Terveysmainonnasta

 
Meinasin oikeasti lentää persuksilleni kun näin tuon tekstin pekonipaketissa.
Onko mainonta oikeasti mennyt näin pitkälle?
Jos pekonin kerrotaan olevan omega-3 rasvahappojen lähde, niin jossain on mielestäni asiat pielessä.
Kyllä, voihan se sisältää vähän omega-3-rasvahappoja,
 jos possuille on syötetty rypsiöljyllä rikastettua ruokaa.
Mutta silti!
Eihän saksanpähkinäpussissa tai lohipakkauksessakaan lue vastaavaa tekstiä, vaikka ne ovat huomattavasti parempia omega-3-rasvahappojen lähteitä.
Mahdetaankohan tällä hakea oikeutusta suurelle pekoninkulutukselle?
Syö pekonia, saat omegakolmosia, se on melkeinpä terveyssafkaa!
Sama juttu kuin jos lisäisi valkoisen leivän joukkoon pellavansiemenrouhetta.
Kuitupitoisuus kyllä nousee, mutta eihän se siitä valkoisesta viljasta terveystuottetta tee.

 
Myös uusien pingviini jäätelöiden mainoksen hyppivät silmilleni ja vahvasti.
Totta kai jäätelössä on kalsiumia, jos se on kerran maidosta tehty.
Mutta ei pelkkä kalsiumpitoisuus tee tuotteesta suositeltavaa ja terveellistä!
 
Tässäpä uuden Vadelmamaitojäätelön tuoteseloste.
Ainekset: Rasvaton maito (69 %), kerma, sokeri, glukoosisiirappi, herajauhe, maitoheratiiviste, emulgointiaine (rasvahappojen mono- ja diglyseridit), sakeuttamisaineet (guarkumi, johanneksenleipäpuujauhe, käsitelty Eucheuma-levä),  väri (punajuuriväri), aromit (vanilja, vanilliini, vadelma). Pääraaka-aineista osan alkuperämaa on eri kuin valmistumaa, Suomi.
 
Mainoksessa sanotaan että ”Uutuus arkeen”.
En kyllä suosittelisi kenellekään kyseistä tuotetta arkikäyttöön.
Perus naapurin Pentti voi kuitenkin hämääntyä tuollaisesta mainonnasta.
Mainos saa tuotteen vaikuttamaan terveellisemmältä, raikkaalta.
Melkeimpä sanotaan, että on ok syödä jätskiä päivittäin.
Jos päivittäin vetelee tuollaisenkin määrän sokeria (21g/100g) voin taata että se näkyy sekä ulkomuodossa että vireystilassa jossain vaiheessa.
 
Entäpäs sitten kansan suosioon nousseet ruoansulatusjogurtit?
Suomeksi siis popsi-purkillinen-ja-juokse-vessaan-jogurtti.
Kuten vaikkapa tämä:
Ainekset: pastöroitu rasvaton maito, hedelmävalmiste [mansikka 10 %, oligofruktoosi, vesi, stabilointiaineet (muunnettu maissitärkkelys, pektiini) aromi, väri (karmiini), happamuudensäätöaineet (sitruunahappo, natriumsitraatti), makeutusaineet (aspartaami, asesulfaami K)], rasvaton maitotiiviste tai rasvaton maitojauhe, kerma, maitoproteiinit, sakeuttamisaine (pektiini),
 jogurttihapate, ACTI REGULARIS®-hapate. Makeutettu aspartaamilla (sisältää fenyylialaniinin lähteen) ja asesulfaami K:lla. Sisältää luontaisesti sokereita.
 
Helpostihan tulee se kuva että
’Hei tää parantaa ruoansulatusta ja on vielä kevyt tuote, tän täytyy olla terveellistä!’
Vilkaisu tuoteselosteeseen kertoo kuitenkin täysin eri sanomaa.
Riippuu tietysti miten terveellisen määrittelee.
Minun kriteerini eivät täyty!
Ainesosaluettelo on vähintään kilometrin mittainen,
 vaikka jogurtin perusvalmistusaineita on kaksi: Maito ja hapate.
Vaikka tuotetta mainostetaan kevyenä, sisältää se silti enemmän rasvaa, sokeria ja energiaa kuin tavallinen maustamaton jogurtti!
Kuitukin tulee lisätyistä oligosakkarideista.
 
Johdetaanko kuluttajia harhaan tällaisella mainonnalla?
Kerro mielipiteesi!
 


12 thoughts on “Terveysmainonnasta

 1. Siis mä oon miettinyt ihan samoja asioita! Kaupan kassalla kun näkee joka päivä ihmisten ostokset… Harmittavan suosittuja juurikin nuo kaiken maailman ruuansulatusjugurtit ja -juomat. Ja mikä pahinta, usein tarjouksessakin. 😀 Sinänsä tämä aihe ei naurata. Mainonnalla ja medialla on valtava voima – eikä vain tässä asiassa, vaan monessa muussakin.

  No, onneks me ainakin ollaan viisaita. ;D

 2. Mä tulen niin surullisiksi aina näistä. Koska kyllä, kuluttajia johdetaan harhaan ja koska tiedän, että suurin osa ihmisistä uskoo sokeasti sen, mitä siinä mainostetaan. Että hei, tämähän on terveellistä, tätä voi syödä kuinka paljon vain! Samalla tavalla proteiinilla mainostetaan nykyään. Kaikkihan on terveellistä, jos siinä lukee, että proteiinia? Ai ei olekaan? :O

  Kun mitään ei saisi uskoa. Pitäisi osata kääntää se paketti toisinpäin ja lukea itse. Loppupeleissä aika harva osaa tämän tehdä. Miksi pitäisi, kun kerran etupuolella jo kerrotaan, että se on terveellinen tuote?

  Siksi pidänkin yhtenä tärkeimpänä taitona sitä, että ihminen opettelisi lukemaan ravintosisältöjä. Jos siis on ylipäätään terveydestään kiinnostunut. Jos ei ole, niin sitten syö mitä syö. Mutta turha siinä vaiheessa on ainakaan selittää syövänsä jäätelöä kalsiumin vuoksi. 😉

 3. Naulan kantaan.

  Nimenomaan toi ”läikkymätön maito” on myös mua hirvittänyt. Ettäs kehtaavat! Ja naapurin Penttiä enemmän olen huolissani lapsista, jotka näkevät tämän mainoksen… -.-

 4. Haa, kaupan kassat siis todella katsovat mitä ihmiset ostavat? 😉 oikeassa olet, medialla on huimasti valtaa ja eipä ihan tavan tallaaja sen sanomaa usein osaa kyseenalaistaa! Vakava aihehan tämä loppujen lopuksi on, se vain alkaa tuntua lähes tragikoomiselta kun miettii jäätelöä ruokavalion kalsiumlähteenä…

 5. Niinpä, koska mainoksessa on iloisia ja terveitä ihmisiä, pakkaus on vihreä ja tuotteessa lukee 'sisältää paljon proteiinia' niin tuotteen täytyy kaiken logiikan mukaan olla terveellinen, eikös vaan?? Toi proteiinin hypettäminen on ehkä vähän lähtenyt käsistä 😀

  Kouluissa pitäisi nykypäivänä olla pakkausselosteiden lukukurssi, niin saataisiin valveentuneempia aikuisia! Koska siellähän se lukee mitä tuote sisältää ja ainoastaan siitä voi päätellä onko tuote terveellinen vai ei. Onneksi on laissa määrätty että täytyy kertoa tuotteen sisältö 😉

  Loppukommentti oli ihan paras! 😀

 6. Niinpä, mainoksessahan melkein kehotetaan syömään jäätelöä maidon juonnin sijasta…
  Olen kyllä sitä mieltä että jonkin sortin ravitsemuskasvatusta tarvittaisiin nyky-yhteiskunnassa. Lapsia tulee ihan viikollakin kaduilla vastaan energiajuomien, karkki- ja sipsipussien, lihisten, kolmioleipien sekä keksipakettien kera! Onko tämä ihmekään kun mainonnalla luodaan tällaista kuvaa? Varmasti tulee näkymään terveydentilassa myöhemmin 🙁

 7. Mielestäni sillä, että epäterveellisitä tuotteista yritetään mainostuksen, lisättyjen aineiden ja e-koodejen avulla saada 'terveellisiä' ja päivittäiseen käyttöön suositeltavia, on kaupallisestikin vähemmän kannattavaa.
  Sillä jos oikeasti terveydelle ja hyvinvoinnille hyväksi olevia tuotteita mainostettaisiin enemmän, niistä tulisi suositumpia, ihmiset huomaisivat, että niistä saa paljon paremman olon kuin lisäainepommeista, ja kokonaisvaltaisesti se olisi kannattavampaa kaikille osapuolille:
  -kauppias ei tarvitse suuria määriä monia eri aineita valmiiseen tuotteeseen
  -asiakas ei maksa turhista lisäaineista, ja terveellisillä valinnoilla hän saa enemmän energiaa elämiseen
  -mainitsemasi possu saa elää luonnollisesti, ja saa syödä sitä mitä possun kuuluu oikeasti saada ravinnokseen
  -possun/karjan omistajan ei tarvitse maksaa esim. rypsirikastetuista tuotteista, tai muista 'lisäravinteista'

  Kaupat voisivat brändätä itseään myös sillä, että ne myisivät AIDOSTI terveellistä ruokaa, eivätkä 'pullollaanproteiinia'-tuotteita ja sellaisia tuotteita joissa korostetaan hyvänä ainesosana sitä, mitä on luultavasti vähiten kaikesta. Ja useimmiten koko tuotteessa kaikki muu on sokeria, rasvaa tai lisäaineita (ei tietenkään aina) ja korostetaan sitä 'terveydelle hyväksi'- ainesosaa.
  On tietenkin paljon hyvää ja puhdasta jota myydään ilman outoja/harhaanjohtavia mainoslauseita, mutta päivittäistavarakaupoissa tuollainen asiakkaan 'huijaaminen' on mielestäni kasvussa.

 8. Sullahan oli paljon hyviä pointteja! Tosiaan tällä hetkellä kuluttajan täytyy itse tietää mikä tuote on hyväksi. Olisi kyllä mahtava tuollainen aitoa ruokaa myyvä kauppa! 🙂

 9. ”kauppias ei tarvitse suuria määriä monia eri aineita valmiiseen tuotteeseen”
  – siinähän se onkin kun ne lisäaineet tekevät tuotteista kannattavamman koska ne lisäävät tuotteen käyttöikää ja saattavat (mm. natriumglutamaatti) koukuttaa.

  ”mainitsemasi possu saa elää luonnollisesti, ja saa syödä sitä mitä possun kuuluu oikeasti saada ravinnokseen”
  – jos tämä oikeasti tapahtuisi niin possunliha maksaisi niin paljon ettei kuluttajilla olisi siihen varaa.

  ”possun/karjan omistajan ei tarvitse maksaa esim. rypsirikastetuista tuotteista, tai muista 'lisäravinteista'”
  – possun/karjan omistajat syöttävät eläimilleen rypsiä sen takia, että se täydentää rehun aminohappokoostumusta, mikä vaikuttaa siihen lihaksenkin kasvuun. Lisäksi rypsi kasvaa hyvin Suomen olosuhteissa joten sitä voi itse viljellä esim. soijan sijaan.

  ”Olisi kyllä mahtava tuollainen aitoa ruokaa myyvä kauppa!”
  – Pelkästään aitoa ruokaa myyvän kaupan hinnatkin olisivat sen mukaiset. Ottaen huomioon että kyllähän ne tavalliset kaupatkin myyvät sitä aitoa ruokaa. Ihmiset ovat vain liian pihejä ja laiskoja ostaakseen sitä.

 10. *käyttöikää = hyllyikää 😀

  Niin ja anteeksi nyt kun olen tälläinen kyyninen pilkunviilaaja 😀

  Se piti vielä mainita, että kyllähän kuluttajia johdetaan mainonnalla harhaan, mutta minusta yksittäisten tuotteiden harhaan johtava mainonta on aika pientä kun vertaa koko kolesteroli- ja rasvattomuushysteriaa jolla ei ole mitään pohjaa. Hyvänä esimerkkinä se, että aika moni ihminen on kuollut syödessään turhaan statiineja.
  Koko kolesteroli- ja rasvattomuushysterian äiti Ancel Keys, huomasi teoriassaan virheitä (ei ollut ottanut huomioon kaikkia tutkimuksessa olleita valtioita, vain ainoastaan hypoteesiin sopivia. Lisäksi tutkimuksessa ei oltu eroteltu kovia rasvoja toisistaan; eläinrasvoja ja transrasvoja). Kun Keys huomasi virheensä, oli ihan liian myöhäistä yritä vedota elintarviketuottajiin sillä rasvattomuus on äärettömän hyvä bisnes, varsinkin kun ihmisille oli iskostettu päähän että se on terveellistä. Jännä juttu että tämän jälkeen ihmisten terveys on mennyt ennemminkin ojasta allikkoon.

  Ihmisten terveys kun on täysin toissijainen rahan edessä. Hyvänä esimerkkinä erilaiset liitot, kuten sydänliitto jota sponsoroi elintarviketeollisuus ja lääkärit joita sponsoroivat lääketehtaat. Niin se vain on että kaikki kannattaa kyseenalaistaa ja se oma järki pitää päässä. Kaikista ihmisistä siihen ei ole, mutta niin se vain on että aina ei mene nallekarkit tasan.

  Tulipas vuodatus 😀

 11. Huh kuinka paljon tekstiä 😀 En nyt lähde tässä jokaiseen kohtaan vastailemaan, enkä puimaan lääkärien salaliittoteorioita, mutta monia hyviä pointteja sinullakin oli! Kuten edellä sanottiinkin jo, aina saa toivoa 🙂

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.