Supertyypit ja motivaatiopuhe

Tänään ajattelin jutella vähän motivaatiosta. Välillä tuntuu, että joillakin sitä vaan on ja joillakin ei. Tiiät varmaan ainakin yhden supertyypin, joka vaan tuntuu olevan niin täynnä motivaatiota ja paloa tekemiseen viikon, kuukauden ja vuoden jokaisena päivänä. Kun taas itse välillä käy kamppailua sohvalla motivoidakseen itseään liikkumaan, syömään terveellisesti, nukkumaan enemmän, siivoamaan kotia, lähtemään töihin tai kirjoittamaan koulutehtäviä. Miksi se ei tule niin luonnostaan kuin noilla supertyypeillä? Miksi he saavuttavat kaikki asettamansa tavoitteet ja minä vain rämmin perässä?
aurinko1
Todennäköisesti myös supertyypeillä on joskus motivaatio-ongelmia. Meillä jokaisella on myös sisällämme jatkuvasti itsepuhelua, joko kannustavaa tai lannistavaa. Kerromme itsellemme motivaatiotarinaa. Positiivinen motivaatiotarina kertoo kaikki ne syyt, miksi meidän kannattaa liikkua just nyt, miten hyvä olo siitä tulee.
Negatiivinen motivaatiopuhe puolestaan keksii kaikki ne syyt, miksi ei kannattaisi liikkua: Menen sitten huomenna, nyt oikeastaan vähän väsyttää, oisko mulla vähän nälkä, ei oikeen tunnu siltä, täytyy pestä pyykkiä, täytyy viikata sukat & silittää verhot.
Kumpi motivaatiostoori sulla pyörii päässä?
Motivaation voi myös jakaa kahteen lajiin, sisäiseen ja ulkoiseen.
Ulkoinen motivaatio saa kyllä hommiin aika nopeasti vilskettä, mutta se yleensä myös lopahtaa äärimmäisen nopeasti. Ulkoisen motivaation lähteet ovat siis itsesi ulkopuolella. Tällaisia ovat esimerksi toive muiden arvostuksesta ja ihailusta, painostus puolison tai ystävien toimesta, lääkärin määräys sekä sosiaalisen median antamat vaikutteet. Tämä voi hyvin helposti naamioitua sisäiseksi motivaatioksi eli voit luulla haluavasi jotakin, mutta lopulta kyse onkin toisten ihmisten motivaattoreista.
Supertyypeillä taas se motivaatio terveellisten elämäntapojen noudattamiseen on todennäköisesti löytynyt kaivamalla omaa sisäistä arvomaailmaa. Sisäisen motivaation tunnistaakin siitä, että se lähtee aina itsestä. Sisäisen motivaation ajamana hommat alkavat tapahtua ennemmin tai myöhemmin – jos tavoite on linjassa arvojesi kanssa, se tulee tapahtumaan. Supertyypitkään eivät siis todennäköisesti ole supertyyppejä, he ovat vain erittäin hyvin perillä arvoistaan, tavoitteistaan ja täten myös erittäin motivoituneita.
aurinko2
On siis ihan mahdollista, että sinustakin kuoriutuu vielä tuollainen supertyyppi, jolla on palava halu päästä kohti tavoitettaan. Tässä on vielä yksi mutka matkassa – myös tavoitteen täytyy olla sinulle tärkeä ja linjassa arvojesi kanssa, sillä muuten tulosta ei tule. Tästä voisin kertoa ihan elävän elämän esimerkin.
Yritin melko pitkän ajanjakson treenata salilla ulkonäkökeskeisesti. Raskasta painoharjoittelua monijakoisella ohjelmalla. Tehdä myös aerobista harjoittelua rasvanpolttoon. Syödä tietyllä tavalla ja laskea makroja. Hakkasin päätä seinään enkä saanut niitä tuloksia, joita halusin. Liikunta alkoi maistua puulta. Toisille tuo aiemmin esittämäni voi olla ihan toimiva kaava, mutta unohdin vain tärkeimmän seikan: Ulkonäkö ei motivoi minua. En halua tavoitella tiettyä ulkonäköä enää.
Minä löydän motivaation siitä, että saan sekoitella erilaisia treenejä. Kolistella isoja painoja, välillä liikkua kuin ninja, välillä joogata. Treenin tulee minulle olla hauskaa, joustavaa, haastavaa. Haluan oppia uutta, en toistaa samaa. Haluan kehittyä liikkeissä, nostaa enemmän ja punnertaa pidempää sarjaa. Haluan tehdä siistejä temppuja. Terveellisessä syömisessä minua motivoi se ihana hyvä olo ja kevyt, joka tulee terveellisestä ruoasta. Stressaamattomuus, syömisen ilo, hyvä seura ja ihanat maut. Hyvinvointi, terveys ja rentous.
Sen sijaan, että tavoittelisin tiettyä lopputulosta peilistä, tavoittelen hyvää oloa, jaksamista ja elämänmakuista elämää.
Kun löysin tämän tavoitteen ja sisäiset motivaattorini, homma lähti taas ihan uusille raiteille! Ei tosiaan tarvitse miettiä, lähtiskö treenaamaan vai ei. Samalla tavalla motivaattorit löytyivät myös työn ja opiskelun suhteen: Ensin tavoite selkeäksi, sitten työstämään omia motivaatiokeinoja.
aurinko3
Sisäiset motivaatiotekijät ovat siis linjassa omien keskeisimpien arvojen kanssa. Jos et ole ennen asiaa miettinyt, niin mietipä hetki: Mitkä ovat 5 keskeisintä arvoa juuri sinulle? Mitkä ovat sinulle kaikkein tärkeimpiä asioita?
Tiedätkö jo, mikä sinua motivoi? 🙂
~Heidi K.

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: