Superfuudia

Ajattelin kertoa vähän käyttämistäni superfoodeista.
Lainaukset ovat valmistajien sivuilta, lopussa omia kokemuksiani 🙂
 
”Hampunsiemen (Cannabis sativa) on lähellä täydellistä ruoka-ainetta. Kyseinen ruoka ansaitseekin superfood-tittelin sen äärimmäisen monipuolisuutensa ja ravinnetiheytensä vuoksi. Hampunsiemenet ovat erinomainen proteiinin lähde, joka sisältää kaikki 8 kehollemme välttämätöntä aminohappoa sekä 12 muuta aminohappoa. Hampunsiemen – toisin kuin esimerkiksi eläinperäiset proteiininlähteet, on raaka, kokonainen ja valmis proteiininlähde sellaisenaan. Sitä ei tarvitse missään vaiheessa kuumentaa, jotta esimerkiksi ravinnon sisältämät bakteerit saataisiin tuhottua. Tämän vuoksi hampunsiemenessä on jäljellä kaikki sen elinvoimaiset ravinto-aineet. Yli 65% hampunsiemenen proteiineista on loistavasti imeytyvää edestiiniä. Loput 35% on albumiinia, joka on myös äärimmäisen hyvin imeytyvä proteiinityyppi. Sekä edestiini, että albumiini ovat hypoallergisia eli ne aiheuttavat hyvin vähän allergisia reaktioita.
Hampunsiemen on myös loistava lähde kehollemme välttämättömille rasvahapoille. Hamppu sisältää noin 80% polysaturoituja rasvahappoja ja sen omega-3 ja omega-6 -rasvahapot ovat ihmiselle täydellisessä suhteessa (1:3 – 1:4). Länsimaisen ruokavalion myötä omega-3 / omega-6 rasvahappojen suhde on todella huono. Lisäksi hampunsiemen on maailman paras lähde globuliinien rakennusaineille.”
 
”Chia-siemen sisältää n. 40 % arvokkaita kasviöljyjä, noin 20 % proteiinia, runsaasti kuitua, antioksidantteja, vitamiineja (A, B1, B2, B3) sekä mineraaleja, joista varsinkin kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä. Chia-siemeniä voisi kuvata “paremmaksi pellavansiemeneksi” sen samankaltaisten geeliintyvien ja suolistoa hellivien ominaisuuksien, mutta pellavaa korkeampien ravintoarvojen vuoksi. Sinun ei myöskään tarvitse murskata chia-siemeniä kuten pellavansiemeniä, jotta ne imeytyisivät hyvin kehoosi. Chia imee itseensä 9 kertaisen määrän nestettä ja geeliintyy nopeasti (jopa viidessä minuutissa).
Chia-siemenet sisältävät runsaasti arvokkaita omega-3 rasvahappoja ja E-vitamiinia. Nämä super-siemenet sisältävät 2 kertaa enemmän proteiinia kuin mikään muu jyvä tai siemen. Chia hidastaa hiilihydraattien (sokereiden) imeytymistä ja saa meidät siksi tuntetemaan olomme kylläiseksi.”

 
”Raaka kaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja huikeat 10% kaakaon painosta on antioksidantteja. Tämä vie kaakaon täysin eri tasolle antioksidanttien läheenä verrattuna käytännössä mihin tahansa muuhun ruoka-aineeseen. Suomessa esimerkiksi mustikka tunnetaan huikeana antioksidanttipommina, mutta mustikkakin sisältää vain kymmeneksen kaakaon antioksidanttimäärästä. Raaka kaakao sisältää kaikista maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia sekä korkeita pitoisuuksia rautaa, kromia, sinkkiä, rikkiä ja kuparia. Kaakao on hyvä kuitujen lähde ja kuumentamattomassa muodossa se sisältää myös paljon E- ja C-vitamiineja sekä suuren määrän aivojemme mielihyvää tuottaviin välittäjäaineisiin vaikuttavia ainesosia ja niiden rakennusaineita (mm. tryptofaani, 5-HTP, serotoniini, dopamiini, fenyylietyyliamiini ja

anandamidi). Kun kehomme muodostaa näitä välittäjä-aineita, koemme mielihyvää, innostuneisuutta. Tämän “Jumalten ruoan” uniikit ominaisuudet linkittyvätkin kaikkein selkeimmin aivojemme toimintaan ja hyvän olon tuntemuksiimme.”

”Kaakaonibsit ovat kuorituista kaakaopavuista murskattua rouhetta, jota on usein helpompi käyttää kuin kokonaisia papuja.”
 
 
 
”Chlorella (Chlorella Vulgaris) on yksisoluinen, sinivihreä makean veden levä. Se on monipuolista ravintoa hyvin tiiviissä muodossa – jopa niin tiiviissä, että voimme puhua luonnon omasta monivitamiinivalmisteesta. Se sisältää ’superrunsaasti’ eri vitamiineja, mm. A-vitamiinia, B1-, B2-, B3-, B6- ja B12-vitamiineja sekä E- ja K-vitamiineja.
 
Chlorella tunnetaan ennen kaikkea laadukkaana proteiinin lähteenä. Kehommehan tarvitsee ravinnosta kahdeksaa eri valkuaisainetta, joita se ei pysty itse valmistamaan. Chlorella sisältää niistä seitsemää. Chlorella on myös monien tärkeiden mineraalien lähde: siitä saa mm. kalsiumia, rautaa, magnesiumia, fosforia ja sinkkiä. Se sisältää tärkeitä omega-3-rasvahappoja, mm. linoleeni ja alfa-linoleenihappoa. Cholorella on saanut nimensä klorofyllin mukaan, eikä mikään ihme: se on yksi luomakunnan parhaista klorofyllin lähteistä. Chlorella sisältää myös ns. CGF-kasvutekijää (Chlorella Growth Factor), jonka ansiosta se kasvattaa kokonsa nelinkertaiseksi yhdessä vuorokaudessa.”
 

 
 

”Nimi Tocotrienols viittaa E-vitamiinin neljään tehokkaampaan muotoon, joita riisinleseessä erityisesti on.

   Tocotrienoleja on vastaavasti alfa-, beta-, gamma- ja deltatocotrienoleja. Riisin jyvän ja kuoren välissä on ohut kerros, joka sisältää lähes kaiken riisin ravintoarvon. Ruskean riisin ruskea väri on juuri tämä kerros, mutta se yleensä poistetaan syötävästä riisistä kun tehdään yleisesti tunnettua valkoista riisiä.

 
Puhdistamon Tocotrienols on juuri tämä kerros riisistä. Se sisältää 8mg / 100g tokoferoleita, sekä 10 mg / 100g tokotrienoleita. Kattavan E-vitamiiniprofiilinsa lisäksi jauhe sisältää luontaisesti kaikki B-ryhmän vitamiinit (paitsi B12) ja erityisen paljon B3:sta eli niasiinia. Kaiken kaikkiaan tämä riisin välikerros sisältää yli 70 yhdistettä ja ravinnetta jotka toimivat antioksantteina.”
 
”Maca (Lepidium meyenii) on Perun Andeilta kotoisin oleva kasvi, jolla väitetään olevan adaptogeenisia, elimistön toimintoja tasapainottavia, ominaisuuksia.
Se sisältää runsaasti proteiineja, vitamiineja ja mineraaleja, varsinkin C-vitamiinin, kalsiumin ja raudan pitoisuudet ovat hyvin korkeita. Macassa on 18 aminohappoa, joiden joukkoon kuuluvat myös kaikki ne kahdeksan valkuaisainetta, joita kehomme ei itse kykene valmistamaan ja jotka on sen takia saatava ravinnosta.
Macan vielä hylkäämättömistä terveysväitteisiin kuuluu seuraavia vaikutuksia: maca tukee fyysistä ja henkistä suorituskykyä sekä auttaa ylläpitämään optimaalista fyysistä kestävyyttä sekä elinvoimaisuutta.
Urheilijat suosivat macaa, sillä se lisää energisyyttä, kestävyyttä, fyysistä suorituskykyä. Macan katsotaan parantavan muistia ja helpottavan oppimista. Moni huomaa macan vaikutukset jo 1-2 päivän sisällä, toisilla ne alkavat näkyä vasta 2 viikon päästä.”
 
”Lucuma (Pouteria lucuma) Perussa kasvava runsassatoinen hedelmä, jonka maku saa monet rakastumaan siihen. Lucuman kuivahko kirkkaan oranssinkeltainen hedelmäliha muistuttaa keitettyä kananmunan keltuaista. Ohutkuorinen ja päärynämäinen lucuma on hedelmänä matalahappoinen ja vähäsokerinen hiilihydraattien lähde. Inkojen kultana tunnettu lucuma täydentää ruokavaliota sisältämällä runsaasti B-vitamiineja, rautaa, kalsiumia, fosforia ja A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia.”
 
Omia kokemuksiani

Olen kyllä huomannut muutoksia yleisessä olotilassani superfoodien käytön aloittamisen jälkeen.
Selkeimmin muutos on näkynyt vireystilassa: Maca ja raaka kaakao piristävät. Itse jopa tykkään macan mausta, vaikka kaikki eivät siitä pidä. Siinä maussa on jotain tuttua; ehkä olen sitten pienenä järsinyt maca-juurta? 😀
Tarvitseeko sanoakaan miltä kaakaojauhe maistuu? Nam.
Raaka kaakaossa on tosin se ero tavalliseen nähden, että siitä tulee todella hyvä olo.
Niin fyysisesti kuin henkisestikin!
Keho tykkää kun se saa tarvitsemiaan ravintoaineita. Mieli puolestaan tykkää siitä tiedosta että tämä on itselle hyväksi. Tietysti myös se maku tekee hyvän mielen.
Macasta & raaka kaakaosta saakin mitä piristävintä ja maittavinta suklaata!
Kaakaonibsit puolestaan ovat ihanan rouskuvia, voisin syödä niitä ihan sellaisenaankin.
Oivia tuomaan smoothieen lisää crunchia 😉

Kokeilun myötä erityisesti ihon ja hiusten kunto on parantunut huomattavasti. Kynnetkin kasvavat nopeammin. Tällä on luultavimmin yhteys runsaampaan kivennäisaineiden ja hyvien rasvahappojen saantiin. Siementen sisältämät omega-3 rasvahapot ovat minulle ensisijaisen tärkeitä, sillä en voi syödä kalaa/kalaöljyä, joista näitä saisi luonnollisessa muodossa.
Lisäksi tykkään kovasti hampunsiementen rakenteesta! Niitä voi surautella smoothieen, tehdä vaikka hamppumaitoa tai lisätä puuroon 🙂
Chia-siemenistä muodostuvaa geeliä voi myöskin käyttää smoothiepohjana tai syödä sellaisenaan chiahyytelönä marjojen kera!

Tocoa & lucumaa voisin suositella superfood-aloittelijoille!
Niissä on ihanan makea ja hedelmäinen maku, joka sopii vaikkapa mihin!
Ja lisänä tietysti huuuuuimat vitamiinipitoisuudet.
Raakasuklaan valmistuksessa ihan ykkösiä 😉
Voisivat sopia myös rahkan/jogurtin joukkoon?
Puuroon?
Sekä tietysti smoothieen 😉

Ainoa mielestäni pahanmakuinen tuote on tuo chlorella.
No mutta sehän onkin levää.
Mieti nyt miltä levä maistuu?
Yök.
Mutta ihan vain sen ravintoainetiheyden takia sitä syön.
Smoothien joukossa sekin menee 😉

Lienee selvää että suosittelen superfoodien käyttöä smuuteissa?
Lisäksi minua on kiehtonut jo pidemmän aikaa ajatus raakakakusta.
Ehkäpä toteuttamisen arvoinen idea? 😉

Tästä tuli nyt melkoisen pitkä postaus, toivottavasti edes joku jaksoi lukea!
Kertokaapa myös omia kokemuksianne superfuudeista 🙂
 Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.