Onko sheikkeristä syöminen noloa?

Kevään aikana olen viettänyt tunnin jos toisenkin junassa tai bussissa. Arviolta noin 96 tuntia. Lienee ihan selkeää, että jossain välissä on ollut pakko myös syödä matkan aikana. Olen törmännyt mielenkiintoiseen ilmiöön. Eväitä syödessäni kohtaan ihan avointa tuijottamista ja paheksuvia katseita. En tiedä mistä lähtien omat eväät ovat olleet joku pahemman luokan synti.

Omiin eväisiin ei juurikaan kannusteta esimerkiksi junassa. Tämän sain kokea, kun törmäsin astetta tiukempaan ravintolavaunun tätiin. Puolityhjässä ravintolavaunussa mitä ilmeisimmin häiritsin muita asiakkaita syömällä nurkkapöydässä riisikakkuja. Tietysti ymmärtäisin häiriön, jos vaunu olisi ollut tupaten täynnä ja olisin vienyt tilaa maksavilta asiakkailta. Kuitenkaan eivät minun omat evääni vaikuttaneet päätökseeni olla ostamatta ravintolavaunun safkoja. Söin ne eväät sitten omalla paikallani tai vaunussa, en kuitenkaan olisi ostanut junaravintolan ylihinnoiteltuja annoksia.


Tosiaan, miksi omia eväitä niin paheksutaan? Eikös sen pitäisi olla vain hyvä juttu? Jokaisen täytyy kuitenkin syödä, joten miksei niitä eväitä voisi pakata mukaan! Siinä myös säästää aivan todella huomattavan summan rahaa. Lisäksi voi varmistaa, että ruoka on terveellistä ja ravitsevaa. Tällaiselle ruokavaliovammaiselle on myös erittäin tärkeää, että tietää mitä ruoka sisältää: Pahimmillaan väärä ruokavalinta voi johtaa hengenvaaralliseen tilanteeseen.
Faktahan on se, ettei koskaan voi tietää toisen ihmisen taustoja. Se sheikkeristä ruokaileva saattaa olla vakavasti allerginen, hänellä voi olla ruokavalioon vaikuttava sairaus, hän saattaa olla opettelemassa uusia elämäntapoja ja ekaa kertaa valitsi nyt terveellisemmät eväät. Sheikkeristä syövä saattaa myös vaan haluta syödä terveellisesti ja tukea sitä kautta hyvinvointiaan. Toki hän voi olla myös fitnesskisaaja kisadieetillään. Pointti on kuitenkin se, että mitä sitten vaikka hän olisikin? Itseäni on useampaan kertaan selän takana kuiskutellen luultu fitnessihmiseksi. Miksi fitnessharrastus tai vain oletus siitä riittää nostattamaan ihmisten ärsytyskynnyksen tappiin? Mielenkiintoista on myös, että näitä oletuksia tehdään vain sheikkeristä ruokailun perusteella.

Eväiden laatu vaikuttaa myös olennaisesti ympäröivien ihmisten reaktioihin. Suklaapatukka, pillimehu tai kolmioleipä ei juurikaan herätä tunteita. Mutta odotahan kun kaivat esille sen pinkin sheikkerin täynnä marjoja, banaania ja pähkinöitä. Puhumattakaan kunnon annoksesta kanaa, riisiä ja kasviksia! Terveelliset eväät vaikuttavat olevan jokin tabu ja yleinen käsitys lienee että matkalla saa mättää. Hyvinvointia edistävät valinnat ovat kuitenkin ihan yhtä helppoja eväitä ja paljon parempia sinulle pidemmällä aikavälillä. Ne vaativat vain pientä etukäteisvalmistelua.
Sillä ei nyt juurikaan ole väliä jos kerran kesässä juna matkalla nappaa sen snickersin. Ei tietenkään! Jos kuitenkin matkustaa useita kertoja kuussa tai jopa viikossa, ei ehkä ole järkevää turvautua aina pikaratkaisuihin.

Lopputulemana voisin sanoa, että minun mielestäni sheikkeristä syöminen ei ole noloa ja eväät ovat fiksu ratkaisu. Jos voi huolehtia terveydestään myös matkalla, miksi ei niin tekisi? 🙂

INFO: Lisäsin tuonne bannerin alapuolelle nyt välilehtiä. Kakkosvälilehdessä on tietoa pt-palveluista ja linkki toiminimeni Facebook-sivuille. Lisäksi klikkaamalla välilehtiä FB ja IG pääsee suoraan blogin Facebook-sivuille sekä Instagram-tililleni. Feel free to follow 🙂

4 thoughts on “Onko sheikkeristä syöminen noloa?

 1. Oon huomannut saman! Aina, kun kaivan evääni, ihmiset tuijottelevat, kun huomaavat, että oho, sehän syö esimerkiksi jonkun ruoka-annoksen (itsetehtynä muovipurnukassa) tai omenaa ja porkkanoita… 😀 Kyllähän ihmiset kuskaavat töihinkin lounaat ja välipalat ties missä purkeissa, sheikkereissä ja paketeissa! Kai matkustaminen on niin tylsää, että katsomisesta saa viihdykettä tai ärsyttävää, että pitää nipottaa jostain, mitä itse ei vain viitsi tehdä? 😀 Itse myös melkoisena ekoihmisenä mieluummin kuskaan omat rasiat ja tiskaan kotona kuin otan kaupan kertakäyttöroskaan vuorattua kamaa (joissain tilanteessa toki näinkin!) 🙂

  Like

 2. Se on jännä juttu, miten se ilme muuttuu kun rasiasta paljastuu bataatti-jauheliha-kombo 😀
  Ehkä se on myös tuo tylsyyskomponentti! Hyvä pointti tuo ekologisuus, enpä tullutkaan ajatelleeksi. Täytyy kantaa omat purkkini jatkossa entistä suuremmalla ylpeydellä 🙂
  Kiitos kun kommentoit!

  Like

 3. Kärsin junassa tosi pahasta matkapahoinvoinnista ja kun joku vieressä avaa eväsrasian, josta tulee jonkun voimakkaasti haisevan ruuan tuoksu niin joudun kaivamaan oksennuspussia. Tonnikala ja keitetty kananmuna ovat pahimmat oksetuksen aiheuttaja ainakin minulla.

  Eli julkisissa eväitä syöville voisi esittää toiveen, että ei mitään voimakkaasti haisevaa ruokaa. Muuten eväiden syönti on tosi järkevää ja harrastan sitä itsekin.

  Like

 4. Jooo siis ughh, tonnikala! Se on muutenkin yksi pahimmista hajuista minkä tiedän 😀 harva ruoka kyllä huoneenlämpöisenä tuoksuu mitenkään järin herkulliselta…

  Ihan ymmärrettävä toive kyllä, varsinkin jos matkapahoinvointi on noin voimakasta! Epähaiseville eväille peukku! 🙂

  Like

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: