Suussasulava satokauden salaatti

Ootko koskaan pohtinut, miksi välillä appelsiinit ovat tosi herkullisia ja välillä ihan puisevia? Tai miksi aina kaupasta ei löydy meheviä persimoneja, miksi kaali on välillä tosi halpaa ja toisinaan avokadot ovat kuin pieniä kumipalloja? Vastaus tähän kaikkeen on eri kasvilajien satokauden vaihtelu. On ihan luontevaa, ettei koko vuotta saada samanlaista satoa. Parhaan sadon aikaan hedelmät, vihannekset ja juurekset ovat mehevimmillään!
Miten sitten pysyisi kartalla sen hetkisistä satokausiherkuista? Yksi huippuhyvä vinkki on satokausikalenteri! Tällöin tiedät tarkalleen, mitkä kasvikunnan tuotteet ovat juuri nyt maukkaimmillaan. Lisäksi todennäköisesti pääset vähän halvemmalla, sillä sesonkikasvikset ovat usein edullisempia. Ravinnerikkauden ja edullisuuden ohella satokauden kasvisten suosiminen on myös ekologisempi valinta!
Jos kaipaat vielä lisäperusteluja, tsekkaa Satokausikalenterin nettisivut, klik! Sieltä voi myös tilata ihkaoman kalenterin, jotta pääsee hyödyntämään heviosaston koko potentiaalin!

Satokausikalenterista inspiroituneena kokosin herkullisen lounassalaatin! Kauden herkuista valitsin tällä kertaa mehevää appelsiinia ja avokadoa. Ravinteikkaamman salaattipohjan kokosin höyrytetystä lehtikaalista, vehreistä salaatinlehdistä sekä kurkusta. Koristeeksi ja lisämausteeksi ripottelin vielä auringonkukansiemeniä ja minttua. Minttu ja appelsiini sopivat kaikessa raikkaudessaan yhteen todella hyvin!

Suussasulava satokauden salaatti
Lehtikaalia
Salaattia (mitä vihreempi sen parempi)
Kurkkua
Appelsiini
Puolikas avokado + hieman limeä + pippuria
Minttua
Auringonkukansiemeniä
Kalkkunaa + mausteita

Pilko salaatti ja höyrytä lehtikaali.
Lehtikaalia voi syödä myös raakana, mutta vatsaystävällisempää se taitaa olla kevyesti kypsennettynä.
Pilko joukkoon kurkku ja appelsiini.
Soseuta avokado haarukalla ja lisää joukkoon tujaus limeä sekä pari rouhaisua mustapippuria.
Paista kalkkuna pannulla ja mausta valitsemillasi mausteilla,
esimerkiksi suolalla, paprikajauheella ja cayennepippurilla.
Suikaloi kalkkuna ja nosta salaattipohjan päälle.
Lisää avokadotahna.
Ripottele salaattiin vielä auringonkukansiemeniä ja koristele mintunlehdillä.

4 thoughts on “Suussasulava satokauden salaatti

 1. Ah mikä salaatti!! Näyttää niin freshiltä, herkulliselta ja terveelliseltä yhtä aikaa. Olen ehdottomasti myös kauden kasviksien käytön kannattaja – esimerkiksi tomaatteja en osta juuri lainkaan talvella (vaikka niistä kovasti pidänkin), sillä se maku ei vaan vedä vertoja kesätomaateille… eikä niiden kasvattaminen talvella liene kovin ekologistakaan.

  Vielä yhtä vinkkiä kaipaisin: miten höyrytät lehtikaalin? Kuulostaa mielenkiintoiselta! Se on nimittäin aika tujua kamaa raakana, mutta haluaisin syödä sen kuitenkin skarppina kaalina mössön sijaan (mitä siitä tulee paistettuna/muuten kypsennettynä).

  Like

 2. Joo suomalaiset talvitomaatit, uhhghhh. Espanjalaisista puhumattakaan! Kauden kasvikset taas on aina aika maukkaita 🙂 muutun varmaan kohta itsekin juurekseksi kun oon vetänyt niitä niin paljon!

  Hahah, hassua että kysyit, mulla onkin nimittäin siihen hassu pikakikka! Eli lehtikaalit riivittynä lautaselle, päälle liraus vettä. Sitten mikroon pariksi minuutiksi niin että kaali menee vähän kasaan. Sen jälkeen vedet pois ja ruoaksi 🙂 Paistettaessa mä paistan lehtikaalin yleensä niin rapeaksi ettei mössöytymistä huomaa. Toivottavasti tämä pikavinkki auttaa! Jos ei halua käyttää mikroa niin varmaan nopea höyrytys höyrykattilassa/siivilässä ajaa saman asian.

  Kiva kun kommentoit!

  Like

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: