Millainen on hyvä personal trainer?

Eilisen huikeat asiakkaat korkeakoululiikunnan Sykettä-trainer palvelussa saivat minut pohtimaan personal trainerin ammattia ja ominaisuuksia. Ohjauksien jälkeen fiilis oli aivan älyttömän hyvä koko päivän! Minulle vahvistui entisestään, että personal trainerin työ on juuri minua varten. Haluan kehittyä yksilövalmennuksessa niin pitkälle kuin voin, yhä paremmaksi ammattilaiseksi.
Myös pt-koulutuksen etenemisen myötä olen alkanut muodostaa yhä vahvemmin omaa näkemystäni hyvästä valmentajasta. Minkälaisia ominaisuuksia hyvällä valmentajalla on, miten hän kohtelee asiakkaita, minkälainen asenne on loistavalla trainerilla?

Mielestäni hyvä valmentaja on asiantunteva ja kouluttautunut. Tekniikat ovat hallussa ja harjoittelussa turvallisuus on keskeisenä lähtökohtana. Miten asiakas voisi kehittyä, jos hän on kokoajan rikki? Harjoittelun suunnittelussa huomioidaan kuntotason ja liikkuvuuden lisäksi myös muu elämä, eikä viiden lapsen yksinhuoltajalle lyödä kymmentä treeniä viikkoon.

Näkemys hyvinvoinnista on kokonaisvaltainen ja laaja. Hyvä valmentaja oikeasti ymmärtää, mihin juuri tällaisella harjoittelulla vaikutetaan ja millainen harjoitusohjelma tukee juuri tämän asiakkaan tavoitetta. Osaaminen yltää muuhunkin kuin käsipainon liikutteluun: Vähintäänkin perustiedot tulisi olla hallussa eri liikuntamuodoista, perussairauksista, ravitsemuksesta ja unesta. Ammattitaitoinen valmentaja myös tunnistaa oman osaamisensa rajat ja osaa tarvittaessa ohjata asiakkaan eteenpäin oikeanlaisen avun löytämiseksi.

Hyvä valmentaja ottaa asiakkaan vastaan yksilönä, ei vain tulonlähteenä. Hän neuvoo, kuuntelee ja on tukeva muutoksessa. Valmentajan tulee osata kaivaa asiakkaasta esiin hänen yksilölliset haasteensa ja kannustaa voittamaan ne. Personal trainerin pitää myös osata kuunnella asiakastaan: Hyväkään harjoitusohjelma ei toimi, jos harjoitukset eivät toteudu. Hyvä valmentaja koettelee asiakkaan rajoja sopivasti ja hyvällä tavalla, tunnistaa milloin voi puskea pidemmälle ja milloin tulee löysätä.

Mielestäni hyvän valmentajan tulee myös olla motivoiva. Elää kuin opettaa. Kannustaa ihmisiä omalla esimerkillään kohti terveellisempiä elämäntapoja. Inspiroida ottamaan hyviä juttuja mukaan omaan arkeen. Tämä pätee toki ulkonäköön, mutta ehkä entistäkin enemmän asenteeseen ja tekemisen meininkiin! Asiantuntevan trainerin olemuksesta heijastuu sekä sisäinen että ulkoinen hyvinvointi.

Tiukka saa olla, muttei tiukkis. Harjoittelusta, syömisestä ja siinä sivussa myös elämästä pitää pystyä nauttimaan. Mielestäni liian tiukkojen rajoitusten, kieltolistojen ja ehdottomuuden eteenpäin vieminen ei kuulu ammattimaisen valmentajan työnkuvaan. Ennemmin tulisi opettaa asiakkaalle pidemmälle kantavia työkaluja, jotka mahdollistavat paremmat valinnat ja uusien terveempien tapojen syntymisen. Tällöin saavutetut tulokset on mahdollista säilyttää läpi elämän. Mitä sitten jos silloin tällöin nukkuu huonosti, skippaa treenin tai nappaa lasillisen valkkaria iltapuuron kanssa? Tietynlainen rentous tulisi sallia sekä asiakkaalle että trainerille itselleen.

Asiantuntijuuteen kuuluu mielestäni myös jatkuva halu oppia, kehittyä ja kouluttautua lisää. Aina voi parantaa tekniikoita, opiskella ohjaamista ja laajentaa omaa osaamista. Valmennuksen tulee olla kestävällä pohjalla ja omien sanojensa takana tulee pystyä seisomaan. Virheen sattuessa hyvä pt myöntää virheensä ja korjaa tilanteen. Mielestäni juurikin kritiikin käsittely, tiedonjano sekä halu kehittyä ovat erona hyvän ja loistavan valmentajan välillä.

Siinäpä siis hieman tavoitteita, sillä aion tosiaan olla kuvailemani kaltainen ammattilainen.
Voit seurata matkaani ja ajatuksiani kohti personal traineriyttä instagrammista @heidiaalt sekä täällä blogissa tägillä Spartangearpt! Uusimmat postaukset päivittyvät myös blogin Facebook-sivulle.
Millaisia kokemuksia sinulla on henkilökohtaisista valmentajista? Onko jotain lisättävää ylläolevaan listaan? Heitähän toki kommenttia boksiin! 🙂

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: