Over the top

Minulta kysytään aina silloin tällöin, että syönkö aina terveellisesti ja kohtuullisesti? Vedänkö koskaan övereitä minkään asian suhteen? Vastaus on että ehdottomasti kyllä! Mielestäni terveellistä ruokavaliota eivät kaada satunnaisesti tapahtuvat ylilyönnit. Ne ovat osa normaalia elämää ja niitä on turha jäädä vatvomaan!

Yleisimmin saan överit aikaiseksi kuivahedelmien kera. Varsinkin sellaisten suklaapäällysteisten! Jos nyt otan vielä yhden… No vielä yksi… No niin nyt on menny 3/4 pussia, voin hyvin syödä loputkin! Kuivahedelmien ylensyönnistä saa palkkioksi todella ylimakean olotilan ja kivan vatsakivun suuren kuitumäärän sekä fruktoosipitoisuuden vuoksi. Toisinaan tulee myös niin sanottuja rasvaövereitä. Tekee mieli kaikkea rasvaista, mieluiten vielä samaan aikaan. Siinä sitten uppoaa lihaa, juustoa, avokadoa, pähkinöitä ja suklaata kitusiin aikamoisella vauhdilla 😉 Suolaisen himoon tulee vedettyä nimenomaan juustoja, kylmäsavuhärkää, suolakurkkuja…
Ja tietysti leivonnaisöverit on oma lukunsa! Terveysleipomukset katoavat äkkiä parempiin suihin. Tosin sitten kun syö neljättä päivää kakkua niin alkaa olla jo liian kakkuisa fiilis… Myös riisipuuro ja äitin tekemä omppusose kuuluvat ruokiin, joihin mulla ei ole mitään kontrollia!

Sipseistä, limsoista ja karkeista en ole edes haaveillut moneen vuoteen. Ne eivät oikein sovi omiin makumieltymyksiini, joten en näe syytä syödä niitä 🙂 muutenkin pyrin välttämään herkutellessanikin kaikkein ravinneköyhimpiä vaihtoehtoja. Jos kerran löytyy huikean terveellisiä, omaan suuhun maistuvia vaihtoehtoja, miksi pitäisi väkisin työntää suuhun jotain shaibaa? No joskus tietty käy niinkin, että se epäterveellisin vaihtoehto on houkuttelevin. Enkä näe tässä mitään pahaa!

Paheistani suurin taitaa kuitenkin olla kahvi. Yritän rajoittaa käyttöä pariin isoon mukilliseen päivässä. Sanomattakin selvää, että se ei ihan aina onnistu. Yhtenä päivänä huomasin juoneeni yhdeksän kupillista kahvia eli noin 4 mukillista. Hupsis. Tiedän ettei tällainen liikakäyttö varmasti tee hyvää vatsalle. Varsinkin tyhjään vatsaan juotu vahva musta kahvi saa ihan terveenkin masun kiukustumaan! Kuitenkin uskon, ettei tällaisesta satunnaisesta liikakäytöstä ole haittaa, kunhan päivittäiset määrät pysyvät suunnilleen järjevissä mitoissa.

Joskus, nykyään harvemmin, tulee vedettyä myös liikuntaövereitä. Sitä vaan yht äkkiä huomaa loppuviikosta että joka paikka on rikki, hirveä väsy ja vetämättömyys. Kun sitten lueskelee treenipäiväkirjaa niin on turha enää miettiä, mistä moinen johtuu… Liikkuminen on vain kivaa, että sitä haluaisi tehdä mahdollisimman paljon. Tällöin levon merkitys voi unohtua ja usko oman kropan voimavaroihin voi olla turhan suuri. Toisinaan kokonaiskuormitus kasvaa huomaamatta turhan suureksi, varsinkin kun treenaa lajeja joita rakastaa!

Viime yönä olikin erilaisten överien vuoro. Saimme erään kaverin kanssa hullun päähän piston valvoa koko yö! Torstai-iltana, seuraavana aamuna töitä ja koulua. Järkevää? Ei ehkä ihan. Ihan sairaan hauskaa? Kyllä vain! Joimme kello kolmen yökahvit suklaan kera ja kofeiinin voimalla höpisimme aamuun asti ilman unen rippeitäkään.
Koska seuraavan päivän olotila oli todellinen väsymyskrapula, pyöräytin luentojen ja päiväunien jälkeen välipalaksi virkistävän vihersmoothien. Kermaisen koostumuksen salaisuus piilee jälleen kerran avokadossa 😉

 
Virkistävä vihersmoothie
½ kesäkurpitsa
½ avokado
jättimäinen päärynä
n. 1dl omppusosetta
1cm pätkä inkivääriä
1 mitallinen maustamatonta heraproteiinia
½rkl macajauhetta
½rkl psylliumia
kardemummaa, ripaus suolaa
 
Soseuta sauvasekoittimella/blenderissä.
Tarjoile vaikkapa sitruksisen vihreän teen kera!


 
Uskaltakaa välillä tehdä jotain järjetöntä ja älkää pelätkö övereitä!
Ihanaa viikonloppua 🙂

4 thoughts on “Over the top

  1. Kiitos tästä postauksesta! 🙂 Todella ihana, että kirjoitit aiheesta, sillä turhan usein eivät bloggaajat tällaisia kirjoita ainakaan ilman jonkinlaista häpeän tai katumuksen paistamista tekstistä läpi 🙂 Vaikka överit kuivahedelmillä, puurolla ja kahvilla voivat jonkun mielestä vaikuttaa hieman oudoilta, niin itse olen ehkä hieman samaa kastia tässä! Mielummin överit herkullisella ja ravitsevalla sapuskalla, jos mieli ja keho niin sanoo! Mutta toki suklaa yms. muutkin kuuluvat oleellisesti välilä kuvioon 😉

  2. Kiva, että joku muukin ”harrastaa” treeniövereitä. 😉 Onko sulla muuten Vitamix vai joku ei-niin-kallis blenderi? Mun oma ei oikein kunnolla soseuta mitään noin kovia juttuja. :/

  3. Hahah, pyrin kyllä välttämään noita treeniövereitä, mutta välillä niitä vaan tapahtuu! Kohtuus kaikessa 😉
    Tuo smuutti on itseasiassa tehty iha sauvasekoittimella! Mulla on kuitenkin myös Kitchen Aidin blenderi 🙂

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.