Vinkit tehokkaaseen aamuun

Yleensä hehkutan täällä aina ihania rauhallisia aamuja. Ei ole kiire, saa syödä aamupalansa nautiskellen ja herätellä itseään kahviämpärin kahvikupin äärellä. Olisihan se kiva, jos jokainen aamu olisi seesteinen ja täynnä linnunlaulua.  Aina ei kuitenkaan ole mahdollisuutta viettää rentoa aamuhetkeä vaan pitää pistää toimeksi! Oli se sitten töihin tai treeneihin rivakasti siirtyminen, palaveri, päälle puskeva deadline, pikakertaus ennen tenttiä, mitä näitä nyt on. Miten siis luodaan edellytykset tehokkaalle aamulle?

Tehokkuuteen tähtäävän aamun vinkit ovat osittain samanlaiset kuin rauhallisemman kaverinsakin. Pienillä etukäteisvalmisteluilla ja valinnoilla voi kuitenkin vaikuttaa huomattavasti aamun kulkuun. Tehokkuus ei tarkoita kiirettä ja ylenmääräistä säheltämistä. Useimmiten termit tehokkuus ja puuhakkuus sekoittuvat keskenään. Puuhakas tyyppi saattaa siis päivän aikana järjestellä kaikki kuvatiedostonsa aakkosjärjestykseen, ladata uuden virustorjuntaohjelman, päivittää Office-paketin, keittää kahvia, harrastaa taukojumppaa, järjestellä työpöydän, tyhjentää sähköpostin ja keittää lisää kahvia. Nämä hommat eivät vain vie häntä hirveästi eteenpäin artikkelin kirjoittamisen suhteen. Puuhakas kyllä puurtaa koko ajan, mutta usein keskittyy asioihin, jotka ovat lopputuloksen kannalta merkityksettömiä. Tehokas sen sijaan keskittyy tavoitteeseensa ja suunnittelee päivänsä kulun sen mukaan.

Tästä päästäänkin ensimmäiseen vinkkiin. Minimoi turhuudet tehokkaasta aamustasi. Vaikka rauhallisena aamuna olisikin ihanaa selailla blogeja kännykällä tai lukea lehteä, tehokkuuslähtöisenä aamuna ne kuluttavat lähinnä turhaan aikaa. Käsi ylös, kuinka moni on joskus vaan äkkiä selannut facebookin ja havahtunut puolen tunnin päästä? Avaa puhelin vasta kun olet saanut tärkeimmän homman hoidettua.

Valmistaudu huolella. Kasaa jo illalla valmiiksi kaikki aamulla tarvitsemasi. Itse tapaan aina laittaa illalla vaatteet valmiiksi sukkia myöten! Laukun pakkaaminen, kahvipannun lataaminen ja eväiden valmistaminen on myös hyvä hoitaa edellisenä iltana. Tällöin voit aamulla vain hoitaa aamurutiinisi, napata kamat kantoon ja siirtyä hommiin.
Kannattaa myös varmistaa esteetön kulkureitti vessaan ja keittiöön. Saatoin nimittäin kävellä päin pyykkitelinettä aamulla…

Tosiaan, rutiinit. Jokaisella meistä on juurtuneita tapoja, joita toistamme huomaamattamme samanlaisina aamusta toiseen. Tämä tietysti säästää aikaa, sillä rutiinit eivät vaadi hirveästi ajatustyötä vaan toistuvat melko automaattisesti. Tarkista kuitenkin omien rutiiniesi loogisuus. Voisitko kenties vaihtaa toimintajärjestystä? Onko jokin tietty juttu pakko tehdä aamulla? Mitä voisit siirtää iltaan? Mitkä jutut ovat aikasyöppöjä?

Syö aamiaista. Matala verensokeri ei tee kenenkään tehokkuudelle ja jaksamiselle hyvää. Vaikkei ajatus aamupalasta juuri houkuttelisi, kulauta alas edes pieni smoothie tai popsi hedelmiä ja pähkinöitä. Vireystila on paljon parempi, lupaan sen!
Meille aamupalafanaatikoille vaihtoehtoja on seuraavasti:
A). Herää tosi ajoissa ja vietä se normaali rauhallinen aamu.
B). Tee astetta askeettisempi aamupala.
C). Valmista herkullinen aamiainen valmiiksi illalla.
Koita rakentaa aamupalasi tasapainoisesti hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen suhteen. Tällöin verensokeri ei heittele ja mieli pysyy virkeänä. Nälkäkin pysyy paremmin loitolla, eikä häiritse työntekoasi!

Kiireen tunne voi saada olon tuntumaan tehokkaalta, kun asioista täytyy suoriutua nopealla tempolla. Mutta rehellisesti sanottuna, kuinka usein homma tulee hoidettua hyvin kun tekee kahta asiaa samaan aikaan? Lopputulos on usein ihan vasemmalla kädellä tehty ja juosten kustu. Vältä kiirettä. Kaikkein epätehokkainta on nimittäin tehdä asiat kahteen kertaan, koska ensimmäisellä kerralla teit ne huolimattomasti.
Kiire saa myös unohtelemaan asioita. Eväät unohtuvat jääkaappiin, juomapullo jää täyttämättä ja lompakko jää sittenkin siihen eteisen pöydälle. Vaikka vannoit muistavasi! Been there, done that.
Miten välttää kiireen tunne aamulla?
A). Herää aikaisemmin. Älä torkuta. Muutaman minuutin lisäuni ei luultavimmin piristä ollenkaan.
B). Etukäteisvalmistelu. Tsekkaa kohdat 1-3!

Huolehdi nesteytyksestä. Juo aamulla herättyäsi iso lasillinen vettä. Elimistö on yön jäljiltä ehkä pikkuisen kuivahtanut, joten puhdas vesi tulee todella tarpeeseen. Nestehukka jos mikä väsyttää, aiheuttaa päänsärkyä ja laskee keskittymiskykyä. Näinkin pienellä jutulla voi vaikuttaa!
Mitään hippi-ihmisten sitruuna-lime-amlamarja-virityksiä ei ole pakko juoda. Saa toki, jos mausta tykkää. Myöskään lämpötilalla ei ole sen suurempaa merkitystä. Tärkeintä olisi vain nauttia riittävästi nestettä aamulla ja päivän mittaan.

Herättele kroppaa. Verenkierron vilkastuessa kroppaan jää parempi olo ja aivotkin saavat vähäsen enemmän happea. Olet siis valppaampana aamun koitoksiin!
Kropan herättelyyn ei ole yhtä oikeaa tapaa. Testaile siis erilaisia tyylejä ja valitse itsellesi parhaiten sopiva. Kokeilemisen arvoisia ovat esimerkiksi…
A). Kylmä suihku. Nössömmille kasvojen peseminen kylmällä vedellä.
B). Kireältä tuntuvien kohtien kevyt venytys tai foamrullailu.
C). Pari X-hyppyä tai punnerrusta.
D). Epämääräistä kropan heiluttelua/tanssia.
Tähän riittää ihan muutama minuutti. Nämä muutamatkin minuutit maksavat itsensä kyllä takaisin tehokkuuden merkeissä!

Last but not least: Juo kahvia. Koska kofeiini. Koska nam!
Nappaa kahvisi vaikka mukaan termosmukissa, jos aikataulu kuitenkin kääntyi liian tiukaksi.

Tässäpä siis muutama vinkki. Valitse niistä itsellesi sopivimmat ja lisää omasi joukkoon!
Onko teillä vinkkejä aamujen tehokkuuden parantamiseen? Oletteko tehokkaita vai lipsahdatteko helpommin puuhakkuuden puolelle? Mä taidan olla puuhakkuuden ruumiillistuma…
Tässä siis itselläni myös paljon opittavaa 🙂 Tehokasta torstaita myös teille!

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: