Näin valmistan täydellisen kahvinautinnon

Ihan ensimmäisenä se tärkein vaihe. Valitse hyvä kahvi. Vaikkei hinta usein määrittelekään laatua, halvin mahdollinen Extra- tai Pirkka-kahvi tuo piristyksen sijaan vain pahan mielen.
Hinta-laatusuhteeltaan parhaimmaksi olen todennut Löfbergsin Magnifika -kahvin. Keskitummapaahtoinen, vaniljaisia aromeja omaava kahvi on omaan makuuni juuri täydellinen. Löfbergsiltä löytyy myös tosi hyviä extratummapaahtoisia kahveja!
Ja hei jos oot herkkävatsainen, valitse tummapaahto. Se sisältää vähemmän vatsaa ärsyttäviä aineita pidemmän paahtoaikansa vuoksi!
 

Tärkeimmän stepin jälkeen pääsemme etenemään seuraavaan. Käytä raikasta ja kylmää vettä. Kaada vesi kahvinkeittimeen joko mukilla tai erillisellä kannulla. Kahvipannuun on tarttunut kahvin rasvoja, jotka sitten keittimeen päädyttyään tekevät vahinkoa kahvinkeittimelle ja erityisesti kahvin maulle.
Mittaa aina purut. Laita ennemmin pikkuisen enemmän kuin liian vähän. Tämä on hyvin yksiselitteinen neuvo. Laiha kahvi on yksinkertaisesti kamalaa. Yhtä pientä kahvikupillista kohden laitan yhden kukkurallisen pikkumitallisen kahvinpuruja.

Hyvä kahvi on herkullista sellaisenaan, ilman mitään lisähärpäkkeitäkin. Mielestäni täydellisyyteen vaaditaan kuitenkin pikkuisen enemmän. Kahviakin voi siis maustaa. Tällä hetkellä on menossa piparkakkukahvinen kausi. Kokeilemisen arvoisia ovat myös kaneli, kardemumma sekä cayennepippuri. Ripsauta siis lempimaustettasi purujen joukkoon ennen keittämistä. Tällöin mausteet eivät leijaile valmiissa kahvissa!

Ei myöskään ole yhdentekevää mistä kahvisi juot. Täydelliseen kahvinautintoon tarvitaan tietysti se lempparimuki. Itse suosin tuollaista korkeaa ja kapeaa mukia. Leveässä ja laakeassa kahvi nimittäin jäähtyy nopeammin!
Mistä päästäänkin seuraavaan asiaan eli kahvin lämpötilaan. Kahvia ei kannata juoda ihan tulikuumana. Silloin se ei maistu kunnolla. Tämä on tietysti makukysymys, kuten moni muukin! Mielestäni kahvi on parhaimmillaan lämpimänä, muttei kuumana, jotta erilaiset makuvivahteetkin erottuvat.

Myöskin maidon ja sen kaltaisten juttujen määrällä on merkitystä. Liiallinen määrä kahvimaitoa johtaa vetiseen lopputulokseen. Sopiva määrä lienee jotain lorauksen ja hulauksen välillä. Semmoisen mukavan ranneliikkeen verran!
Mikäli käytät kauramaitoa, muista ravistaa purkkia. Muuten ulos tulee lähinnä värjättyä vettä.
Viimeinen kohta on vähintäänkin yhtä tärkeä kuin ensimmäinen. Muista nauttia. Ei tietysti ole yhtään haitaksi jos herkullisen kahvin makunautintoa on täydentämässä pala tai kaksi tummaa suklaata…
Löytyykö sieltä kahvifriikkejä? 🙂

Ja hei! Mä yritän tässä muuttaa blogin osoitetta, joten jos hetkeksi hukkaatte blogin niin no worries! En ole lopettamassa vaan haluan osoitteen vastaamaan nimeä. Hetki menee varmaan päivittelyissä, jotta saan kaikkiin kanaviin oikean osoitteen. Googlaamalla löytyy varmaan sen aikaa, jos tulee blogi-ikävä 🙂
Mukavaa maanantaita!

4 thoughts on “Näin valmistan täydellisen kahvinautinnon

 1. Heti ekaksi pitää todeta, että ihana uusi raikas blogin ulkoasu 🙂

  Sitten asiaan….. Kahvi, miun suuri <3 Ja pinkistä kahvinkeittimestäni pidän oikein hyvää huolta. Kahvirakkaus on niin suuri, että käyn Helsingistä asti hakemassa kahvia. Käytän tummapaahtoisen kahvin joukossa aina makukahvia (yleensä 50-50) ja sitä käyn hakemassa Stokkan Herkusta. Rakastan, kun kahvi jauhetaan miun sielmien edessä ja vastajauhetun kahvin tuoksu leijailee nenään. Olen maistanut toki kaupan makukahveja myös, mutta ei ole kyllä Stokkan Super Vaniljan voittanutta vielä tullut vastaan. Sieltä löytyy erikoisempiankin makuja, kuten kookos ja appelsiini. Ja kun kahvin säilyttää tiiviissä lasipurkissa jääkaapissa (en tiedä onko se oikein vai väärin), se tuoksuu ihan vastajauhetulta joka kerta, kun purkin avaan.

  Itse ei ole tullut kokeiltua heittää mausteita purujen joukkoon, mutta taidankin kokeilla sitä pian, kiitos vinkistä. Vaikkapa kanelilatte maitovaahdolla voisi olla kokeilemisen arvoinen juttu 🙂

  Like

 2. Täällä myös yksi kahvifriikki/hifistelijä 😀 Kahvihetket ovat suuri nautinto ja hyvään kahviin tulee todellakin panostaa! Mä tykkään itsekin Löfsbergin kahvista ja mitä tummempi, sen parempi. Haaveena onkin ostaa kahvimylly, jossa voin (ainakin viikonloppuaamuisin) jauhaa omat kahvit ja valmistaa se pressopannussa. Ehdottomasti parhaat kahvit olen saanut matkustellessani Euroopassa. Kahvissa on kunnon täyteläinen maku. On nimittäin ihan toista luokkaa, kuin esimerkiksi monessa Suomen kahviloissa tarjottavat (koko päivän pannussa palaneet) Kulta Katriinaplöröt 😀

  Täytyykin testata tota kahvin maustamista. Alkoi houkutella mainitsemasi cayennepippuri, nam!

  -Sara

  Like

 3. Voi kiitos Viivi! Itsekin tykkään, tuli tosi oman näköinen 🙂

  NYT alkoi kyllä himottaa tuo Super Vanilja -kahvi ihan kunnolla! Sun kahvihetken kuullostavat ihan huikeilta 🙂 ja kahvi on munkin suuri <3
  Voisit kyllä noilla kahvirutiineilla kutsua mutkin kahville, jookojooko? 😀

  Kokeilehan mausteita! En nyt jotenkin saa tuota kanelilatte sanaparia pois mun mielestä…

  Like

 4. Tervetuloa kahvifriikkien kerhoon Sara!
  Tummapaahtoinen kahvi on kyllä munkin herkkua <3 Jaamme näköjään saman haaveen tuon kahvimyllyn suhteen. Veikkaan vaan ettei kämppis olisi kovin iloinen kahvipapujen jauhamisen äänistä siinä kuuden maissa :D
  Hmmm, eurooppalaisista kahveista mä oon maistanut espanjalaista (kaaaaameaa), kyproslaista (vielä kamalampaa) ja italialaista (hyvää!). Sekin varmaan riippunee maasta? Mutta yhtä kaikki, pannussa palanut Kulta Katriina on yksinkertaisesti pahaa. Plörö kuvaa tuota juuri hyvin :')

  Testaa säkin maustamista! Cayennekahvi oli mulle jossain kohtaa suuri addiktio, semmoinen pieni mukava polte sopii kahviin kuin nenä päähän 🙂 kunhan ei laita liikaa…

  Like

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: