSC_0807

Minulla on todettu Crohnin tauti vuonna 2014. Se käytännössä tarkoittaa, että suolistoni immuunipuolustus on volyymillä miljoona ja hyökkää oman kudoksen kimppuun. Tämä taas aiheuttaa tulehdusta, kipua ja lukuisia ikäviä vatsaoireita (lue = paljon kakkaa ja vessakertoja).
Crohnin taudin puhkeamisen aikaan minulle ilmeistyi myös lukuisia allergioita suoliston heikentyneen kunnon sivuvaikutuksena. Maitotuotteet, ruis, ohra, vehnä, kaura, tattari, maissi, seesaminsiemenet, jotkin pähkinät, melonit ja omenat aiheuttivatkin allergiaoireita. Kalalle olen ollut allerginen niin kauan kuin muistan, samoin mereneläville. Eliminoin nämä uudet allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet täysin ruokavaliostani tuolloin vuonna 2014, mutta aloitin seuraavana vuonna kokeilemaan maltillisesti, josko osa edes tuosta listasta sopisi minulle.

Crohnin tauti on ollut aika hyvin hanskassa lääkkeillä, vatsa on voinut hyvin ja olen pystynyt syömään osaa aiemmin allergisoivista ruokista. Vehnä, ruis, ohra ja maito ovat olleet pahimmat allergeenit, niitä en ole tähänkään päivään mennessä pystynyt syömään. Lisäksi olen viime aikoina saanut syödä myös niin sanottuja helposti vatsaa ärsyttäviä ruokia, kuten papuja, kikherneitä ja kaaleja. Ainakin tähän asti.

 

Tattaripuuro, siemenet

Ihan viime viikkoina olotilani on kuitenkin huonontunut merkittävästi. Syynä lienee stressinpaholainen, joka alkoi kun rakkaani joutui äkillisesti sairaalaan. Tällainen empaattinen ja herkkä ihminen helposti reagoi koko kehollaan: Mulla oli keho täysin sekaisin, kireä ja uupunut sekä vatsa kääntyi ihan ympäri.
Sen jälkeen vatsa ei olekaan ollut enää hyvä, vaikka mitä söisi. Käyn toki lääkärissä sulkemassa pois suuremmat tulehdukset, mutta haluan kuitenkin edistää toipumista myös omatoimisin keinoin. Stressin purkauduttua menee yleensä joka tapauksessa hetki, että olotila normalisoituu. Ajattelin, että yritän olla ärsyttämättä suolistoa yhtään enempää vaan annan sille lepoaikaa.

Olen myös alkanut epäillä, että olen uudelleen allergisoitunut kauralle. Byhyy! Syy lienee puhtaasti siinä, että olen hieeeman innostunut sen lisäilyn kanssa. Ruokavalioni on pääsääntöisesti sisältänyt kaurapuuroa, kauraleipää, kauramaitoa, kaurajogurttia, nyhtökauraa… Aika hirveän paljon kauraa siis!
Havahduin tilanteeseen kun huomasin, että puuroannoksen jälkeen tuli aivan älytön väsy. Aloin tarkkailla tilannetta ja huomasin kaurajogurtin tekevän kurkun limaiseksi ja olon todella tunkkaiseksi. Sitten huomasinkin, että oikeestaan koko ajan vähän väsyttää ja on tunkkainen tukala olo.

Päätin siis hyvästellä hetkeksi kauramaitolatteni (nyyh) ja vaihtaa ruokaympyräni sisältöä. Kauramaidon sijaan kahviin lorahtaa siis mantelimaitoa, puuro vaihtuu tattariin, kvinoaan tai hirssiin, ja välipaloihin joutuu käyttämään vähän mielikuvitusta! Nyhtökauran sijasta lautaselle pääsee ainakin kikherneitä, quornia, pähkinöitä, riisiproteiinia, kananmunia, hernefalafeleja ja ehkä myös tofua mikäli se ei aiheuta vatsakatastrofia. Mikäli vatsa äityy oikein hankalaksi, täytyy ehkä turvautua kanaan – se ei ainakaan aiheuta mitään ongelmia. Pavut, kaali ja sipulit saavat hetkeksi jäädä myös taka-alalle.

DSC_0804

Oikeastaan tämä on taas aika mielenkiintoinen ihmiskoe, eipähän pääse urautumaan syömistottumusten suhteen! Kokeilen todennäköisesti olla ainakin kuukauden tällä vähemmän kauraisella ruokavaliolla ja testailen sitten uudestaa miltä tuntuu. Tervetuloa siis jälleen seuraamaan ihmiskoetta!

P.s. Postailen myöhemmin tarkempia kuvauksia siitä mitä oikeastaan syön! Vaihtoehtoja kyllä löytyy 🙂

Pirteää sunnuntaita sinulle!
❤ Heidi K.

5 thoughts on “Elämää ihmiskokeessa

 1. Hei!
  Itselläni on hyvin samankaltainen tilanne ollut pitkään. Minulla on allergia vehnälle ja näinollen nyhtökaura ja kaurajogurtit ja muut valmisteet eivät sovi, sillä niissä on hiukan jäämiä viljoista. Oatlyn sivuilla todetaan, että vehnäallergiselle heidän tuotteensa eivät sovi. Tavallinen gluteiiniton kaura minulle sopii. Mietinkin että voiko sinullakin olla herkkyyttä nimenomaan kauravalmisteille kun kerroit, että gluteiinipitposet viljat ovat haasteellisia sinulle. Tässä vain yksi lisäpuoli tilanteeseen, toki itse varmasti tunnet parhaiten kehosi ja mikä sopii tai ei sovi.

  Liked by 1 person

  1. Moikka Maiju! Kiva kun kommentoit 🙂 vehnäallergia on kyllä paha, se voi oireilla tosi pienistäkin määristä. Mullakin itseasiassa pahin allergeeni oli vehnä (kalan lisäksi siis)! Hyvä kun sanoit, voi tosiaan olla että vain nuo valmisteet ovat ongelmallisia. Testailen ensin tätä täyseliminaatiota hetken aikaa ja kokeilen sen jälkeen puhdaskauraa 😊 kiitos!

   Like

 2. Heii, ihanaa jos blogisi aktivoituu 🙂 Olen jo hyvin pitkään lukenut mielenkiinnolla sinun juttujasi, varmaankin aika alusta asti 🙂 Aiheesi ja tyylisi kiinnostavat minua kovasti ❤ Siispä täällä on ainakin yksi varma lukija! Itselläni ei siis ole läheskään noin kovia vatsakipuiluja yms. mutta jonkun verran niitä kyllä riittää.. uskallan kyllä rohkeasti syödä kaikkea.. mutta joskus sitten tulee hiukan takapakkia, vatsakouruilut yms. oireet käynnistyy. Yksi juttu mikä on helpottanut vatsakouruiluja on se, että en juo samaaa aikaa kun syön ruokaa. Kahviakaan en kyllä pysty juomaan heti ison ruoan jälkeen. Tuosta kaura asiasta tuli mieleen, että itse olen monen monta vuotta yrittänyt ja kokeillut syödä sitä kuuluisaa aamupuuroa aamupalaksi, mutta ei se vaan ole lainkaan minun juttu! Olen jo pikkuhiljaa kyseisen asian oppinut 😀 Olen siis vaihtanut puuron aamupalalta- iltapalalle ❤ Ja se sopii minulle erittäin hyvin näinpäin! Olen myös lukenut, että kaura sopii hyvin iiltaan, koska sillä on rauhoittava vaikutus hiilareiden ja tryptofaanin ansiosta. Tuli vaan tässä mieleen tämmoinen juttu 🙂 Nii, tai siis en tiedä että syötkö puuron juurikin aamupalaksi..(?) Jos olet syönyt, niin mikä on ollut sinun proteiinin lähde? Ihan siis mielenkiinnosta kyselen 🙂 Aaa, ja vielä eräs kyssäri.. 😀 Heh! Olet maininnut, että olet alkanut syömään aika paljon kasvispainotteisesti.. jos saa kysyä, niin miksi näin (onko kyse eettisistä syistä..vai muuten vaan?) Jee, en malta odottaa postausta erilaisista ruuistasi, jess!!! 🙂

  Liked by 1 person

  1. Moikka Lissu!
   Ensinnäkin kiitos pitkästä ja I-ha-nas-ta kommentista! Hienoa, että olet seuraillut mukana jo noinkin pitkään 🙂
   Vatsaoireiden “vaikeus” on aina subjektiivista eli turha vertailla kehenkään toiseen. Tosi ikävää, että vatsaongelmia on ollut sinullakin. Hienoa toisaalta, että olet oppinut itse niitä helpottamaan ja tiedät vähän, mitkä ovat no go zone 🙂
   Mulla on itseasiassa auttanut myös se, ettei ihan samaan aikaan juo ja syö. Lasillinen nyt menee, mutta suurempi määrä saa mahan hölskymään ikävästi. Aamukahvitkin täytyy siis juoda hitaasti aamupalaa ennen tai jälkeen 😉
   Heheh, eihän se aamupuuro kaikkia varten ole! Mä olen syönyt kaurapuuroa vähän jokaisessa välissä ja viimeaikoina siitä on vaan tullut ikävä olo. Tänäänkin yritin syödä ennen aamukahvakuulaa aamupalaksi puuroa, mutta kovasti se vaan tökkii ja tuli huono olo. Iltapalalla puuro on parasta! Oonkin itseasissa tehnyt just niin, että aamu on alkanut kananmunilla jossain muodossa, ja (hirssi/tattari)puuron olen vedellyt välipalana tai “lounaana”. Se toimi aika hyvin ainakin minulla 🙂 Proteiininlähteenä mulla on Foodinin suklaan makuinen riisiproteiini, niin herkkua! Myös saman firman vaniljan makuinen herneproteiini toimii. Välillä on munia, joskus vetelen pelkkien pähkinöiden/pähkinävoin voimalla jos ei oo kova nälkä.
   Tottakai saa kysyä ❤ tykkään että kysellään 😀 tähän on vaan vaikea sanoa yksiselitteistä vastausta. Ehkä ihan päällimmäisenä nousisi syyksi se hyvä olo, jonka kasvisruokavalio minulle tuo. On hyvin vaikea selittää sitä eroa, liharuoka saa olon jotenkin tosi paljon raskaammaksi ja vatsa tuntuu vähän ällöltä. Viime aikoina liharuokien maku on myös alkanut tökkiä, enkä ole nähnyt väkisin syömistä tarpeelliseksi. Syön tietty sitten jos mieli tekee 🙂 Vähäisemmässä roolissa valinnoissani ovat ekologiset ja eettiset syyt, jotka ovat siellä taustavaikuttajina muovaamassa valintojani. Vaikka eläinten olot ja ilmastomuutos hirvittävät toisinaan, koen itselleni paremmaksi vaihtoehdoksi olla rajoittamatta liiaksi ruokailuani. Kohtuus ❤
   Ihanaa päivää sinulle!

   Like

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: