Valmistautumista syksyyn – juuresmuussi ja lihapullat

Nyt sen voi sanoa jo ääneen: Sieltä se syksy vaan on tullakseen. Odotan sitä jo innolla! Nyt on nimittäin tulossa sen verran paljon kaikkea uutta ja jännää, ettei meinaa pieni ihminen pysyä perässä.
Sitähän se syksy ainakin minun päässäni symboloi – uuden alkua.

Mitenkäs syksy, uusi alku ja juurekset liittyvät yhteen?
Teoriassa kaikki liittyy kaikkeen ja toisaalta ei mihinkään. Syksyllä juurekset alkavat olla parhaimmillaan. Kaikkien uusien juttujen vuoksi syksystä tulee entistäkin menevämpi. Ohjaan kahdessa eri paikassa, teen harjoittelun, treenaan. Selkeämmin ilmaistuna jo valmiiksi suuri kulutukseni nousee uusiin lukemiin. Siinä töiden sivussa tulisi siis myös syödä jossain välissä. Faktahan on se, että näillä liikuntamäärillä täytyy kiinnittää huomiota ravinnon laatuun. Kulutetun energian määrä sallisi herkun jos toisenkin. Samaa ei kuitenkaan voi sanoa olotilasta! Terveellinen ruoka jättää koko kroppaan paremman olon ja sen voimin jaksaa puurtaa ihan eri tavalla.

Olenkin tässä muutamina päivinä opetellut ahh niin trendikästä food preppiä. Toisaalta sitä voisi kutsua myös suomenkielisellä termillä kokkaanjäätävänämpärillisenruokaajapistänpurkkeihin. Ja kyllä, ruoat ovat olleet hyvin yksinkertaisia arkiruokia. Välillä jopa lähempänä palikkatasoa: Jääkaapissa on kanat, jauhelihat, riisi, bataatti ja kasvikset erillisissä kipoissaan, joista voin sitten kaapia sopivan annoksen. Tällöin ruokaa on aina valmiina joko kotona nautittavaksi tai mukaan napattavaksi. Lisäksi säästyy paljon aikaa, kun hellan ääressä ei tarvitse olla joka päivä.

Mitenkäs tämä sitten eroaa ahh niin trendikkäästä fitnessistä? Mä en punnitse ruokia, laske energiasisältöjä/proteiineja/rasvoja eikä mulla ole ruokavaliota. Tiedostan eläväni melko kaavamaisesti. Aterioiden rytmi ja sisältö ovat päivittäin melko samanlaiset. Tykkään kuitenkin syömistäni ruuista vaikka ne yksinkertaisia ovatkin! En suostu syömään mitään mikä mielestäni maistuu pahalta. Tärkeintä minulle olisi tällä hetkellä turvata jaksaminen treeneissä ja etenkin töissä. Kuka nyt jaksaisi katsoa nuupahtanutta ohjaajaa!
En koe olevani kuitenkaan mikään nipo. Ero terveellisen syömisen ja ruokanatsiuden välillä voi olla hiuskarvaakin ohuempi. Mielestäni kuitenkin poikkeukset ja suhtautuminen niihin kertovat onko ruokavalio enää järkevällä pohjalla. Voin ihan hyvin syödä suklaata, kaverin leipomaa (suklaa)kakkua tai nauttia vaikka herkkukahvia keskellä viikkoa. Jos sen sijaan pienetkin poikkeamat totutusta aiheuttavat ahdistusta, ei voida enää puhua normaalista suhteesta ruokaan. Terveellistä ruokavaliota ei kaada kohtuudella (toisinaan kohtuuttomuudella) nautittu sokeri, suola ja rasva.

Tällä lyhyellä pohjustuksella siis itse asiaan… Tulen luultavasti syksyn aikana jakamaan jonkin verran näitä komponenttiruokien ohjeita isolla annoskoolla. Luvassa myös kikkoja miten simppelimmänkin ruoan saa maistumaan. Kulinaristit, älkää vielä hermostuko! Varsinkin vapaapäivinä on varmasti aikaa kokkailla monimutkaisempiakin aterioita ja panostaa myös herkuttelun puolelle.
Ensimmäisenä reseptinä esittelen ikisuosikkini, juuresmuussin ja lihapullat. Lempparijuureksiani ovat lanttu, porkkanat ja bataatti. Päätin siis yhdistää samaan muussiin kaikkia kolmea!
Lihapullat valmistin yksinkertaisesti jauhelihasta, kananmunasta ja mausteista. Mausteita voit varioida oman makusi mukaisesti, mutta älä vaihda maustepippuria. Se vaan kuuluu lihapulliin, niinkuin mantelit riisipuuroon tai mansikat kesään.

Juuresmuussi (6-8 annosta)
10 porkkanaa
1 iso lanttu (~800g)
1 bataatti (500g) 
suolaa

Kuori ja pilko juurekset.
Lado kuutiot isoon kattilaan. Lisää vettä kunnes ainekset juuri ja juuri peittyvät.
Keittele kunnolla poreillen 35-45min.
Malta keittää tarpeeksi pitkään!
Juuresten tulee melkeinpä hajota haarukalla kokeillessa.
Siirrä kattila liedeltä ja valuta tarvittaessa hieman keitinvettä pois.
Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella ja mausta suolalla.


Lihapullat (8-10 annosta)
1kg naudan 17% jauhelihaa
1 kananmuna
reilusti maustepippuria
suolaa ja paprikajauhetta

Ota jauheliha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen kypsennystä.
Sekoita jauhelihan joukkoon kananmuna ja mausteet.
Muotoile tasakokoisiksi palleroiksi uunipellille.
Tuosta määrästä tuli kolmisenkymmentä keskikokoista lihapullaa!
Paista 200-asteisessa uunissa noin 40min.

Tarjoillaan esimerkiksi höyrytetyn parsakaalin ja margariinisilmän kera! Mikäli margariini sotii maailmankatsomustasi vastaan, voit tietysti käyttää myös voita tai öljyä.
Tästä setistä luulisi riittävän toviksi. Muussi ja pullerot säilyvät hyvänä jääkaapissa ainakin sen 4-5 päivää, elleivät pidempäänkin. Lihapullien suhteen ajattelin hyödyntää pakastinta: Niistä tulee oiva hätävara kiireisiin päiviin.

Tulipas sillisoppapostaus! Kaikkea reseptiikasta tulevaisuuden suunnitelmiin ja ruokafilosofiaan.
Mitä mieltä ootte tämmöisistä palikkaresepteistä – hot or not?
Reseptitoiveita tai ideoita saa myös jättää kommenttiboksiin! 🙂

8 thoughts on “Valmistautumista syksyyn – juuresmuussi ja lihapullat

 1. Helpot ja suht nopsat perusreseptit on tosi hyvä juttu, jokaisellahan on kuitenkin edessä se kiireinen arkikokkaus jolloin ei ehdi ylimääräisiä panostaa. Itselläni syksyn kiireet antaa vielä muutaman viikon odottaa mutta sitten se taas alkaa 🙂
  Ja hei, en oo ikinä tajunnut, että maustepippuria voisi laittaa lihapulliin!

  Like

 2. Syksy tosiaan tuppaa olemaan melkoisen kiireistä aikaa yleisestikin. Hyvä että saat relata vielä tovin! Mullakin siis on vielä pari viikkoa ennen isomman hösselin alkamista, mutta valmistaudun etukäteen 😀
  Ja juuh, meillä on aina kuulunut maustepippuri lihapulliin! Tulee paljon maukkaampi lopputulos.

  Like

 3. Palikkaresepteille iso kyllä! Varsinkin juuresten käyttöön kaipailen vinkkejä ja tämä muusi menee ehdottomasti kokeiluun 🙂 Treenaamme mieheni kanssa molemmat suhteellisen tavoitteellisesti, hän kylläkin paljon isommalla intensiteetillä kuin minä. Ruokaa siis kuluu ja vaikka mieheni voisikin elää pelkällä riisillä ja kanalla, itse en siihen kykene. Näin opiskelijoina pienen budjetin terveelliset palikkaruoat ovat siis keittiössämme erittäinkin hot 😀

  Like

 4. Pienen budjetin terveelliset palikkaruoat :'D toiveenne on kuultu! Toivottavasti muussi maistuu. Juurekset on ihan mun lemppareita, joten niitä luultavasti tullaan näkemään paljon reseptien ainesosaluettelossa 🙂
  Ihanaa kun kommentoit!

  Like

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: