Mitä tarkoittaa hyvä kunto?

Minulle tulee usein asiakkaita, jotka kertovat haluavansa olla hyvässä kunnossa. Se on sinänsä melko hankala tavoite, jos ei kunnolla osaa määritellä mitä haluaa. Hyvä kunto kun on niin subjektiivinen käsite: Kaikilla on omanlaisensa määritelmä hyvälle kunnolle.
Heräsinkin siis pohtimaan hieman enemmän, mitä itselleni hyvä kunto tarkoittaa.

Varsin monelle “hyvä kunto” tarkoittaa ulkoista habitusta. Hyvässä kunnossa oleva ihminen pitää siis huolen kropastaan. Aikakaudesta riippuen hyvän kunnon määritelmä muuttuu aina hieman: Tällä hetkellä vallalla on lihasbuumi. Aiemmin se on saattanut olla äärimmäinen laihuus, sitä ennen pieni pyöreys. Itse alalla töitä tekevänä jossakin määrin liitän hyvän kunnon esimerkiksi lihasmassan määrään, mutta paljon tärkeämpiä ovat muut tekijät. Lihasmassa nimittäin on melko voimakkaasti yhteydessä esimerkiksi toimintakykyyn vanhetessa sekä jaksamiseen omassa arjessa.

Liitän melko vahvasti hyvän kunnon fyysiseen suorituskykyyn. Hyvät voimatasot kertovat paljon kunnostasi: Kuinka hyvin jaksat nostaa raskaita kuormia? Koska noh, mitä enemmän sinulla on voimaa, sitä vähemmän tavalliset arjen nostelut kuluttavat voimavarojasi. Kauppakassit, portaat tai vaikka molemmat samaan aikaan eivät tunnu missään, kun lihaskunto on hyvillä kantimilla!
Viime vuosina on valitettavasti ollut lisääntyvänä trendinä skipata kaikki kestävyysharjoitteet, koska pitää käydä salilla ja saada lihakset. Kohtuullinen aerobinen harjoittelu ei tosiaan tuhoa lihaksia, vaan voi jopa edistää lihasmassan kasvua! Aerobinen kuntosi on nimittäin suoraan yhteydessä myös kykyysi treenata: Jos kyykyssä ekana väsyvät keuhkot, voisi peruskunnon kehittäminen olla enemmän kuin hyvä idea. Peruskunnon harjoittelu on pohja terveyttä tukevalle ja turvalliselle harjoittelulle.

17571051_10213324894903673_1398471962_o

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin päänsisäinen kunto: Se että tuntee olonsa jaksavaksi, energiseksi ja vahvaksi. Millään ulkoisella tai suorituskyvyllisellä kunnolla ei ole merkitystä, jos pääkoppa ei ole kunnossa. Olen tavannut kovaa urheilevia, upean näköisiä ihmisiä, joiden mieli on niin sekaisin etteivät he oikeasti enää saa mitään iloa hyvästä kunnostaan. Toisille iloinen mieli tulee kahdesta erilaisesta treenistä viikossa, toinen tarvitsee sen 4-5 liikuntakertaa. Tärkeintä on kuitenkin että liikunta on iloa ja voimavaroja lisäävä tekijä eikä yksi stressitekijä lisää.

Tiivistetysti voisi siis ajatella hyvän kunnon olevan näiden kolmen osa-alueen yhdistelmä. Ulkonäkö ei ole mitään ilman suorituskykyä, eikä suorituskyky ole mitään jos myös mieli ei ole suorituskykyinen. Koko paketin tulee olla kasassa, jos haluaa olla kokonaisvaltaisesti hyvässä kunnossa.

Miltä tämä kuulostaa teidän korvaanne? Mikä on sun määritelmä hyvästä kunnosta? 🙂
~Heidi K.

2 thoughts on “Mitä tarkoittaa hyvä kunto?

 1. Juurikin näin! 🙂 Talvis aikaa enempi tullut vaan harrastettua punttailua .. ja kun kevät tulee niin ulkojuoksut, rappuskävelyt alkavat kiinnostamaan.. ja ai että se aerobinenkin tuntuu niin hyvältä! 🙂 Alkuun meinaa kunto olla huono- mutta muutamien kertojen jälkeen kunto kasvaa 🙂 Ei sais sitä aeroa unohdella aina talvisaikaan.. heh.

  Liked by 1 person

  1. Näinhän se tuppaa menemään! Talvisin ulkoilu loskassa ei oikein nappaa ja sisällä se on… noh aika tylsää 😅 onneksi kun pohjakunto on hyvä, kunto palautuu aika nopeasti kun alkaa taas juosta tai pyöräillä 😊 mä elän ihan viharakkaussuhteessa noiden meidän virtuaalispinningien kanssa: toisaalta niin kivaa hikoilua, toisaalta taas aika rääkkiä…
   Kiva kun kommentoit 😊

   Like

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: