Mitä on terveellinen ruoka – ja mitä se ei ole?

Terveellisyydelle on nykyään hyvin monenlaisia ja monenkirjavia määritelmiä. Heräsin pohtimaan aihetta viikonloppuna, kun huomasin oman ajatteluni muuttuneen melko radikaalisti viime vuosien myötä. Mitä siis mielestäni on terveellinen ruoka – ja mitä se ei ole?

Ihan ekana tulee tietysti mieleen, että terveellinen ruokavaliokokonaisuus sisältää yksilölle sopivan määrän energiaa sekä energiaravintoaineita eli hiilihydraatteja, rasvoja ja proteiinia. Riittävästi kuitua, sopivasti suolaa ja vain vähän sokeria. Kasviksia vähintään puoli kiloa päivässä. Jos mennään hippusen syvemmälle, terveellinen ruokavalio sisältää yksilölle välttämättömät ravintoaineet, kuten kivennäis- ja hivenaineet sekä mineraalit. Mielellään ihan ravinteikkaasta ruoasta otettuna, eikä purkin pohjalta kaavittuna. Vettä se pari litraa nestetykseen.

Sitäkö se terveellinen ruoka on? Makroja, energiaa ja ravinto-aineita? Ei. Terveellinen ruoka on niin paljon muutakin kuin vain vatsantäytettä. Tottakai se sitäkin, syömme jotta saisimme polttoainetta ja jaksaisimme päivittäiset askareemme. Samoin ravinteita tarvitaan lukuisissa prosesseissa elimistössämme ihan joka päivä.

dsc_0925

Tämä on kuitenkin hyvin yksinkertaistettu näkemys terveellisestä syömisestä. Terveelliseen syömiseen liittyy kuitenkin monia muitakin näkökulmia, joita ei aina arjen pyörteissä tule ajatelleeksi. Tässä alla muutama ajatus:

Terveellinen ruokailu on makunautintoa ja iloa.
Ruoan pitäisi tuottaa nautintoa ja elämyksiä. Kenenkään ei päivästä toiseen pitäisi syödä mautonta ja pahaa ruokaa. Toki makumieltymykset eroavat ja mikä toisen mielestä on superhyvää, onkin toiselle kauhistus. Pääsääntöisesti terveellisen ruoan tulisi kuitenkin olla omaan makuun soveltuvaa, paljon on kokkaustyylistä kiinni. Kenenkään ei ole pakko syödä parsakaalia, jos siitä ei oikeasti tykkää. Vaikka parsakaali on terveellistä, ei se ole eduksi sinun terveydellesi, mikäli aina tulee paha olo tai ällötys sitä syödessä.
Ja hei, jos syö viikot omasta mielestä pahaa/tylsää ruokaa, niin mitäs tapahtuu viikonloppuna kun “saa syödä”? Just sayin.

Terveellinen ruokailu on vireystilan tukemista ja energiaa.
En tiedä oletko koskaan huomannut, mutta monesti kun on tosi nälkä, on myös väsy. Silloin kun verensokeri alkaa tipahtaa, myös vireystila usein laskee melko matalalle. Työkaveri tai puoliso huomaa tämän usein tiuskivasta äänensävystä ja kiukuttelusta (not me…). Energiatason tipahtamista voi ehkäistä syömällä säännöllisesti täysipainoisia aterioita ja ennen kaikkea syömällä tarpeeksi.

Terveellinen ruokailu on sosiaalinen tilanne.
Aika harva meistä syö jokaisen ateriansa yksin. On perheiden kesken aamupaloja, työpaikkalounaita, viikonloppupäivällisiä ravintolassa, kahvihetkiä töiden jälkeen sekä yhteisiä iltapaloja. Nämä ovat tärkeitä hengähdystaukoja arjen lomassa, hetkiä jolloin voimme pysähtyä ja kuunnella ympärillä olevia ihmisiä. Kerrata päivän tapahtumia, suunnata ajatuksia pois kiireistä tai suunnitella tulevaa. Ja samalla ravita itseämme.
En tiedä sinusta, mutta minusta yhdessä valmistettu ja syöty ruoka maistuu sata kertaa paremmalta ja täyttääkin ihan eri tavalla!

DSC_0809.JPG

Terveellinen ruokailu on äärimmäisen yksilöllistä.
Erilaisia ruokavalioita on just niin monta kuin on syöjiäkin. Tismalleen sama ruokailumalli ei sovi kaikille, mutta se ei tarkoita, etteikö suuntaviivoja voisi piirtää yleisten suositusten muodossa. Terveellisyys voi tarkoittaa eri asioita eri henkilöille. Kokeilemalla selviää melko hyvin minkälainen ateriarytmi, aterioiden koostumus ja annoskoko yksilölle sopii. Meitä kun ei ole kahta samanlaista.

Terveellinen ruokailu on ikään sidottua.
Terveellinen ruokavalio on aika erinäköinen 5-vuotiaana ja 75-vuotiaana. Ikä tarkoittaa muutoksia kehossa. Ruokavalion kuuluu siis luontaisesti muuttua kehon muutosten myötä. Tämä ei tietenkään tarkoita, että lapsen tulisi syödä vain lapsille suunnattuja sokerijogurtteja tai -muroja. Tai ikääntyneen täydennysravintovalmisteita tai vanhan ajan pullia. Ikääntynyt tarvitsee vähän enemmän proteiinia, lapsi hieman vähemmän.

Terveellinen ruokailu on osa arvomaailmaa.
Omia arvoja ilmennetään nykyisin entistä voimakkaammin omien ruokailutottumusten kautta. Osa kannattaa luomutuotantoa, toiset tukevat kotimaista, kolmannet kasvisruokavaliota, jotkut kaikkia näistä. Myös ruokailun arvomaailma tulee ottaa huomioon terveellistä ruokavaliokokonaisuutta koostettaessa.

Terveellinen ruokailu on joustavuutta.
Terveelliseen syömiseen kuuluu osana joustavuus. Pyritään tekemään niitä hyviä valintoja suuri osa ajasta, mutta voidaan tehdä kompromisseja silloin tällöin. Maailma ei kaadu yhteen palaveripullaan tai perjantaiburgeriin, vaan se jatkuu aterian jälkeen ihan normaalisti.

Terveellinen ruokailu on tunteita.
Ruokaan liittyy paljon muistoja. Yksi ruokailukerta voi viedä taaksepäin vuosia, jopa vuosikymmeniä. Mummola ja vasta leivottu pulla, kesäisten hauskojen mökkireissujen savuntuoksuiset makkarat, sen ekan poikaystävän kanssa syödyt jäätelöt sekä hääpäivän skumppa. Yksittäinen ruoka voi myös herättää suuria tunteita – olen joskus ajatellut että en voisi elää ilman suklaata! Ruoan tuoksut, värit, koostumukset ja maut herättävät tietynlaisia tuntemuksia, jotka ovat luonnollinen osa ruokailua. Kuitenkaan suuria tunteita ei ruokailuhetkiin saisi sitoa, sillä se usein johtaa ongelmalliseen tilanteeseen, jossa elämän solmukohtia yritetään ratkoa ruokailun keinoin. Se taas on yleensä huono idea.

Terveellinen ruokailu on tavoitteesta riippuvaista.
Terveellinen ruokailu tarkoittaa melko eri asiaa toimistotyöntekijälle ja ammattiurheilijalle. Painopiste on erilainen: Toimistotyöläisellä tulee keskittyä enemmän sopivan energian- ja ravintoaineiden saannin tasapainoon, kun taas urheilijalla painopiste on selkeästi oman urheilulajin tukemisen ja palautumisen optimoinnissa. Näistä kahdesta erilaisesta tavoitteesta löydetään varmasti yhtäläisyyksiä, mutta kyseessä on kuitenkin kaksi hyvin erilaisen näköistä terveellistä ruokavaliota.

Mitä terveellinen ruokailu ei ole? Ehdottomuutta, rajoittamista, kieltoja. Stressaamista. Ahdistumista. Sitä, ettei voida joustaa koskaan ikinä missään tilanteessa. On olemassa monia tapoja koostaa terveellinen ja toimiva ruokavalio, mutta nämä elementit eivät siihen kuulu.

Huomattavasti monimutkaisempaa kuin kalorit sisään – kalorit ulos.
~Heidi K.

2 thoughts on “Mitä on terveellinen ruoka – ja mitä se ei ole?

 1. Hei!
  Olisin kysellyt asiasta, josta muistaakseni et ole kirjoittanut. Muistan, että olet kärsinyt aiemmin vuosia vaikeista suolisto-oireista. Minua kiinnostaisi tietää, mistä sait avun ongelmaan kun näytät pystyvän nykyisin syödä suolistolle haasteellisia ruoka-aineita runsaasti. Ymmärrän jos haluat pitää asian yksityisenä. Minua vain kiinnostaa asia kun itse joudun rajaamaan ruokavaliostani paljon fodmapeja sisältävät ruoat vatsaoireita hallitsemiseksi.

  Like

  1. Moikkamoi! Voisin tottakai kirjoittaa aiheesta 🙂 kiitos vinkistä!
   Semmoinen tekijä täytyy kuitenkin heti paljastaa, että syy löytyi suolistosairaudesta. Ei siis varsinaisesti ruokavaliosta, vaikka rajattu ruokailu silloin hieman oireita helpottikin 🙂

   Like

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: