Veggiefood

Kasvissyöntiin liittyy usein myytti, että kasvisruoka on mautonta, proteiinitonta hiilarihöttöä. Ja voihan se sellaista ollakin, jos kasvissyönnillä tarkoitetaan pelkkien kylmien purkkipapujen tai rehujen syömistä. Tosiasiassa kasviksista saa herkullista ja maistuvaa ruokaa, joka on huipputerveellistä.

Aterialla tulisi aina olla jokin proteiininlähde, kuten tofua, palkokasveja, pähkinöitä&siemeniä,juustoa, kananmunia, soijaa ja niin edelleen.Mikäli keho ei saa ruuasta tarpeeksi proteiinia, se joutuu purkamaan tarvitsemansa ravintoaineet lihaksista. Proteiini takaa myös paremman kylläisyyden aterioiden jälkeen ja edistää siten painonhallintaa.

Monet kasvissyöjät todella korvaavat proteiinit ruokavaliossaan pelkillä viljoilla, ja proteiinit rajoittuvat juustosiivuihin voileipien päällä. Sanomattakin selvää, että tällainen ruokavalio ei tee ihmiselle hyvää. Viljoja kannattaa ehdottomasti syödä, erityisesti täysjyvänä, mikäli ne itselle sopivat. Hyvien rasvojenkin saannista tulisi huolehtia. Rasvojen saanti on kasvisruokavaliota noudattavalla usein kohdillaan, sillä eläinperäisiä rasvoja ei tule liikaa, vaan rasva saadaan pääasiassa kasvikunnan tuotteista kuten avokadoista, pähkinöistä&siemenistä ja kasviöljyistä.

Monipuolisuus on kasvissyöjille avainsana (kuten myös muille) ja vitamiinien&kivennäisaineiden saannista tulisi pitää huolta. Erityisesti vegaaneille suositellaan B-12 ja D-vitamiinilisää, sillä kyseisiä ravintoaineita saa vain eläinperäisistä tuotteista. Myös raudansaantia voi toisinaan olla syytä pohtia.

Ja mitä tulee ruuan makuun, tärkeässä asemassa ovat mausteet&yrtit. Esimerkiksi tofu ja soijasuikaleet eivät maistu millekkään ilman mausteita. Kasvisruoan kokkaaminen vaatii aluksi opettelua, sillä mausteiksi eivät usein riitä suola&pippuri, mutta vaivannäkö palkitaan myöhemmin!

Itse en siis ole kasvissyöjä, vaikka hyvin kasvispainotteisesti syönkin. Punaista lihaa en syystä tai toisesta syö, mutta kana, kalkkuna, maitotuotteet & kananmunat menevät mainiosti kasviproteiininlähteiden rinnalla 🙂

Tässä olisi esimerkkejä herkullisista&proteiinipitoisista kasvisaterioista:

Tomaattista tofu-kasviskastiketta inkiväärillä&valkosipulilla
Höyrytettyä kaalia&avokadokuutioita

Keitettyjä punajuuria, vuohenjuustoa&timjamia
Paistettua tofua maustettuna paprikalla, kurkumalla&soijalla
Kikhernekasvissalaattia&balsamicoa
 

En siis väitäkään olevani mikään asiantuntija enkä todellakaan halua paasata kasvissyönnistä, jokainen saa syödä niin kuin tykkää! 🙂

Tiesithän, että kommenttisi piristää päivääni hurjasti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.