Writing it down – pari sanaa aikatauluttamisesta

Mulla on tapana kirjoitella kaikki ylös, jotta pysyn asiat tulevat hoidettua ajallaan. Käytössäni on ihan perus paperikalenteri. Lisäksi on tietysti miljoona vihkoa ja vähintäänkin miljardi epämääräistä lappusta. Toki olisi järkevämpää kirjoittaa asiat heti yhteen paikkaan selkeyden maksimoimiseksi. Tämä systeemi on toisaalta toiminut hyvin tähän asti!
Ajattelin siis jutella teille tänään vähän kalenterin aikatauluttamisesta. Sitä taitoa minun on tosiaan pitänyt harjoitella viime talven aikana ja nyt taas syksyn tullen. Jotenkin paperiversiosta hahmottaa paremmin vapaa-ajan ja työajan suhteen eikä tarvitse kokoajan olla nenu kiinni elektroniikassa. Ja lisäksi voi käyttää hauskoja värikoodeja! Jepp, mulla on siis omat värinsä töille, koulujutuille, omille treeneille ja sosiaalisille tapahtumille. Weirdo.

Aikatauluttaminen säästää aikaa. Siksi sitä kannattaakin harrastaa. Kun tietää tarkalleen, että koulujutuille on tässä päivällä varattu se kolme tuntia, tulee oltua aika paljon tehokkaampi. Aikataulutus ja asioiden listaaminen kalenteriin takaavat (yleensä) myös sen että asiat tulevat tehdyksi ajallaan. Deadlinet eivät pääse paukkumaan eikä stressikäyrä kohoamaan. Mielestäni on myös jotenkin rauhoittavaa että kerralla näkee koko viikon aikataulut ja To Do -listat. Saan myös jotain kieroa mielihyvää, kun voin merkitä tehtävät hoidetuiksi. Rasti ruutuun vaan!

Tässä muutama vinkki aikatauluttamiseen:
1. Merkkaa ensin tärkeimmät ja välttämättömät menot. Tähän lukeutuvat esimerkiksi työt, koulujuttujen deadlinet ja palaverit. Kuinka suuren osan kalenteristasi nämä täyttävät?
2.. Kirjoita ylös myös tapaamiset ystävien kanssa ja sosiaaliset illanvietot. Saathan näitä hetkiä mahdutettua sopivasti kalenteriin? Mikäli et, asialle tulisi ehkä tehdä jotakin.
3. Lisää mukaan omat viikottaiset treenisi. Mieti treenien järjestys palautumista tukevaksi eli älä ohjelmoi itsellesi kolmea kovaa treeniä putkeen. Muista huomioida myös kehonhuolto ja lepopäivät.
4. ÄLÄ tunge kalenteria liian täyteen. Kannattaa ennemmin olla liian pessimistinen kuin ylioptimistinen aikataulutuksen suhteen. Varaa aikaa paikasta toiseen siirtymiseen äläkä yliarvioi ehtimistäsi. Tekemättä jääneet asiat alkavat usein stressata, vaikka kyse olisi pienistäkin jutuista. Huomioi myös perustarpeet, kuten syöminen, ruoanlaitto, suihkussa käyminen ja siivoaminen. Ja tietysti tulisi nukkuakin. Tämä helposti nimittäin unohtuu aikataulutusvimmassa…
5. Tarkastele kalenteriasi viikkotasolla, miltä näyttää? Saitko mukaan sopivasti omia treenejä ja sosiaalista aikaa? Onhan sinulla myös hetkiä, jolloin ei ole tarkoitus tehdä mitään? Hengähdystaukoja on hyvä jättää, ihan spontaanien mahdollisuuksien ja pääkopan hyvinvoinnin vuoksi. Mikäli et löytänyt aikaa itsellesi tärkeille jutuille, mieti mistä voisit nipistää hiukan. Ehkä voisit katsoa vähemmän telkkaria? Tai kokata suurempia annoksia kerralla, jolloin ruokaa ei tarvitse laittaa joka päivä? Onko töitä liikaa, pärjäisitkö pienemmillä tuloilla?
6. Mikäli aikatauluttaminen aiheuttaa lisästressiä, älä tee sitä.

Syksyn kalenteri ei onneksi vaikuta vielä mitenkään järjettömän hullulta! Ainakaan nyt kun harjoittelu putosi pois päiväjärjestyksestä. Itselleni tämä aikataulutus on ihan välttämätöntä, että a) ehdin tehdä kaikki tarpeelliset asiat ja b) muistan olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. En sitten tiedä miten tämä tapa sopii muiden arkeen.
Onko siellä käytössä peruskalenteria? 🙂

2 thoughts on “Writing it down – pari sanaa aikatauluttamisesta

  1. Peruskalenteri ehdottomasti!!
    Ja lauantai iltana teen aina aikataulutuksen (niin ei tarvitse sunnuntaina ennen uuden viikon alkua enää miettiä)

  2. Peruskalenteri on paras!
    Kuullostaa oikein hyvältä tuo että lauantaina täyttää aikataulut ylös, niin sunnuntaina voi vaan rentoutua 🙂
    Kiva Mari kun kommentoit!

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.