Lämmin ja lempeä kasviskeitto flunssaiselle

Olen aikaisemminkin kirjoitellut kipeänä olemisesta ja jutuista joita silloin ei kannata tehdä. Lisäisin tähän listaan vielä turhan murehtimisen. Helposti tulee pohdittua asioita negatiivisen kautta, vaikka olisikin arjessaan normaalisti peruspositiivinen. Murehditaan kuinka treenit jäävät välistä, tekee vaan mieli herkkuja, työt jäävät tekemättä ja asiat hoitamatta. Sen sijaan että keskitytään siihen, mitä emme voi tehdä, voitaisiinko keskittyä asioihin, joita sillä hetkellä pystymme tekemään?
Eli ok, en pääse nyt tekemään omia treenejä enkä kehittelemään koreografiaa koulutusryhmälleni. Sen sijaan voisin keskittyä mentaalipuolen treenaamiseen sekä hakea koreografiaan ideoita instagrammista tai youtubesta. Treenitauon voi ajatella välttämättömänä lepohetkenä kehon toipumiselle ja nautitut herkut tarpeellisina polttoaineina pöpöjä vastaan. Viikon makoilu ja laiskottelu saattaa toki olla tylsää, mutta se ei tosiaan tee mitään pysyvää haittaa. Paitsi mielelle jos annat sen tehdä!

Mikä sitten olisi optimaalista flunssaruokaa? Ideaalitilanteessa saadaan samasta paketista reippaasti vitamiineja ja ravinteita, energiaa ja nestettä. Varsinkin kuumetaudeissa energiankulutus on melkoisen suuri elimistön pyrkiessä taistelemaan taudinaiheuttajia vastaan. Erityisesti akuuteissa tulehdustiloissa proteiinin saannin turvaaminen olisi tärkeää, sillä elimistössä jylläävä tulehdus lisää proteiinintarvetta. Vitamiineista erityisesti C-vitamiinilla saattaa olla apua flunssien keston lyhentämisessä. Vitamiinit kannattaa hommata luontaisista lähteistä, sillä purkkitavara ei koskaan vaikuta samalla tavalla kuin ruoasta nautittuna. Flunssaruoan olisi siis hyvä sisältää kasviksia/marjoja/hedelmiä niin reippaasti kuin napa vain vetää! Halutessaan voi lisätä mukaan vielä inkivääriä, valkosipulia ja sitruunaa, joilla saattaa olla positiivisia vaikutuksia flunssan kestoon. Jos ei muuta niin ainakin voi vankasti yrittää uskoa parantuvansa niiden voimalla!
Monesti kipeänä ei tee mieli syödä kunnollista ruokaa tai ruokahalu on ainakin heikentynyt. Ruokahalun ollessa teillä tuntemattomilla, voi yrittää syödä energiatiheämpää ruokaa pieninä annoksina ja usein, helposti nautittavassa muodossa. Esimerkiksi smoothieen on helppo upottaa avokadoa, pähkinöitä, siemeniä tai kookosmaitoa. Lämpimistä ruoista esimerkiksi keitot ja puurot menevät sujuvasti alas kurkusta, tuoden samalla mukavasti lisää nestettä. Lisäksi erilaiset kuumat juomat ovat todella hyviä lämmittämään kroppaa, nesteyttämään sekä tuomaan lisäenergiaa. Eli kaakaot, lämpimät mehut tai hunajateet tulille!
Jos ruokahalusi säilyy normaalina, ole onnellinen! Tarpeeksi energiaa ja ravintoaineita saavat paranevat todennäköisesti nopeammin. Uskalla siis syödä vaikka vain makaisit sohvalla. Ja jos ei muuten ruoka mene alas niin syö sitten vaikka jotain sun lemppariherkkua! Näkisin että herkuttelu on pienempi paha kuin energiavaje, joka lopulta vain hidastaa toipumista.

Sitten keittoreseptiin, vihdoinkin… Tämä flunssan (tai influenssan, kröhmmm) selättämiseen sopiva keitto sisältää reippaan määrän erilaisia kasviksia. Varsinainen vitamiinipommi siis. Proteiininsaannin turvaa mieto quorn ja pehmeästä mausta vastaa purkillinen kaurakermaa. Lisämakua ja lämmittävyyttä keitto saa chilistä ja inkivääristä!
Kun kerralla jaksaa pilkkoa isomman annoksen kasviksia, saa moneksi päiväksi maukasta syötävää. Ei siis tarvitse kipeänä kokkailla kuin kerran!
 

 

Lämmin ja lempeä kasviskeitto
5-6 annosta
Pieni bataatti
Pieni palsternakka
2 porkkanaa
5cm pätkä purjoa
Puolikas kesäkurpitsa
Iso parsakaali (varsineen ja lehtineen!)
Parin sentin pätkä tuoretta inkivääriä
Pussillinen (300g) quorn-kuutioita
250ml Oatly-kaurakermaa
Mausteeksi isot tujaukset currya, kurkumaa ja chilijauhetta
Maun mukaan suolaa

Pilko juurekset pieniksi kuutioiksi.
Halkaise purjo ja huuhtele hyvin veden alla.
Suikaloi purjo sitten ohuiksi renkaiksi.
Pilko muut kasvikset keskikokoisiksi paloiksi.
Parsakaalin varren voi ensin kuoria ja sitten pilkkoa!
Siirrä kaikki kasvikset kattilaan ja lisää vettä sen verran että kasvikset peittyvät.
Keittele kunnes kasvikset ovat pehmenneet ja lisää quorn sulamaan keiton joukkoon.
Heitä perään mausteet ja kaurakerma.
Kuumenna vielä höyryäväksi ja tarjoile!

Tämä tosiaan taitaa olla joku influenssapöpö, sen verran on mielenkiintoiset lihaskivut. Mitenkäs siellä, onko kohtalotovereita? 🙂

2 thoughts on “Lämmin ja lempeä kasviskeitto flunssaiselle

  1. Kiitoksia, alkaa olla jo terve olo onneksi! Huhuih, tota lihaskipuflunssa/influessaa taitaa olla paljon liikkeellä…
    Savupaprika on ihaaanaaa ❤ tosin en ihan hirveesti lämpene punajuurikeitoille, yläasteajoilta on jäänyt joku kammo 😀

    Like

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: