Jokapäivän puolukkapiirakka

Pienenä tykkäsin kovasti äidin tekemästä puolukkapiirakasta. Kirpeiden puolukoiden ja makean pohjan yhdistelmä oli jotenkin erityisen herkullinen. Vaikka olinkin makealle perso mukula, kirpsakat marjat sujahtivat vikkelästi alas piirakan muodossa.
Samainen puolukkapiirakka muistui mieleeni, kun mieleni valtasi jälleen leipomishalu pitkästä aikaa. Oikeastaan olisin halunnut leipoa mustikkapiirakkaa, mutta taikinan ollessa jo valmista havahduin siihen tosiasiaan ettei minulla ollut yhtään mustikoita. Pakastimen pohjalta löytyi kuitenkin yksinäinen puolukkapussi, joka pelasti tilanteen! Leipomishetki päättyi siis positiivisesti lapsuusmuisteloihin ja makean kirpeään makuelämykseen.

Halusin jälleen toteuttaa leipomukseni terveellisemmän kaavan kautta. Mielessäni alkoi siintää kuva arkipäiväisestä piirakasta, jota voisi syödä jälkkärin lisäksi myös treenin jälkeen tai välipalalla. Arkisia ovat myös leipomuksen ainesosat, kuten tulet kohta huomaamaan!
Perusaineksista saa loihdittua yllättävän makoisia herkkuja. Lopputuloksen kohdalla tulee kuitenkin muistaa että arkisista raaka-aineista tulee arkista herkkua. Ei voi oikein olettaa että banaani-kaurahiutalekombo maistuisi samalta kuin sokeri-vehnä-voi. Mutta sehän tässä onkin ideana! Lopputuloksen ei kuulukaan olla yhtä ällömakea ja täyteläinen. Juhlaherkut ovat sitten erikseen.
Mikäli puolukoiden kirpsakkuus ei miellytä makunystyröitäsi, voit lisätä ripsautuksen sokeria piirakan päälle ennen uuniin työntämistä!

Puolukkapiirakka
2 pientä kypsää banaania
2 kananmunaa
1dl kaurahiutaleita
1dl kaurajauhoa
1tl inkiväärijauhetta
(1tl psylliumkuitua)
+ päälle puolukoita n. 2dl
Survo banaanit haarukalla soseeksi.
Lisää joukkoon muut taikinan ainesosat ja sekoita tasaiseksi. 
Kaada taikina pieneen irtopohja- tai silikonivuokaan.
Mikäli käytät irtopohjavuokaa, voitele vuoan reunat ennen taikinan lisäämistä.
Seuraavaksi ripottele vuokaan puolukat ja painele ne kevyesti taikinan sisään.
Paista piirakkaa miedolla lämmöllä 150-asteessa 45-50min.

Matalamman paistolämpötilan ansiosta piirakka jää juuri mukavan kosteaksi ja pehmeäksi. Ei kuivuudesta tietoakaan! Lisäksi inkiväärijauhe tuo kivaa potkua muuten niin pehmoisen makuiseen pohjaan. Puolukkapiirakan voi nauttia joko lämpimänä tai kylmänä, molemmin tavoin maistui oikein makoisalta. Lisukkeiden kanssa itselläni loppui luovuus hiukan kesken, niidenkin suhteen saa käyttää mielikuvitusta. Itse päädyin mutustelemaan ensimmäisen annoksen pekaanipähkinöillä koristeltuna. Tiedättehän, se kruntsahtava lisä on pakko olla, jotta koostumus ei jää liian yksipuoliseksi.
Huomaatte varmasti, miten viimeisessä kuvassa annoskoko onkin salakavalasti tuplaantunut. Siinä sitä ruokabloggaajan todellisuutta, 1/4 kakkua hulahti alas varsin helposti. Tosin tämä lienee niin guilt-free piirakka kuin olla voi, joten antaa mennä vaan! Heheh.
 

Vieläkö on kysyntää terveellisemmille herkutteluvaihtoehdoille vai joko terveyshippibuumi alkaa olla ohi? Ootteko te leiponeet jo piirakoita loppukesän marjasadosta? Onko puolukkapiirakka tuttu herkku?
Huomasin tässä juuri ennen kuin sain tekstin valmiiksi, että Pipsalla oli lähes samanlainen ohje mustikkapiirakkaan! Ei voi muuta sanoa kuin great minds think alike. Pitäisi kyllä testailla tuo Pipsankin versio, ihan siksi että siihen tuli lisäksi ihana murukuorrute… Sitä kruntsia siis!

Pirtsakkaa perjantaita sinne ruudun toiselle puolelle!

14 thoughts on “Jokapäivän puolukkapiirakka

 1. Kuulostaa hyvältä, tosin vaihtaisin ehkä puolukat kuitenkin mustikoihin (: Minkä kokoinen käyttämäsi vuoka oli halkaisijaltaan?

  Like

 2. En ole ikuisuuteen leiponut oikeastaan mitään, mutta tää sun piirakka sai pitkästä aikaa mut vakvasti harkitsemaan sitä! Kun viimeksi söin ihan normaalia mustikkapiirakkaa, se oli jotenkin niin lame ja tosi kuivaa.. tää sun terveysversio näyttää ihan sen vastakohdalta, nam! ❤

  Like

 3. Tykkään itsekin leipoa ja kokkailla usein sellaisia herkkuja, joita voi huoletta syödä arkenakin eli ovat enemmän tai vähemmän terveellisiä, mutta kuitenkin hyvän makuisia olematta “liian” herkullisia. Minusta on mukava, että arkenakin voi herkutella, mutta silloin herkun ei tarvitse olla niin hienoa. Näin ne hienommatkin herkut maistuvat hyviltä silloin tällöin nautittuna 🙂

  Like

 4. Voih, leivo ihmeessä! Mustikoilla saa varmasti herkullisen synttäripiirakan aikaan 🙂 Onnea synttäripäivän johdosta, milloin sitten onkaan!

  Like

 5. Päädyin lopulta käyttämään omenaviipaleita, ja oikein hyvää tuli. Hennosti makea, joten ei tule huonoa oloa. Vaihdoin osan kaurajauhosta mantelijauhoon ja inkiväärin kaneliin ja kardemummaan, toimii erittäin hyvin!

  Like

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: