Maanantai ja ajatuksia

Huomenta tähän aurinkoiseen maanantain aamupäivään! Miten siellä on viikko lähtenyt käyntiin?
Mulla oli tänään taas vähän tahmea aamuherätys, mutta kyllä se tästä lähtee. Kahvin voimalla! Tänään on tiedossa melko samanlainen päivä kuin Day with me -postauksessa eli aamusella päivän paperityöt pois alta, sitten ohjailemaan ja illaksi akrobatiaan!
Olen tässä pyöritellyt päässäni ajatusta paastosta. En kuitenkaan mistä tahansa paastosta vaan sellaisesta oikeasti mieltä puhdistavasta. Puhun nyt somepaastosta. Aion siis välttää/vähentää sosiaalisen median käyttöä tämän viikon ajan.

Miksipä näin? Kokosin teille pienen listan ajatuksistani.

 • Ihan ensimmäisenä on pakko mainita ajankäyttö. En ole laskenut, kuinka paljon päivittäin menee aikaa kaikenlaiseen somen kanssa näpräämiseen mutta veikkaisin melko suurta lukua. Lyhyistäkin sometushetkistä ja tsekkaan-vaan-äkkiä-feisbuukin-hei-kato-tankotanssivideo -rutiineista voikin muodostua melkoinen aikasyöppö. Toki, joistakin päivityksistä oppii varmasti jotain ja siksi näenkin somen jollain tavalla myös hyödyllisenä välineenä. Rehellisesti sanottuna, kuinka paljon uutta informaatiota olet saanut selaamalla facebookin fiidiä läpi kymmenen minuutin välein?
 • Toisaalta…informaatiotulva. Jokaisesta sosiaalisen median kanavasta tulvii jatkuvasti valtavat määrät erilaista infoa. Osa hyödyllisiä, osa ei. Mistä voi tunnistaa omat ajatuksensa tässä infomeressä? Olisi melko naiivia väittää, ettei teksteillä ja kuvilla pyrittäisi vaikuttamaan. Juuri tällä hetkellä haluaisin kuitenkin erityisesti kuunnella itseäni, omia ajatuksiani ja pohdintojani. Tietää mitä mieltä juuri minä olen asioista ja mikä on minulle tärkeää.  
 • Ergonomia! Oikein isolla eellä ja huutomerkillä. Vai istutteko aina täydellisessä ryhdissä, pää ja leuka suorassa, hartiat takana, selkä ryhdikkäänä selaillen instagrammia puhelin kohotettuna katseen tasolle? Vähän epäilen. Tyypillisimmin asento kun tuppaa kääntymään epämääräiseen luolamieskyttyrään, pää eteenpäin työntyneenä ja selkä pyöreänä. Well hello niska- ja selkävaivat! 
 • Läsnäolon puute. Mielestäni yksi ärsyttävimmistä tavoista on puhelimen selailu samaan aikaan keskustelun kanssa. Hei haloo, sinulla on siinä oikea ihminen nenäsi edessä, puhumassa sinulle! Mutta ehei, siinä ollaan uppoutuneena virtuaalimaailmaan epäergonomisessa luolamieskyttyrässä. Ihmisten kanssa keskustelusta, siitä oikeasta sosiaalisesta kanssakäymisestä voi oppia todella paljon. Emme varmaa osaa kohta keskustella muuta kuin naputtamalla koodia, naputinaputi.
 • Mikä siinä on, että täytyy jatkuvasti olla tavoitettavissa? Vessaankin mennään puhelin kourassa. Mitä haittaa siitä voi olla, jos et reagoikaan facebook-kommenttiin saman minuutin aikana? Eikö olisi vapauttavaa välillä olla vaan ihan itsensä kanssa? Voisin sometermein vastata tähän: Dislike.   
 • Illuusio täydellisestä elämästä. Vertailu. Kuvissa ja teksteissä toisten elämä saattaa vaikuttaa upealta kiiltokuvalta ja hattarajeejeeltä. Harvoin se kuitenkaan on todellisuus. Vaikka seuraamallasi henkilöllä olisi fiidi ja blogi täynnä täydellisiä rantakuvia, upeita vartaloita, superterveellisiä ruokia ja kauniita koteja, se ei koskaan ole koko totuus. Tämä täydellinenkin ihminen kohtaa huonoja päiviä, astuu koiran kakkaan, selaa sitä instagrammia ja pesee pyykkiä. Harmi vain ettei tämä (suurimmassa osassa tapauksista) näy somekanavassa millään lailla. Ja onhan se ymmärrettävää että halutaan jakaa kauniita kuvia ja positiivista mieltä! Ei siinä ole mitään väärää. Lukijoilla on tietynlainen vastuu ja tulee ymmärtää myös tämä normaalin elämän puoli. Välillä sitä kuitenkin omakin ajatus hämärtyy ja alkaa vertaamaan itseään näihin täydellisen ihmisen perikuviin. Silloin se oma elämä alkaa helposti  näyttää vähän siltä pyykinpesuvedeltä – harmaalta. 

Näistä syistä erityisesti tuo viimeinen on paljon mietityttänyt viime aikoina. Minulle on tullut tavallaan lievä someähky. Ja mikäpä olisi parempi tapa päästä ähkystä eroon kuin paasto? En meinaa ihan täysin sulkea puhelintani ja elää omassa kuplassani viikkoa. Tarvitsen erilaisia somekanavia jossain määrin päivittäin. Niinpä ajattelin luoda itselleni selkeät säännöt.

 1. Blogissa saan käydä päivittämässä ja vastaamassa kommentteihin.
 2. Facebookin tarkastan kerran päivässä läpi. Ilmoitan ihmisille että tärkeän asian tullen minulle voi aina soittaa!
 3. Instagrammiin on lupa päivittää kuvia. Samalla voi selata läpi fiidin. Ei päivitystä = Instagram pysyy kiinni. (Touhuiluani voi seurata nimimerkillä @heidiaalt)
 4. En käytä näitä somekanavia muiden ihmisten seurassa.

Somepaastoni on vain viikon mittainen kokeilu, mutta uskoisin sen virkistävän ajatusmaailmaani jälleen. Ajattelin tosiaan kääntää tuon aiemmin someen uponneen ajan omaksi ajakseni. Meinaan ainakin pohdiskella paljon, lueskella, kahvitella, valokuvata, venytellä, leipoa ja ulkoilla tällä viikolla! Ei siinä, etten tekisi näitä asioita muutenkin, mutta nyt olen niiden aikana täysin läsnä. Paastoni ei ole ehdoton, joten uskoisin noiden ohjenuorien olevan sovellettavissa jatkossakin. Viikon päätteeksi pääsenkin sitten herkuttelemaan lukemalla ihanimmat uudet blogipostaukset, kaikki putkeen!

Mitä olet mieltä? Lähdetkö kokeilemaan kanssani? Mitä tekemistä sinä keksisit somettamisesta vapautuvalle ajalle?

6 thoughts on “Maanantai ja ajatuksia

 1. ihania tämmöset paastoset. tosi hyvä postaus ja erittäin good idea! 🙂 tosi hyvä pointteja, varsinkin tuossa miksipä näin-listassa ja enpä vois paljon enempää samaa mieltä olla.
  ja en tienny tosta sun instagramista, aivan ihania videoita! oot niin taitava, oon niin ylpee susta :')
  hyvää vähäsomeista viikkoa ♥ vaikka en ite fb:stä kokonaan pois osaakaan pysyy niin sen vähentäminenkin on kyllä selkiyttänyt päätä selvästi. 🙂

  Like

 2. Tekisi kyllä hyvää mullekin jonkinlainen paasto. Vähän turhan usein kun tulee pompattua erilaisissa someissa ja sovelluksissa 🙂 Ergonomiaan on aika helppo ratkaisu: perinteinen pöytätietokone ja satulatuoli. Toimii ainakin minulla ja on vähentänyt mahdollisesti tabletista tulevia niskakipuja.

  Like

 3. Voi kiitos ihanainen <3
  Vähentäminenkin tekee varmasti todella hyvää feisbuukin suhteen. En minäkään loppuelämääni meinaa sieltä pois olla, sen verran kuitenkin täytyy pitää yhteyttä ihmisiin!

  Like

 4. Joo tuota somekanavasta toiseen pomppaamista tulee kyllä harrastettua varsin helposti! Siksi päätinkin ottaa tällaisen tehostartin, jonka jälkeen on varmaan helpompi järkeistää käyttötottumuksia 🙂
  Voi kun omistaisinkin satulatuolin! Olen kyllä päättänyt että selaan blogit/jne tästä lähtien aina koneella. Tabletilla/kännykällä on aika äkkiä pää jumissa!

  Like

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: