Kasvisruokailusta

Onko siellä ruudun takana kasvissyöjiä? Luvassa olisi nimittäin pohdintaa kasvisruokailusta ja omista lähtökohdista sen parissa. Aihe on pyörinyt päässäni viime aikoina paljonkin. En tiedä kuinka moni teistä muistaa, mutta itsekin olin jonkinmoinen kasvisruokailija blogin alkuaikoina. “Jonkinmoinen” lähinnä siksi, etten syönyt punaista lihaa, kanaakin aika harvoin. Käytin kuitenkin maitotuotteita ja kananmunia. Kasvispainotteinen syömiseni sai alkunsa vähentyneestä mielihalusta liharuokia kohtaan – ei vain tehnyt mieli syödä lihaa. Opettelin pikkuhiljaa kokkailemaan uusista raaka-aineista, kuten pavuista, linsseistä ja tofusta erilaisia maistuvia kasvisruokia. Pärjäsin mielestäni erittäin hyvin kasvisruokavaliollakin! Toki mukana kulki edelleen myös eläinperäisiä tuotteita.
Jossain vaiheessa havahduin kuitenkin siihen, etten enää jaksanut kunnolla. Liha alkoi jälleen houkuttaa. Aluksi lisäsin broilerin syöntiä. Lopulta jouluna päätin maistaa riistalihaa. Siitä alkoi pikkuhiljaa lihan palauttelu ruokavalioon. Ensin tuntui ettei liha sula millään, mutta elimistö tottui siihenkin ajan myötä. Tästä käännekohdasta on nyt pari vuotta aikaa.

Olen tässä monen muun lisäksi pohdiskellut lihankäyttöä uudelleen ilmi tulleiden teurastamovideoiden myötä. Toisaalta en haluaisi tukea kyseistä toimintaa millään tavalla.
Toisaalta koen myös ettei minulla juurikaan ole vaihtoehtoja.

Oman terveydentilani suhteen kasvissyöjäksi ryhtyminen olisi tässä tilanteessa typerintä mitä voisin tehdä. Vatsani ei kestä oikeastaan mitään kasvikunnan proteiininlähteitä. Palkokasveja, kuten papuja, linssejä, soijaa tai herneitä en pysty käyttämään ollenkaan tai vain todella pieninä määrinä. Toki proteiinia saa myös kasviksista, viljoista ja pähkinöistä. Tässäkin piilee kuitenkin oma jujunsa: En pysty syömään niin suurta määrää kasviksia kerralla ilman mahanpuruja, että saisin proteiinintarpeen täyteen. Suurin osa viljatuotteista on vatsalleni kauhistus, samoin suuri määrä pähkinöitä.
Tulehduksellisissa sairauksissa proteiinin- ja energiantarve saattaa myös hieman lisääntyä. Suolistosairauksien kohdalla huomioitavaksi seikaksi nousee myös ravinteiden imeytyminen: Huonokuntoisesta suolistosta ravinto imeytyy heikommin, erityisesti runsaskuituinen kasvisruoka. Syödä täytyisi siis valtavan paljon jo lähtökohtaisesti. Kun tähän lisää vielä suuren aktiivisuuden töissä ja treeneissä, kulutus on kovaa. Miten pystyisin korvaamaan menetetyn energian? Tarkoituksenani ei nimittäin ole laihtua enää yhtään. Ennemminkin tavoitteenani on pitää yllä tämän hetkistä hieman korkeampaa painolukemaa, jotta jaksan energisenä aamusta iltaan. Olen havainnut myös, että kasvisruoka jättää minut helposti hieman nälkäiseksi. Kasvisruoka on energiamäärältään kevyempää kuin eläinperäinen, joten tämä lienee ymmärrettävää!

Päässäni onkin siis ollut melkoinen ristituli viime aikoina. Toinen puoli ampuu eettisiä ja ekologisia näkökulmia, toinen puolestaan tulittaa faktoja omasta terveydestä. Olen miettinyt myös, olenko liian itsekäs kun asetan oman terveyteni etusijalle. Olen tullut pohdinnoissani kuitenkin siihen lopputulokseen, etten tällä hetkellä voi muuta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etten voisi tehdä mitään asian eteen. Ehei, pystyn kyllä varmasti pieniin muutoksiin arjessani. Pienillä teoilla on kuitenkin lopulta iso merkitys!
Mitä ajattelin muuttaa ruokailutottumuksissani?

 • Jatkossakin ostan kananmunat luomuna. Luomukanoilla on kuitenkin paremmat oltavat ja lajinomaisempaa ravintoa. Myös käyttämässäni lihassa aion panostaa laatuun. Eli käytännössä harvemmin ostettuna, luomua tai riistaa.
 • Aion kokeilla uusia kasvipohjaisia proteiininlähteitä. Kokeilin juuri kasvipohjaista Quorn-valmistetta ja sehän oli tosi jees! Lisäksi käytössä on jo riisiproteiini ja satunnaisesti hamppuproteiini. Kvinoan syöntiä opettelen myös. Onko jotain muita kokeilemisen arvoisia tuotteita?
 • Tavoitteena siis maltillinen kasvipainotteisuuden lisääminen. En ehkä kykene täysin kasvisruokailuun, mutta pyrin lihan käytön vähentämiseen. Vähän on parempi kuin ei yhtään!

Olen siis tosiaan aloittanut jo kokeilut ruokavalion muokkaamiseksi kasvipainotteisempaan suuntaan. Haluan korostaa, että mielestäni tämä on vain askel monipuolisempaan suuntaan. En kannata liian suuria ja mustavalkoisia rajoituksia enkä ajatellut sulkea lihaa kokonaan pois ruokavaliostani. Näkisin, että kohtuullinen laatulihan käyttö ei ole niin paha juttu. Olen oikeastaan aika innoissani tästä kokeilusta!

Kuvituksena on herkullinen kasvislounaani yhdeltä päivältä, mmm-mmm!
Nyt voisin päästää teidät kasvisruokagurut ääneen. Nyt kun tiedätte tilanteeni, onko teillä antaa jotain vinkkejä? Reseptejä, maustamistipsejä, uusia ruoka-aineita? Myös ajatukset aiheesta ovat enemmän kuin toivottuja, sekä kasvisruokailijoilta että sekasyöjiltä 🙂

19 thoughts on “Kasvisruokailusta

 1. Mä oon aika lailla samassa tilanteessa! Punaista lihaa en ole syönyt enää pitkään aikaan, mutta muidenkin eläinperäisten ruoka-aineiden hiilidioksidipäästöt ovat moninkertaisia kasvikunnan tuotteisiin verrattuna, joten oon päättänyt yrittää kaikkeni, että myös kanan- ja maitotuotteiden syöntini olisi minimissä. Kalasta ja kananmunista en osaa vielä sanoa. Ongelmana on mullakin vatsavaivat, joita aiheuttaa melkeimpä kaikki kasviproteiinit, jauheita ja pähkinöitä lukuunottamatta.

  Oon saanut täältä paljon vinkkejä:
  https://www.facebook.com/groups/867387003369380/

  Yksi parhaista on hiljattain kokeilemani vinkki papujen ja linssien käsittelyyn:

  “Papujen käsittely fodmap-hiilihydraattien vähentämiseksi:
  -keitä kuivattuja papuja ~3min (älä liota ensin!)
  -liota 2h, huuhtele ja vaihda vesi
  -toista ylläoleva liotus yhteensä kolme kertaa
  -keitä kypsiksi

  Ylläoleva käsittely poistaa suurimman osan fodmap-yhdisteistä, mutta annoskokoja on silti syytä tarkkailla.”

  FOS- ja GOS-hiilarit (kai, en muista tarkkoja nimiä) nimittäin liukenevat veteen, ja tällä tavalla mulla ei oo tullut suuria ongelmia! Toki mulla on vaan ärtyneen suolen oireyhtymä.

  Like

 2. Moikka! Itse voin samaistua tuohon että tämä aihe on aiheuttanut paljon mietteitä ja päänvaivaa itselleni viime viikkoina.. Haluaisin vähentää liha tuotteita, mutta ongelmana on suhteellisen herkkä ja oikutteleva vatsa ja sitten tosiaan kova urheileminen. Tiedän näiden olevan “tekosyitä” ja on mahdollista olla ammattitason urheilija kasvisruokavaliolla, mutta ongelmana tosiaan on kun on koko 20 ikävuoden aikana syönyt lihaa ja oikeestaan vasta viime puolen vuoden aikana palkokasvit (lukuunottamatta kesän herneitä) ovat tulleet mukaan ruokavalioon niin maha ei ole kyllä tottunut, ainakaan vielä. Itse myös ottaisin mielelläni vastaan vinkkejä jos vain joltakulta on niitä jakaa 🙂 jatkan kuitenkin aiheen tutkistelua omien kokemuksien avulla ja saa nähdä mihin sitä päädytään. En usko, että koskaan olisin täysin vegaani vaan nimenomaan sekaruokavalio olisi itselleni ihanteellinen eli että kyllä lihaa menisi jonkin verran, mutta vastapainona tulisi syötyä myös paljon ravitsevaa kasvisruokiakin 🙂

  Like

 3. Samoja asioita on tullut itsekin mietiskeltyä. Olin lakto-ovo-vegetaristi (+ satunnaisesti kalaa) 9 vuotta elämästäni. Kuvittelin, etten tule enää koskaan syömään lihaa, mutta niinhän sitä kuvittelee kaikenlaista…Alkuun kokeilin lihaa muistaakseni siksi, että jostain ilmaantui kummallisia himoja sitä kohtaan (raudanpuute?). Ekat kokeilut ällöttivät, mutta vähitellen liha palasi takaisin omaan ruokavaliooni, koska huomasin sen olevan suunnilleen ainut ruoka-aine, jolla pysyin pidempään kylläisenä (eikä ollut kyse siis proteiininpuutteesta, koska mm. maitorahkaa meni purkkitolkulla). Myöhemmin tuo kylläisyysongelma väistyi, mutta sitten alkoi suolisto temppuilla pahemman kerran -> pitkin hampain luovuin lopulta mm. pavuista ja myöhemmin myös maidosta ja jotain piti saada tilalle. Punaista lihaa syön harvoin, mutta siipikarjaa silloin tällöin ja kalaa paljon. Noiden lisäksi sitten on käytössä tofu, soijajogurtti, quorn, siemenet ja pähkinät, herne- ja hamppuproteiini sekä vihreät linssit.

  Eipä mulla ole hirveän hyviä vinkkejä antaa noiden lisäksi, mitä itse olet jo kokeillut. Papujen sietoon voisi tietysti testata ruoansulatusentsyymejä (esim. Nogasin). Jotkut ainakin kokevat niistä hyötyä. Vihreät linssit purkissa pitäisi olla myös low FODMAP. Itse ainakin siedän niitä 1/2 purkkia kerralla. Mä olen varmaan muuttunut jotenkin kovaksi ja pahaksi ihmiseksi, mutta olen sitä mieltä, että kyllä omaa terveyttä ja hyvinvointia saa/pitää ajattella. Näen, että on ihan riittävä panostus, jos suosii luomua, riistaa ja välillä valitsee kasvikunnan tuotteita. Toisaaltahan sä et esimerkiksi käytä maitoa, joten siinä teet ekologisen ja eettisen valinnan. Maailmassa on niin paljon epäkohtia, että kohtuullinen eläinkunnan tuotteiden käyttö ei musta ole mikään kuolemansynti. Mutta jokainen tietysti joutuu itse tekemään ratkaisunsa.

  Like

 4. Samoja ajatuksia täällä. Koen olevani hieman tekopyhä monestakin syystä; olen eläinrakas ihminen ja syön kuitenkin lihaa. En myöskään kykenisi katsomaan mitään teurasvideoita.

  MUTTA sitten se oman vatsan tila… Koen jo pelkästään kasvisten lisäämisen kovin hankalaksi. Pavut ja muut kasvikunnan proteiinit tuntuvat kaukaiselta ajatukselta, kun nykyruokavaliollakin vatsa on aika mahdoton. Pitäisi malttaa taas karsia ruokavaliosta vaikka mitä. Kaiken lisäksi mulla laskee hemoglobiini säännöllisin väliaijoin, eikä huvittaisi rautaakaan syödä koko ajan. Sekään tee hyvää vatsalle.

  Maituotteet ostan monesti luomuna ja kananmunista valitsen ulkokanojen munia.

  Like

 5. No huh, vaikka olenkin lukenut paljon FODMAP-hiilihydraateista niin tuommoiseen käsittelyyn en olekaan törmännyt ennen! Täytyypä kokeilla tuota, kiitos paljon vinkistä 🙂 Käynpä kohta tsekkaamassa myös ton fb-ryhmän!
  Leijiksen kommentti tiivisti aika hyvin, että ei kannata tuntea turhan huonoa omatuntoa valinnoistaan, oma terveys kannattaa kuitenkin pistää edelle. IBS osaa olla aika kenkku, vaikkei elimellistä vauriota aiheutakaan! Oot jo selkeästi löytänyt joitain keinoja kasvipainotteisemman ruokavalion toteuttamiseen, mikä on hieno juttu :)armollisuutta siis tähänkin, teet parhaasi ja se riittää!

  Ja ihan oikeet termit oli käytössä, FOS ja GOS ovat tietyn tyylisiä fodmappeja!

  Like

 6. Niin, toisille se on mahdollista olla huippu-urheilija vegenäkin! Toisaalta voi olla että herkkävatsaiselle se ei olisikaan mahdollista. Toki sun kohdalla voi olla vielä totuttelusta kyse! Minkälaisilla annoksilla olet kokeillut palkokasveja? Aiheuttavatko pienetkin määrät oireilua? 🙂
  Mulla on hyvin samanlaiset näkemykset itselleni ihanteellisesta ruokavaliosta. En näe että olisi välttämättä järkeä luopua ihan kaikesta eläinperäisestä vaan juuri lisätä kasviperäisten ruokien käyttöä!
  Tsempit sopivien kasvisruokien etsimiseen 🙂

  Like

 7. Olipas kattava kommentti jälleen kerran! Kiitos, sait kyllä rauhoitettua mun mieltä jonkun verran 🙂 onhan siinä tosiaan oma panoksensa jo, ei tarvitse pyrkiä täydellisyyteen (tässäkään). Tällä hetkellä menee sen verran pilleriä ja lääkettä jos johonkin, etten enää mielelläni ottaisi yhtään mitään lisää vaikka olisikin vaan ruoansulatusentsyymiä 😀 En ole ihan varma onko kyse kuitenkaan pelkistä FODMAP-hiilihydraateista, sillä myös nuo vihreät linssit räjäyttävät masun tällä hetkellä… Pitäisi varmaan kokeilla uudelleen vähän pienemmällä annoksella 🙂

  Ja älä huoli, et varmasti ole kova ja paha ihminen! Onhan se jokaisen oma valinta mihin tässä elämässä kiinnittää huomionsa. Olen tässä asiaa puntaroidessani päätynyt tosiaan siihen lopputulokseen, että oman terveyteni vaaliminen on etusijalla.

  Hyvä myös kuulla etten ole ainut kasvisruokavaliokäännynnäinen 😀 Harmi kuitenkin että sullakin tosiaan tuo suolisto temppuilee. Oot kuitenkin aika monipuolisesti löytänyt ruoka-aineita, jotka sulle sopii! Näkisin että tossa on tosi monipuolinen sekoitus sekä kasvikunnan tuotteita että eläinperäistä ravintoa. Kala ois tosi tosi jees, mutta oon niin pahasti allerginen että ois hengen lähtö lähellä jos sitä erehtyisin syömään…

  Kiitos vielä kommentista 🙂

  Like

 8. Moikka Jenni! Älä turhaan koe liian huonoa omatuntoa, terveys edelle. Voihan se olla, että osa kasviproteiineista sopiikin kun saat vatsan tilan paremmaksi? 🙂 En näkisi lihan karsimista välttämättä kovin järkeväksi, jos sulla on tuo hemoglobiiniongelma jo sekaruokavaliolla. Kasviperäisistä ruoista on toki mahdollista saada riittävästi rautaa, mutta se on hieman heikommin imeytyvässä muodossa. Varsinkin jos kasvisruokailu jäisi kovin yksipuoliseksi vatsavaivojen johdosta.
  Mä en millään jaksa uskoa että olisit mitenkään tekopyhä! Olen sitä mieltä, että voi hyvin olla eläinrakas ja samalla syödä lihaa. Kunhan pyrkii tekemään eläinkunnan tuotteiden laadun suhteen parempia valintoja ja suosii välillä jotain kasviperäistä vaihtoehtoa voi olla rauhallisemmin mielin.
  Teet kuitenkin jo hyviä valintoja esimerkiksi maitotuotteiden ja kananmunien suhteen! Älä syyllistä itseäsi liikaa 🙂

  Onko sulla muuten testattu laktoosi-intoleranssi ja keliakia?

  Like

 9. Niin, IBD:n kohdalla varsinkaan tuskin on kyse pelkistä FODMAP-hiilareista. Linsseistä sen verran, että keitätkö ne itse? Ymmärtääkseni nuo vihreät linssitkin käy vain, jos ovat niitä kaupan veteen säilöttyjä (esim. GoGreen, eli lilluneet siellä vedessä ties miten pitkään…Mä en ainakaan ole uskaltanut kokeilla itse keitettyjä. Tietysti kyse voi myös olla siitä, onko hyvä vain huono vaihe ja ärsyttävien asioiden kokonaiskuormasta.

  Joo, ymmärrän jos ei huvita ottaa enää yhtään ylimääräistä pilleriä. Ei ne entsyymit myöskään kaikilla toimi, mutta jotkut sanoo, että ovat erinomainen apu erityisesti papujen ja linssien kanssa.

  Like

 10. Mä oon itseasiassa kokeillut sekä purkkilinssejä että itse keitettyjä! Kumpikin sopii yhtä huonosti 😀 voi tosiaan olla että nyt kun on huonompi vaihe menossa, niin ei kestä sitäkään vähää ärsytystä. Meinaa nimittäin parsakaalitkin kiusata siihen malliin!
  Katsotaan jos jossain kohtaa olisi innostusta testailla tota entsyymiä! Raportoin kyllä tänne luultavimmin jos päädyn kokeilemaan 😀

  Like

 11. Oireiden määrät vaihtelevat riippuen koko päivän syönneistä oikeestaan. “Pahimmat” ne ovat silloin jos olen koulussa syönyt kasvisruokaa (minkä sisällön ainekset ei nyt ihan puhtaimmasta päästä ole ja 3/4 osa 37:stä aineesta on itselle tuntemattomia, mutta pääasia että saa edes jotain syötyä:)) ja sitten kotona syön vaikka papuja/linssejä ja kaaleja päivällisellä. En ole huomannu eroja kuitenkaan papujen ja linssien välillä, vaan nimenomaan kokonaismäärä ratkaisee. Yksi annos on ollu yksi pirkan/rainbowin /gogreen tetra/purkki tai kuivattuja linssejä kuivapainona noin hiukan yli desi. En aio luovuttaa mahan totuttamista ja toivonkin sen jonakin päivänä tottuvan siihen edes jollain tasolla. Jos olen syönyt vain yhdessä päivän annoksessa papuja, en ole mielestäni kokenut oireita. Toki tähän vaikuttaa kaikki, koska olen ihminen joka reagoi kaikkeen mahalla, joten en usko palkokasvien edistävän stressivatsaani kun tuntuu että kaikki ruoka-aineet aiheuttavat oireita silloin kun on jokin asia huonosti ja mieltä painaa jokin. Mutta edelleen vannon monipuolisuuden nimeen!:D Monipuolisuus korostuu vielä kun joskus harvemmin syö koulussa ja käy vanhempien luona syömässä sekä pitää illanistujaisia kavereiden kanssa jolloin tavallaan syön semmoista ruokaa mitä en kotona itselleni tee:) hehee ja kiitos tsempeistä, saa nähdä mitä kaikkea sitä eteen vielä tulee 🙂 ps. aivan ihana uusin tryffeli reseptisi! suklaa+taateli= ❤

  Like

 12. Kuulostaa hyvinkin tutulle tuo oireiden kausittaisuus! En tiedä oletko perehtynyt FODMAP-hiilihydraatteihin, mutta niiden suhteen on usein juuri se kokonaismäärä ratkaisevana tekijänä. Jos tuntuu että kerran päivässä sietää ihan hyvin, niin sitten kannattaa ehkä rajoittaa siihen 🙂 ja heheh, voi tuo stressi… Niin tuttua! Mä ainakin saan mahaoireita heti kun ajattelenkin papuja stressaantuneena! Eli kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin panostaminen sekä oireita aiheuttavien ainesosien määrän tarkkailu voisivat olla avaimina? Stressaavina aikoina parsakaalikielto? 😀
  Monipuolisuuteen panostaminen on kyllä viisas tavoite ruokavalion suhteen. Mäkin ajattelen kasvisruokien testailun juuri monipuolistamisen kannalta, ei tule aina syötyä niitä perussettejä kun joutuu käyttämään mielikuvitusta!
  Kiitokset kehuista ❤ pysyhän kuulolla, tulossa on yksi herrrrrkullinen kasvisruokaresepti, jossa ei pahemmin oli ainakaan minun masuani kiusaavia aineksia 😉

  Like

 13. Keliakia on testattu, laktoosi-intoleranssia jostain syystä ei… 🙂 Kun kolonoskopian jälkeen sain diagnoosiksi ibs:n, oli lääkärin ainut kommentti, että “syöminen aiheuttaa näitä oireita” 😀 Tuli vähän hölmö olo, kun olin kuullut, että moni pääsee ravitsemusterapeutille. Ehkä sellaista olisi pitänyt erikseen vaatia (?), mutta enpäs tajunnut, niin hämilläni olin. Etenkin, kun sain käteen vi-siblinin (?)-esitteen ja taispa lääkäri sanoa jotain masennuslääkkeistäkin ibs:n hoitona.

  Olin pari kuukautta fodmap-ruokavaliolla, mutta en huomannut eroa ja turhauduin. Palasin sekasyöjäksi. Nyt taas mietin, kun vatsakipu ja muut ikävät oireet ovat päivittäisiä, että olisko aika tehdä jotakin…

  Koen muutenkin, että ainakin julkisella puolella mua ei oteta oireiden kanssa vakavasti. Tuo on ihmetyttänyt, että hemoglobiini laskee aina jossain vaiheessa, kun en rautaa syö. Ehkä sitten on vaan hyväksyttävä se, että sille ei erityistä syytä ole… Harmittaa vaan aina havahtua siihen, että on ihan rapakunnossa, väsynyt, henkeä ahdistaa. Leposyke 80-90 ja lääkäri sanoi joskus, että ihan normaalin rajoissa.

  Nojoo, turha avautuminen 😀 ajattelin kokeilla onneani työterveyslääkärillä…

  Like

 14. Erikoista, ettei laktoosi-intoleranssia ole testattu! Se kumminkin yleensä selvitetään ensimmäisenä 🙂 ootko huomannut eroa laktoosittomien/laktoosillisten maitotuotteiden välillä?
  Varsinkin vaikean IBS:n hoidossa ja tosi tiukassa FODMAP-rajoituksessa olisi hyvä kääntyä ravitsemusterapeutin puoleen. Ihan siksi, että homma lähtee pelittämään eli oikeat ruoka-aineet suljetaan pois. Ja toisaalta myös ettei liikaa tule karsittua 🙂 Ehkä vatsa-ongelmat eivät olleet kyseisen lääkärin parasta osaamisaluetta? Vi-siblin on muistaakseni psylliumia ja se voi tosiaan tehdä ihan hyvää ärtyneelle suolistolle!
  Muuten vähän hassu suhtautuminen ko. lääkärillä. Valittettavan totta on, ettei masun kanssa kamppailevia oteta riittävän vakavasti… Suosittelisin tosiaan menemään uudelleen lääkärin puheille, jos saisit sieltä vaikka lähetteen ravitsemusterapeutille? Tuo hemoglobiinin lasku ja päivittäiset vatsaoireet pitäisi kyllä riittää lähetteen saamiseksi! Tsempit! 🙂
  Ja hei, mä tykkään että avaudutte!

  Like

 15. Olen itseasiassa jonkin verran perehtynyt FODMAP-hiilareihin, kiitos sinun, koska olet niistä blogissa kertonut. Täältä myös ensikertaa luin että nimenomaan kokonaismäärä on ratkaisevassa asemassa. Kuulostaa hyvältä tuo kokonaiseen hyvinvointiin panostaminen, mutta harmi un se ainakin itselle on teoriassa vähän helpommin toteuttu kuin käytännössä..;) hahaha parskaalikielto voisi toimia kylläkin 😀 Mielikuvitus oli tänään valloillaan kun huomasin kukkakaalin vähän nuhjentuneen, joten raastin sitä ja keitin puuroa siitä ja porkkanasta! Kaikki meni 😀 hehehe ja pakko nyt mainita, että uusimman postauksen ansiosta tänään kaupassa tarttui quorn-pussi mukaan kotiin! Innolla loppuviikon kokkaustaodotellessa 🙂

  Like

 16. Onpa hyvä että blogikirjoituksista on ollut hyötyä! Oon superiloinen jos voin auttaa ees yhtä tyyppiä 🙂
  Toteutus on yleensä aina hankalampaa kuin teoria… Heheh, mutta eiköhän se hyvä olo sitten palkitse?
  Porkkana-kukkakaalipuuro kuulostaa vähintäänkin eksoottiselta 😀 Mutta hyvä jos maistui! Whii uusia makuelämyksiä siis tiedossa Quornin suhteen, kerrohan sitten mitä tykkäsit!

  Like

 17. Kirjoituksistasi on todellakin ollut hyötyä! Ja juu en kerennytkään vielä kokeilemaan quornia mutta yritän tulla raportoimaan siitä sitten kun kokeilen:)

  Like

 18. Itse olen pohtinut ihan samoja asioita viime aikoina. Olen alkanut kokeilla enemmän kasvisruokia ja aion kokeilla (osittais)veganismia. Paketoituna onkin yksi joululahja myös itselle, Vegaanin keittiössä -kirja 🙂 Toivon saavani siitä vinkkejä monipuoliseen kasvisruokavalioon. Paljon treenaavana proteiinia täytyy kuitenkin saada reippaasti joten kananmunat ja heraproteiinijauhe säilynevät mukana. Isot papumäärät kun aiheuttaa tosiaan mahakipuja, joten ne eivät ratkaise ongelmaa. Herneproteiinirouhetta (eri asia kuin hernerouhe) ostin ekaa kertaa vähän aikaa sitten ja hyvältä vaikuttaa, tuli kivoja pyöryköitä. Joululomalla onkin aikaa paneutua asiaan mm. uuden kirjan myötä 🙂 Rauhallista joulua sullekin!

  Like

 19. Toivottavasti löydät kirjasta kivoja vinkkejä, kuullostaa hyvältä! Itse en tosiaan voi enkä halua kokeilla ääripäitä, mutta kerrohan sitten miten sun kokeilut etenevät 🙂 Kiitoksia paljon, muistetaan rentoutua!

  Like

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: