Banana bread – not so sweet edition

Juhannushuomenet!
Joko siellä ollaan hereillä? Itse vietän täällä juhannukseni täällä (hyvin hiljaisessa) kaupungissa, tehden vähän mitä mieli milloinkin tekee. Ei huono!

Edellisessä postauksessa jo pariinkiin otteeseen hehkuttamani banaanileivän reseptiä olisi nyt tarjolla. Tämän voisi helposti pyöräyttää myös juhannuksen herkuksi, mikäli raaka-aineet löytyvät kaapista. Ja jos eivät löydy, voihan sitä aina testata mökkinaapurien ystävällisyyttä piipahtamalla juhannusaamuna kahdeksalta vain hakeakseen perunajauhoja.

Tämä banaanileipä syntyi aivan totaalisen extempore. Tuli vain totaalinen leipomisentarve. Katselin hedelmäkorissa mustuvia banaaneja ja ajatus banaanileivästä alkoi hahmottua. Vilkaisin myös kuiva-ainekaappiin: Ei ongelmaa tälläkään puolella, jauhoja on vaikka muille jakaa.
Ihan oikeasti, mulla on naurettava määrä kaikkia erilaisia jauhoja. Leipomishimoissa voi siis tulla täältä lainaamaan tarpeelliset hippijauhot, voin melkein taata että löytyy!

Erityylisten jauhojen ja siementen sekoituksen ansiosta koostumus ei muistuta ollenkaan perinteisiä gluteenittomia leivonnaisia. Rakenne on todella pehmeä ja kuohkea, mutta mukana on myös kivaa rouheisuutta siemenistä. Yllätyin itsekin, kun ensimmäisellä haukulla leipä ei maistunutkaan kovin makealta. Melkein petyin! Mutta tässä kohtaa kaivattiinkin vähän kärsivällisyyttä.
Banaanileipä on vain ujosti makeaa. Toisella haukulla sen jo maistoi, kolmannella pehmeä banaanius täytti suun. Isommin makean ystäville mukaan voisi lorauttaa hunajaa ruokalusikallisen tai pari.

Ja se kardemumma. Ihan kuin olisi pulla, mummon maustekakku ja banaanileipä samassa, terveellisemmässä paketissa. Yksi pieni mauste voi tehdä suuren eron.

Banana bread by Hilla
2 hyvin kypsää banaania
2 kananmunaa
1rkl rypsiöljyä
2rkl perunajauhoa
1dl mantelijauhoa
1dl täysjyväriisijauhoa
1rkl chiasiemeniä
1rkl pellavansiemeniä
1,5tl ruokasoodaa
1,5tl leivinjauhetta
0,5tl kardemummaa
Soseuta sauvasekoittimella/blenderissä banaani, kananmunat ja öljy.
Sekoita toisessa astiassa jauhot, siemenet, nostatusaineet ja mausteet.
Kippaa kuivat aineet nesteiden joukkoon.
Sekoita tasaiseksi. Voit vielä surauttaa muutaman kerran sauvasekoittimella, jotta siemenet rikkoutuvat hieman.
Kaada silikoniseen leipävuokaan.
 Normaalikin leipävuoka käy, mutta muistathan sitten voidella reunat! 
Paista banaanileipää 175-asteisessa uunissa 25-30 min uunisi tehosta riippuen.
Kypsyys on sopiva kun haarukkaan ei jää taikinaa leipään tökättäessä.
 

Jos vain maltat, kannattaa leivän antaa jäähdyä pikkuisen. Kuumana sitä on hankala leikata ja sormet vain palavat. Lämpöisenä sen sijaan banaanileipä leikkaantuu oikein kiltisti. Lämpöisenä tämä onkin mielestäni parhaimmillaan!
Päälliset voit jälleen kerran valita itse. Painokkaasti kuitenkin suosittelen maapähkinävoita. Koska kahden herkullisen asian yhdistäminen harvoin menee pieleen. Ja koska maapähkinävoi <3
Mielestäni banaanileivän pehmeys ja maapähkinävoin tuhtius kaipaavat rinnalleen jotain raikasta. Kuvaushetkellä käytin ihania tuoreita kirsikoita, joiden sesonki lienee juuri nyt parhaimmillaan! Makean happamat kirsikat sopivat yhdistelmään täydellisesti. Kokeilin myös aprikoosia, mutta se olisi makeutensa vuoksi mielestäni kaivannut jotain suolaista rinnalleen. Ehkäpä briejuustoa? Banskuleipä + brie + aprikoosi! Vois olla aika jees.

Banaanileipä säilyy hyvin jääkaapissa, mikäli ei tule heti syödyksi. Sieltä voi sitten napsaista herkkua aamupalalle, välipalalle, iltapalalle tai mille tahansa palalle. En huomannut leivässä erityistä kuivahtamista näiden parin päivän aikana. Pieni niksi kuitenkin kuivahtamisen varalle: Mikrota leipäsiivuja noin 20s. Tämän jälkeen ne ovat taas kuin vastaleivottuja!

Ja hei tämä resepti on muuten kämppis-approved. Eli toisin sanoen banaanileipä maistui myös hippileipomuksiin tottumattomalle yksilölle!

Nyt saa ottaa kantaa: Kuuluuko banaanileivän olla makea?
Ja hei vielä pakko sanoa… Eikö tuo vaaleanpunainen lautanen näytäkin IHANALTA noiden kirsikoiden kanssa? <3
Jokatapauksessa, mitä parhainta juhannuksen jatkoa just sulle. Oot varmasti hyvä tyyppi 🙂

4 thoughts on “Banana bread – not so sweet edition

  1. Oi, täytyypä kokeilla, banaanileivän ohjetta olen kaipaillutkin, sellaista nimenomaan ettei ole valtavaa sokerimäärää yms. reseptissä. Olisi muuten mielenkiintoinen postaus jos raottaisit jauhokaappisi sisältöä ja tietyn jauhon tavallisimpia käyttökohteitasi. Olisi kiva saada vinkkejä ja mahdollisesti (kahdet)kymmenennet erilaiset jauhot omaan gluteenittomaan valikoimaani 🙂

  2. Käväisin tämän jo tekemässä, tuli makeaa (ja hyvää) vaikka toinen banaani oli pieni eikä edes ruskeapilkkuinen. Kardemumman lisäämistä mietin mutta päätin kuitenkin ”uskaltaa” 🙂 Ei huono ollenkaan… Samalla uunilla pyöräytin myös Sekaisin siemenistä -leivän, jota testasin jo syksyllä. Nyt on sitten mistä valita, saa nähdä riittääkö keskiviikon reissueväiksi asti. Epäilen… 🙂

  3. Hienoa että säkin olet saanut inspiraation leipomiseen! Ja vieläkin kivempaa että onnistui ja tykkäsit! 🙂
    Vieläkö on leipiä jäljellä? 😉
    Pistän harkintaan tuon jauhopostauksen! Kiitos että tulit kertomaan sun mietteitä tänne kommenttiosioon <3

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.