Tuorepuuron palikkamalli – Miten valmistaa taatusti herkullista tuorepuuroa?

Kuinkakohan moni teistä yllättyi, että taas postaus käsittelee puuroa? Veikkaan ettei yksikään.
Minkäs sille voi, että iso osa resepti-ideoistani koskee erilaisia puurovariaatioita. Puuro nyt sattuu olemaan yksi ruokailuni kulmakivistä! Terveellisten liukoisten kuitujen ja hitaasti imeytyvien hiilihydraattien myötä täysjyväiset puurohiutaleet tarjoavat energiaa aamu-, väli-, ilta- ja kaikille muillekin paloille.

Puuron ei myöskään tarvitse olla tylsää. Vaikka itse voisinkin syödä veteen keitettyä suolatonta puuroa ihan tyytyväisenä, ymmärrän kyllä ettei se ehkä ole jokaiselle ihan mieluinen juttu. Pieniä juttuja muokkaamalla puurosta saa monenlaisia makuelämyksiä. Käytetty neste, kypsennys, marjat/hedelmät, kuitu- ja proteiinilisät sekä erilaiset lisuketilpehöörit luovat lukemattomia erilaisia makuyhdistelmiä. Tällä kertaa ajattelin esitellä teille simppelin ja toimivan kaavan tuorepuurokokeilujen pohjalle sekä reseptin omaan lempparipuuroon!

 

Tuorepuuron palikkamalli:

 

1 osa hiutaleita + 2 osaa hedelmää + 3 osaa nestettä + tilpehöörejä

 

Tällä kaavalla on helppo kehitellä erilaisia variaatioita tuorepuuroista. Kaurahiutaleet ovat helpoin valinta, mutta tuorepuuron valmistus onnistuu mainiosti myös tattari- tai riisihiutaleista! Banaani on hedelmistä helpoin, mutta yhtä hyvin voi käyttää esimerkiksi omena-, mango- tai päärynäsosetta. Nesteenä voi käyttää erilaisia kasvimaitoja, normimaitoa, mehua, kahvia tai miksailla edellä mainituista omat sekoituksensa.

Sitten päästään parhaaseen osaan: Tilpehööreihin! Nyt saat oikeasti käyttää luovuutta, minkälaista puuroherkkua sinun tekisi mieli? Voit hyödyntää joko klassisia makuyhdistelmiä tai lähteä leikittelemään. Olisiko tänään omppu-kanelipuuro vai kenties suklaa-chili? Tähän ryhmään kuuluvat siis mausteet, kuten kaneli, kardemumma, chili/cayenne, inkivääri, piparkakkumauste, marja- ja kaakaojauheet… Lisämaun ohessa tilpehöörit tuovat myös rakennetta. Ripaus tai kaksi rouskuteltavia pähkinöitä tai siemeniä, tahmeita taateleita tai kirpeitä karpaloita tuovat oman tärkeän lisänsä tuorepuuroon. Puuroseokseen lisättävien raaka-aineiden lisäksi tilpehöörien määritelmään kuuluvat olennaisena osana puuron päälle ripoteltavat ainekset. Maapähkinävoi, pähkinät tai mantelijauhe, marjat ja marjajauheet, pähkinät, kaakaonibsit tai tumma suklaa, hedelmät tuoreena tai kuivattuna… Puuronpäällisissä voit unohtaa sievistelyn, sillä more is always more.
Tilpehöörit luovat puurolle sielun, joten älä skippaa niitä!

Seuraavaksi olisi luvassa mun lemppareimman tuorepuuron resepti. Tässä puurossa maistuvat makea banaani ja mausteinen kaneli, suutuntumaa tuovat chiasiemenet! Maku on myös ihanan kaurainen, sillä kaurahiutaleiden lisäksi puurossa on käytetty nesteenä kauramaitoa. Jos et ole aiemmin hirveästi testaillut tuorepuuroja, niin tämä resepti on helppo ja taatusti maukas startti!

Tuorepuuro (2lle)
2 isoa banaania
2dl kaurahiutaleita
3dl vettä
3dl kauramaitoa
2rkl chiasiemeniä
½tl kanelia

Soseuta banaanit haarukalla isossa kulhossa.
Lisää kaurahiutaleet, vesi ja kauramaito.
Sekoita joukkoon myös kaneli ja chiasiemenet.
Anna tuorepuuron turvota jääkaapissa yön yli.
Aamulla jaa puuro kulhoihin ja päällystä haluamillasi lisukkeilla.
Marjat ja pähkinävoi ajavat asiansa mainiosti!

Onnea on valmis herkkupuuro isoon aamunälkään! Ja myös ihminen, joka jaksaa kärsivällisesti asetella marjoja sydämen muotoon myös nälkäisenä ❤
Miltä näyttää sun lempparipuurokombo? 🙂

3 thoughts on “Tuorepuuron palikkamalli – Miten valmistaa taatusti herkullista tuorepuuroa?

  1. Oi nam mitä puuroa!! Puuro on kyllä pop, kuten olen aikasemmin täällä maininnutkin. Voi olla että ilmojen lämmetessä tuorepuuroja alkaa näkymään “perus”puuron sijasta enemmän aamupalapöydässäni:) Täytyykin pistää tämä resepti ylös sillä vaikuttaa herkulliselta! Tuorepuurot on kyl niin käteviä eväitäkin ottaa mukaan:-)
    Ostin innoittamanasi herneproteiinirouhetta ja olenkin useasti kokkaillut kvinottoasi tai samaa mutta tattarisuurimoiden kanssa, helppoa ja hyvää:) ja ainiiin kerran kaupassa tutkiessani löysin hirssipaketin ja rupesin miettimään missä olen lukenut siitä ja muistin joskus sinun kauan sitten julkaiseman “ihmiskoe”postauksen jossa testasit hirssipuuroa–> heti menin ettimään kyseisen postauksen ja ei aikaakaan kun olin kassalla ostamassa paketin hirssisuurimoita ja kotona laiton liedenpäälle puuron keittoa varten. Vaatii oman aikansa mutta kyllä se lopussa palkitaan, hehh jo kolmas suurimo paketti menossa kun tulee useaan kertaan viikossa tehty sitä 😉 Haluan kai sanoa että kiitos vinkeistäsi, joista olen saanut paljon ideoita monipuolistamaan ja inspiroimaan omaa tekemistä niin ruonlaitossa kuin ihan muissakin arjen askareissa :-)!

    Like

  2. Voi miten ihana kommentti! Parasta palautetta on juuri reseptien ja vinkkien siirtyminen arkeen 🙂 Mahtavaa jos olet saanut blogista inspistä ja lisää monipuolisuutta! Kiitos paljon palautteestasi, tulin siitä kovin iloiseksi <3
    Ja hei suosittelen tosiaankin tätä tuorepuuroa, namskisnam! Olen valmistanut puuron mukaan sheikkeriin aikaisille juna/bussimatkoille –> Toimii! 🙂

    Like

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: